Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Pamukkale, turski dvorac od pamuka


Vodeno čudo prirode u Turskoj

Kako opisati prirodni vodeni raj u Turskoj nego kao čarobno mjesto koje će vam sigurno oduzeti dah i o kojem ćete dugo pričati... Pamukkale, ili prevedeno s turskog jezika dvorac od pamuka, sastoje se od niza bijelih plitkih terasastih bazena koji se jedan iznad drugog, omeđeni stalaktitima spuštaju s padine, a ispunjava ih mineralna voda nadzemaljske plave boje...

pamukkale_7_flickr

pamukkale_4_flickr

Potresima oblikovano čudo prirode

Vodeno remek djelo prirode kreirali su potresi koji su česti u ovom dijelu svijeta. Zbog potresa je topla voda puna kalcij karbonata došla na površinu zemlje i ispunila terase oblikujući prekrasne bazene čarobne plave boje.

Kompleks mineralnih izvora smjestio se u jugozapadnoj Turskoj u blizini grada Denizlija, u dolini rijeke Menderes. Pamukkale ima 17 izvora iz kojih izvire voda temperature od 35 do 100°C. Neobično oblikovane plitke bijele terase od vapnenca s kojih vise brojni stalaktiti nastaju taloženjem minerala iz vode. Terase se nižu jedna ispod druge na dužini od oko 70 metara.

pamukkale_9_flickr

pamukkale_1_flickr

pamukkale_2_flickr

pamukkale_5_flickr

pamukkale_3_flickr

Antički grad Hierapolis

Na vrhu ovog bijelog dvorca još je u 2. stoljeću prije Krista izgrađen antički grad Hierapolis. U njemu se nalaze ostaci raznih starorimskih građevina i spomenika, kao i lječilišnog kompleksa. Sredinom 20. stoljeća na jednom je dijelu ruševina Hierapolisa izgrađen hotel čime su neki od izvora oštećeni. Hotel je uklonjen 1988. godine kada su Hierapolis i Pamukkale došli pod zaštitom UNESCO-a.

hierapolis_1_flickr
Hierapolis

hierapolis_2_flickr
Amfiteatar u Hierapolisu

U bazene u kojima se ljudi kupaju tisućama godina zabranjeno je ući u cipelama kako bi se što manje prljala i oštetila njihova površina. Danas su za potrebe sve više rastućeg turizma izgrađeni umjetni bazeni s ljekovitom vodom.

pamukkale_8_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila