Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tragovima Rimskog carstva


Gdje sve ima tih arena i amfiteatara

Prije par godina slušala sam priče o tome koliko je arena i amfiteatara ostalo od nestanka Rimskog carstva. Mi Hrvati imamo Arenu u Puli i po tome smo poznati, no ako pogledamo malo bolje i pretražimo Google, onda ćemo vidjeti kako postoji jako puno rimskih arena po Europi. Postoji više od 230 rimskih amfiteatara koje mame turiste i znatiželjnike. Ovdje možete vidjeti neke od njih pa nam recite da li ste neke od ovih arena već posjetili. 

Nimes, Francuska

Rimski amfiteatar u gradu Nimesu na jugu Francuske izgrađen je 70. godine. Obnovljen je 1863. godine i danas se u njemu dva puta godišnje održavaju borbe s bikovima, kao i brojni javni događaji.

Središnji eliptični prostor dug je 133, a širok 101 metar. Amfiteatar može primiti 16.300 posjetitelja. Od 1989. godine ima čak i sustav za grijanje publike!

nimes1_flickr

nimes3_flickr

nimes2_flickr

Pompeji, Italija

Pompeji su rimski grad uništen u velikoj erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Grad se smjestio kraj Napulja, na vulkanskoj stijeni 30 metara iznad površine mora. Pompeji su slučajno otkriveni 1592. godine, nakon čega su dijelovi grada iskopani iz pepela.

Amfiteatar u Pompejima izgrađen je od kamena u trećem stoljeću prije Krista i to je najstariji postojeći amfiteatar iz antičkog Rima! Amfiteatri prije njega bili su izgrađeni od drveta tako da se nisu očuvali do danas.

Amfiteatar je na tri etaže mogao primiti čak 20.000 gledatelja. Gladijatorske igre se nisu održavale samo u najhladnijim danima zime i najtoplijim danima ljeta. Danas se u amfiteatru odvijaju brojna događanja kroz godinu. Tako je Pink Floyd u njemu snimio album Pink Floyd: Live at Pompeii 1972. godine.

Svi oni koje je zainteresirao grad zarobljen ispod slojeva vulkanskog pepela mogu u Galeriji Klovićevi dvori na Jezuitskom trgu pogledati najveću ovogodišnju međunarodnu izložbu u Zagrebu: Pompeji - život u sjeni Vezuva. Izložba je otvorena da 10. srpnja 2011. godine. 

pompeji1_flickr

pompeji2_flickr

pompeji3_flickr

Arles, Francuska

Arles je grad smješten u južnoj Francuskoj. Glavna turistička atrakcija Arlesa je njegov amfiteatar izgrađen u prvom stoljeću prije Krista. Amfiteatar je dug 136, a širok 109 metara i ima 120 lukova! Mogao je primiti više od 20.000 gledatelja koji su uživali u utrkama kolima i krvavim i nemilosrdnim gladijatorskim borbama. Danas se u amfiteatru održavaju borbe s bikovima i brojni ljetni koncerti.

arles2_flickr

arles1_flickr

arles3_flickr

Solin, Hrvatska

U gradu Solinu nalazi se rimski amfiteatar izgrađen najvjerovatnije u drugom stoljeću. Mogao je primiti 18.000 gledatelja. S južne strane imao je tri kata, a sa sjeverne samo jedan, jer je gledalište naslonjeno na obronak brežuljka. Solinski amfiteatar dug je 126, a širok 102 metra. Iz centra arene do izvan amfiteatra s južne strane vodio je podzemni hodnik, koji je vjerovatno služio za iznošenje ranjenih i mrtvih gladijatora.

Amfiteatar su srušili mletački stratezi u 17. stoljeću kako ne bi poslužio kao zaklon Turcima. Za ne povjerovati mi je da netko može samo tako srušiti veličanstvenu povijesnu građevinu!

solin1_flickr

solin2_flickr

solin3_flickr


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila