Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Grad sa zatvorom za studente


Heidelberg, turistički centar Njemačke

Grad Heidelberg je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Njemačkoj. Šarmantan gradić smjestio se u dolini rijeke Neckar u jugozapadnoj Njemačkoj. Svoju ljepotu duguje velikoj sreći zahvaljujući kojoj je ostao pošteđen savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Stoga Heidelberg i dalje odiše baroknim šarmom uskih uličica starog dijela grada, a vrhunac obilaska Heidelberga predstavlja posjet prekrasnom dvorcu.

heidelberg_6_flickr

heidelberg_1_flickr heidelberg_8_flickr

zum_ritter_sankt_georg_renesansna_kuca_1_flickr heidelberg_5_flickr

heidelberg_3_flickr

Dvorac u Heidelbergu 

Stari centar Heidelberga leži izdužen i uzak na južnoj obali rijeke Neckar. Nad njim dominiraju ruševine dvorca Heidelberg, koji leži na šumovitom brežuljku 80 metara iznad rijeke. Gradnja dvorca započela je u 13. stoljeću, nastavljena do 16. stoljeća, da bi na kraju veći dio dvorca bio uništen ili oštećen u ratovima i požarima u 17. i 18. stoljeću.

Danas se u dijelu dvorca svake godine održavaju razna događanja i festivali. Zbog posebnog ambijenta kojim odiše heidelberški dvorac, brojni posjetitelji odluče izreći sudbonosno DA upravo u njegovoj kapeli. U dvorcu danas postoje organizirani turistički obilasci na engleskom i njemačkom jeziku. Dvorac je okružen prekrasnim vrtovima i parkovima. Do njega se iz starog grada može doći i žičanom željeznicom.

dvorac_heidelberg_4_flickr

dvorac_heidelberg_1_flickr dvorac_heidelberg_2_flickr

dvorac_heidelberg_3_flickr

Kameni most u Heidelbergu 

Do starog dijela grada preko rijeke Neckar vodi kameni most iz 18. stoljeća. S mosta se u stari grad ulazi kroz srednjovjekovna gradska vrata koja su nekad bila uklopljena u gradske zidine.

heidelberg_2_flickr

heidelberg_7_flickr
Stara gradska vrata

Studentski zatvor, Studentenkarzer

Heidelberg je dom najstarijeg njemačkog sveučilišta. U sklopu starog sveučilišta nalazi se vrlo neobičan zatvor za studente. Od 18. do početka 20. stoljeća studenti su zatvarani u ovaj zatvor ako se nisu ponašali časno (tj. ako su pili, remetili javni red i mir ili zbijali šale sa službenim osobama). U zatvoru su mogli provesti od tri dana do četiri tjedna, no cijelo su vrijeme morali pohađati predavanja. I danas se u zatvoru mogu pogledati umjetnine tipa grafita koje su mladi zatvorenici krateći si vrijeme ostavili na zidovima.  

studentski_zatvor_1_flickr

Heidelberg je još od 19. stoljeća poznato turističko odredište u Njemačkoj, a danas ga svake godine posjeti više od 3,5 milijuna turista. Najbliži međunarodni aerodrom nalazi se u Frankfurtu.

heidelberg_4_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila