Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tajlandski party otok Ko Pha Ngan


Noć punog miseca na tajlandsko-turistički način

Zrče je kod nas i u Europi hit party odredište, ali Tajland ima nešto zanimljivije - cijeli party otok. U tajlandskom zaljevu skriva se otok Ko Pha Ngan, popularno odredište za ljubitelje partyja, a cijela priča je započela sasvim slučajno - proslavom noći punog miseca, kako bi naši Zadrani rekli.

Naime, 1985. godine 20-30 backpackera je posjetilo ovaj otok koji je poznat i kao party odredište iz knjige i filma "Žal" (glavnu ulogu igra Leonardo di Caprio). Posjetitelji su ostali jedno vrijeme, a lokalni stanovnici su im u znak zahvale na posjeti organizirali feštu na plaži, uz drvenu kućicu na plaži Haad Rin.

Priča o plaži za partijanje se počela širiti usmenom predajom, a iz godine u godinu narastao je broj ljudi koji posjećuju Full Moon partyje. Noći punog mjeseca se održavaju jednom mjesečno, a znaju okupiti 20 do 30 tisuća posjetitelja. Cijelu večeri i do jutarnjih sati svira dance, r&b, house glazba, hrpe mladih partijaju ili na plaži ili po disco beach kućicama. Osim zabave i pića, obično su večeri ispunjene uličnim zabavljačima, žonglerima, gutačima vatre i sličnim zabavljačima.

Otok posjećuje jako puno Britanaca i Amerikanaca, a kao i na svako odredište ovog tipa, vlasti upozoravaju da pazite što radite. S jedne strane, prije više od 20 godina tajlandske vlasti su bile oduševljene ovom idejom i načinom kako su turisti odlučili promovirati njihov otok te su im tako stvorili zabavno turističko odredište.

S druge strane, danas se lokalni stanovnici žale jer se noćni život i zabave ne mogu kontrolirati, a lokalna policija tolerira stvari koje nisu društveno prihvatljivo ponašanje. Prije nekoliko mjeseci bio je aktualan dokumentarac  u kojem su potajno snimali slavlje noći punog mjeseca te se u njemu moglo vidjeti kako posjetitelji plaže Haad Rin opuštaju se uz piće i glazbu, kreću se cijelu večer po plaži, a riječ je o vrlo dugačkoj i širokoj plaži, a snimatelji i novinari su mogli svjedočiti "Sodomi i Gomori", kako to vole reći za naši novinari za hrvatsku Ibizu.

Kako god, teško možete ostati ravnodušni kada vidite fotografije prekrasnih tajlandskih plaža.

ko_phangan_plaza_1

ko_phangan_plaza_2

ko_phangan_plaza_3

ko_phangan_plaza_5

ko_phangan_plaza_6

ko_phangan_vatra

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila