Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Što sve treba vidjeti u Egiptu?


Piramide, rijeka Nil i dolina kraljeva

Kada netko spomene Egipat, prvo što vam padne na pamet su piramide i rijeka Nil. Uz piramide se sjetimo faraona, no što još Egipat nudi? U našem kratkom pregledu pogledajte što vam se Egipat nudi i što treba posjetiti kada otputujete u Egipat.

Piramide u Gizi

Egipat - piramide u Gizi

Neizbježna prva asocijacija svakog ljubitelja putovanja. Piramide u Gizi nalaze se jugozapadno od područja Kaira te zasigurno ne postoji osoba koja voli putovanje, a da ne bi htjela fotografirati se uz egipatske piramide. Piramide su nastale za vrijeme vladavine tri egipatska faraona (Khufu, Khafre i Menkaure).

Velika piramida faraona Khufua je najviša piramida (trenutna visina je oko 138 metara), no Khafrova se čini višom zato jer je sagrađena na većoj nadmorskoj visini.

Krstarenje Nilom

Egipat - krstarenje Nilom

Osim piramida, pravi doživljaj Egipta pruža krstarenje Nilom. Obično ture krstranje po Nilu uključuju posjećivanje veći dio znamenitosti Egipta (kao što su piramide). Nil je u povijesti Egipta uvijek igrao značajnu ulogu, a fascinantno je vidjeti prizor gdje se spajaju suha pustinja i rijeka koja život znači.

Cruiseri po Nilu obično idu od Luxora do Aswana, što je najsigurnija ruta. Osim cruisera, Nilom možete krstariti i u feluki, malim jedrenjacima napravljenima po uzoru na jedrenjake koji su se koristili prije par tisuća godina.

Dolina kraljeva

Egipat - Dolina kraljeva - autor Cedric Fettouche

Na krstarenju Nilom sigurno ćete posjetiti Dolinu kraljeva, no ako odsjedate u Kairu ili Sharm-el-Sheiku, gotovo sve turističke agencije nude izlet u Dolinu kraljeva. Kroz gotovo 500 godina kraljevi i vladari Egipta su bili pokopani u Dolinu kraljeva.

U Dolini kraljeva se nalaze 63 grobnice  nastale između 1600. i 1100. godine prije Krista. neke su male, druge poprilično komplesksne, a praktički sve osim Tutankamonove grobnice su kroz povijest opljačkane. Zanimljivost oko grobnica i katakombi su crteži na zidovima sarkofaga i grobnica egipatskih vladara. Na crtežima se mogu vidjeti mitološke priče i procesi pokopavanja vladara. Stoga, ako putujete u Egipat i ako si možete priuštiti, posjetite Dolinu Kraljeva.SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila