Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najveća drvena građevina na svijetu


Hram Todaiji u Japanu

Jedan od najpoznatijih japanskih hramova smjestio se u gradu Nara (35 minuta vlakom od Kyota). Hram Todaiji smjestio se u prekrasnom parku, u samom središtu grada. Ovaj je park površine osam kvadratnih kilometara većim dijelom svoje površine prekriven građevinama koje pripadaju kompleksu hrama. Šetnjom parkom moći ćete vidjeti brojne jelene koji u njemu žive.

jelen_flickr
Suveniri i jelen

todaiji_9_flickr todaiji_7_flickr

Odakle budizam u Japanu? 

Budizam je svoje uporište u Japanu stekao kad su ga budistički svećenici iz korejske kraljevine Paekche predstavili japanskom dvoru. Ubrzo nakon toga budizam je stekao brojne sljedbenike, posebno među utjecajnim osobama i aristokracijom.

Car Temmu je 685. godine naredio da svaka obitelj u svojoj kući mora imati budistički oltar. Njegov je nasljednik, princ Shomu naredio da svaka provincija mora imati svoj budistički hram. 743. godine naredio je izgradnju centralnog nacionalnog budističkog hrama. Kao rezultat, 752. godine nastao je prekrasan kompleks hrama Todaiji

todaiji_4_flickr

todaiji_6_flickr

todaiji_8_flickr

U vrijeme gradnje hrama Todaiji, grad Nara je bio glavni grad Japana, a sam je hram služio kao centralni hram velike mreže budističkih hramova po Japanu. Nakon nekih tridesetak godina hram je postao vrlo moćan stoga je glavni grad premješten u Nagaoku, iz razloga kako bi se smanjio utjecaj hrama na državne poslove. 

Najveći Buda u Japanu 

U središtu hrama nalazi se ogromna brončana statua Bude, što je najveća statua Bude u Japanu. Legenda kaže da je u izgradnji Bude sudjelovalo oko 2,600.000 ljudi! No to bi značilo da je pola stanovnika Japana gradilo Budu, stoga vjerujemo da ova legenda nije točna :) Izgradnja ovog Bude prilično je opteretila proračun Japana i skoro prouzrokovala bankrot države!

Veliki Buda (Nara Daibutsu) svečano je predstavljen svijetu 752. godine, uz veliku proslavu. Prisutni su bili japanski car (koji je i naručio izgradnju hrama), njegova obitelj, kao i stotine budističkih svećenika i predstavnici mnogih država. Veliki je Buda više puta bio oštećen, osobito u potresima. Današnja je statua iz 1692. godine. Visoka je 30 metara i teška 250 tona. Zapetljana frizura Bude napravljena je od 966 brončanih kugli.

buda_2_flickr

buda_1_flickr manji_buda_flickr
Lijevo je veliki Buda, desno manji Buda smješten uz velikog

cuvar_1_flickr cuvar_2_flickr
Čuvari Bude

Najveća građevina od drveta na svijetu 

Drveni kompleks hrama Todaiji više je puta mijenjan i nadograđivan kako bi se popravila oštećenja uzrokovana potresima i požarima. U današnjem kompleksu koji datira iz 17. stoljeća, malo se može vidjeti od izvorne gradnje. Iz 8. stoljeća ostala su sačuvana vrata Tegai na zapadnom zidu i jedno unutarnje svetište.

Potresi su uništili i dvije 100 metara visoke pagode, koje su u vrijeme svoje izgradnje bile najviše građevine na svijetu. Glavna građevina hrama (Daibutsuden) je najveća drvena građevina na svijetu, iako je njena veličina 30% manja od veličine građevine iz 8. stoljeća. 

todaiji_12_flickr

Potporni stupovi u ovoj građevini na dnu imaju rupe, veličine Budine nosnice. Popularno je vjerovanje da će svatko tko se uspije provući kroz jednu od ovih rupa, doživjeti prosvijećenje u sljedećoj reinkarnaciji. :)

rupa_u_stupu_flickr

todaiji_3_flickr
Izvan Daibutsudena na dnu stuba možete pogledati i brončanu lampu, koja potječe iz hrama iz 8. stoljeća i najstarije je blago ovoga hrama

todaiji_1_flickr todaiji_11_flickr

Lijepi hram Todaiji možete obići uz pratnju vodiča na engleskom jeziku. Danas je u hramu Todaiji smještena škola Kegon Budizma.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila