Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Želite li posjetiti Lastavičje gnijezdo?


Najpoznatiji dvorac u Ukrajini

Na sjevernoj obali Crnog mora smjestio se ukrajinski poluotok Krim. Na njemu leži jedan od najpoznatijih ukrajinskih dvoraca i sigurno jedan od simbola Ukrajine, dvorac Lastavičje gnijezdo (Swallow's Nest castle). Dvorac je izgrađen početkom 20. stoljeća, na litici Aurora iznad Crnog mora. Na tom se mjestu prije izgradnje dvorca nalazila drvena koliba sagrađena 1895. godine.

Ovaj prekrasni dvorac dao je izgraditi Baron von Steingel za svoju ljubavnicu. Ovaj je njemački tajkun obogaćen na ulju živio u St. Petersburgu. Zaželio je posjedovati minijaturni dvorac koji će nalikovati na srednjovjekovne viteške dvorce... Tako je nastao njegov dvorac ljubavi.

dvorac_lastavicje_gnijezdo_3_flickr dvorac_lastavicje_gnijezdo_6_flickr

dvorac_lastavicje_gnijezdo_5_flickr

dvorac_lastavicje_gnijezdo_8_flickr

Lastavičje je gnijezdo izdržalo veliki potres 1927. godine, koji je nanijeo veliku štetu Jalti. Potres je ostavio veliku pukotinu na litici ispod dvorca i dio dvorca se urušio u more. Srećom je najimpresivniji dio dvorca ostao netaknut! Područje je osigurano za obilaske tek sedasmdesetih godina dvadesetog stoljeća. Turistički obilazak dvorca se naplaćuje iako u sam dvorac ulaz nije dozvoljen. Dozvoljeno je samo napraviti krug oko dvorca i diviti se prekrasnoj panorami koja se pruža na sve strane.

Jalta, crnomorsko ljetovalište

Iz dvorca se na istok pogled pruža na Jaltu, prekrasan grad i ukrajinsko ljetovalište na Crnom moru. Iz Jalte se do dvorca može doći autobusom ili trajektom. Put trajektom je svakako preporuka jer tako s morske razine možete spoznati na kolikoj se litici iznad mora dvorac smjestio.

dvorac_lastavicje_gnijezdo_2_flickr
Pogled na Lastavičje gnijezdo iz trajekta

dvorac_lastavicje_gnijezdo_4_flickr

Oko dvorca su se smjestile suvenirnice, kao i brojni fotografi koji nude da vas profesionalno uslikaju s dvorcem u pozadini. Također se možete, ako želite, uslikati s majmunom ili možda paunom...

Lastavičje gnijezdo je jedna od turističkih atrakcija Jalte i cijele Ukrajine. Sigurno će vam se isplatiti jednodnevni izlet do Lastavičjeg gnijezda prilikom putovanja u Jaltu.

jalta_1_flickr
Jalta

jalta_2_flickr
Jalta

jalta_3_flickr
Jalta


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila