Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najizoliranija egipatska oaza


Život u oazi

Neobično i prilično izolirano egipatsko naselje smjestilo se u Libijskoj pustinji, oko 550 kilometara zapadno od Kaira. Oaza Siwah mjesto je u kojem živi oko 23.000 ljudi, od kojih su većina Berberi. Oaza je tisućama godina bila bitno odmorište na starom trgovačkom putu, pružajući umornim putnicima odmor, hladovinu i toliko potrebnu vodu. Ovu je ulogu počela gubiti padom Rimskog Carstva. 

Oaza Siwah duga je 80 i široka 20 kilometara i najizoliranije je naselje u cijelom Egiptu. Cestom je povezana s obalom Sredozemnog mora tek 80-ih godina prošlog stoljeća. Do tada su jedina veza s vanjskim svijetom bile karavane deva. Upravo zbog svoje izoliranosti na ovom se mjestu razvila jedinstvena kultura i običaji različiti od tipičnih egipatskih. Prepoznatljivi su ručni radovi, košare, tradicionalna odjeća, vez i srebrni nakit.

oaza_siwah_1_flickr
Oaza Siwah

berberke_1_flickr
Berberke

oaza_siwah_3_flickr oaza_siwah_6_flickr
Jedan od načina obilaska oaze uključuje magarca i većinom lokalnog mladića

oaza_siwah_4_flickr

trznica_1_flickr
Tržnica u oazi

U oazi zahvaljujući vodi iz oko 300 izvora rastu datulje i masline i u njoj se smjestilo nekoliko sela, kao i veliko centralno jezero. Zbog jedinstvene kulture i šarma kojim odiše ovo područje, kao i zbog bogate povijesti oaza Siwah postala je zanimljivo odredište mnogim putnicima. Oazu je najljepše upoznati biciklom. Danas je turizam stanovnicima postao bitan izvor prihoda. Izgrađeni su hoteli u tradicionalnom stilu od lokalnih materijala.

kleopatrin_izvor_1_flickr
Kleopatrin izvor, jedan od 300-tinjak izvora u oazi

oaza_siwah_2_flickr

Oaza je vrlo mirno i sigurno mjesto za otputovati, no morate poštovati osnovna pravila ponašanja. Žene moraju biti propisno odjevene, odnosno ne smiju pokazati gola ramena ili noge. Nije dozvoljena razmjena nježnosti u javnosti kao ni konzumacija alkohola na javnom mjestu. A svi muškarci trebali bi izbjegavati bilo kakav kontakt s lokalnim ženama jer se isti smatra nepristojnom provokacijom.

rusevine_grada_shali_1_flickr
Ruševine starog grada/tvrđave Shali

rusevine_grada_shali_3_flickr

rusevine_grada_shali_4_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila