Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Hram koji visi na kineskoj planini


Planina Cangyan u Kini

Ponos cijele Kine i jedna od posjećenijih turističkih atrakcija u ovoj velikoj zemlji je planina koja se smjestila oko 50 kilometara jugozapadno od grada Shijiazhuanga. Planina Cangyan, jedna od pet svetih planina u Kini, postala je svjetski poznata zahvaljujući svom dramatičnom krajoliku, prekrasnoj prirodi i nekim povijesnom i kulturnim atrakcijama.

Zelene nepregledne guste šume, brojni veći i manji vodopadi i izvori, kristalno bistri i vrlo hladni planinski potoci uz koje raste drveće sandalovine samo su neke prirodne ljepote koje planina posjeduje. Sigurno nikoga neće ravnodušnim ostaviti strme litice prekrivene 3.000 godina starim čempresima i neobični kameni vrhovi planina koji nestaju u oblacima.

cangyan_3_flickr

cangyan_5_flickr

cangyan_13_flickr

Budistički hram Fuqing 

Na liticama se nalaze mnogi stari hramovi, pagode, paviljoni i terase, uklopljeni u planinu kao da ih je sama priroda na nju postavila. Najpoznatiji je budistički hram Fuqing iz 3. stoljeća, čije ime u prijevodu znači hram koji slavi sreću. Prema legendi u ovom je hramu princeza Nanyang, najstarija kći cara Yangdi iz dinastije Sui prihvatila budizam i postala budistička svećenica. Ovdje se nalazi i spilja koja je navodno bila njena spavaća soba. 

cangyan_15_flickr
Dio hrama Fuqing

Glavna i najpoznatija građevina hrama Fuqing je dvorana Qiaolou, jedan od tri najpoznatija kineska viseća hrama. Smjestio se na kamenom mostu koji povezuje strme litice dviju planina i to 70 metara iznad zemlje. Most je dug 15, širok 9 metara i sadrži 365 kamenih blokova. Ispod mosta više od 360 kamenih stepenica koje se doimaju kao da će vas dovesti na nebo, vode do vrha planine.

cangyan_1_flickr cangyan_6_flickr
Dvorana Qiaolou

cangyan_12_flickr cangyan_10_flickr_eewolff

cangyan_2_flickr cangyan_9_flickr_eewolff

Prekrasan je krajolik ove planine poslužio kao prirodna kulisa u snimanju mnogih filmova od kojih je najpoznatiji film Tigar i zmaj.

cangyan_11_flickr_eewolff cangyan_8_flickr_eewolff

cangyan_16_flickr
Ne brinite, dio puta ipak će vas povesti žičara...

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila