Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Bajkalsko jezero, biser Sibira


Najdublje i najstarije jezero na svijetu

Najdublje i najstarije jezero na Zemlji, koje u sebi sadrži oko 20% svjetske zalihe slatke vode, smjestilo se u jugoistočnom dijelu nepreglednog Sibira. Bajkalsko jezero staro čak 25 milijuna godina okruženo je snijegom okrunjenim planinama i smatra se za najčistije i najprozirnije jezero na svijetu. Moguće je vidjeti i do 40 metara dubine u jezero!

Bajkalsko jezero duboko je čak 1.700 metara. Nalazi se u dubokom rascijepu, na mjestu na kojem se Azija doslovno razdvaja i vjeruje se da će u dalekoj budućnosti biti dio velikog oceana. Zbog starosti i prilične izolacije jezera na i u njemu postoji izrazito bogat i neobičan životinjski svijet, te ga nazivaju i ruski Galapagos. Ovo je na svijetu jedinstven primjer slatkovodnog ekosistema s brojnim endemskim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge prilično neobične.

bajkalsko_jezero_5_flickr

bajkalsko_jezero_2_flickr

bajkalsko_jezero_4_flickr

bajkalsko_jezero_6_flickr

U jezero utiče više od 300 potoka i rijeka. Na njemu se nalazi 27 otoka od kojih je većina nenaseljena. Najveći je otok Olkhon. Ovaj je otok jedinstvenog izgleda i bogate kulture omiljeno odredište mnogih turista.

olkhon_1_flickr
Otok Olkhon

olkhon_2_flickr
Otok Olkhon

olkhon_3_flickr
Otok Olkhon

Velik broj putnika koji putuju transsibirskom željeznicom odluče stati upravo na ovom jezeru uz koje su se smjestila brojna odmarališta. Jasno nam je zašto.

bajkalsko_jezero_7_flickr

bajkalsko_jezero_8_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila