Mjesto za sve ljubitelje putovanja

San Gimignano, srednjovjekovni Manhattan


San Gimignano, talijanski grad tornjeva

San Gimignano, mali talijanski gradić u Toskani poznat je po 14 kamenih tornjeva zbog kojih je dobio neobičan nadimak srednjovjekovni Manhattan. Grad se smjestio 56 kilometara južno od Firence.

San Gimignano osnovali su Etrušćani u 3. stoljeću prije Krista. Na vrhuncu svog bogatstva i moći početkom 14 stoljeća ovaj je gradić imao čak 72 kamena tornja koji su služili za obranu grada. Tornjeve su naručile bogate obitelji koje su upravljale gradom i tim su htjele pokazati svoj status i bogatstvo. Neki su od tornjeva bili visoki i 50 metara. No po zakonu niti jedan od tornjeva nije smio biti viši od tornja Torre della Rognosa. Nakon što je kuga sredinom 14. stoljeća poharala grad njegova moć opada.

san_gimignano_4_flickr san_gimignano_3_flickr

san_gimignano_9_flickr san_gimignano_10_flickr

san_gimignano_6_flickr san_gimignano_7_flickr

San Gimignano leži na brdu nešto višem od 300 metara. Njegove tornjeve moći ćete uočiti kilometrima prije nego dođete u grad. S tornjeva se pruža prekrasan pogled na okolne doline. Grad je opasan zidinama od kojih najstarije potječu s kraja 10. stoljeća.

san_gimignano_5_flickr

san_gimignano_1_flickr

Piazza della Cisterna

Grad se razvio oko dva glavna trga, Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo. Najpopularniji trg u gradu je trokutasto oblikovan trg Piazza della Cisterna koji u središtu ima zdenac. Trg omeđuju brojne plemićke kuće i srednjovjekovni tornjevi. Ovaj je trg mjesto na kojem se održavaju razna događanja i festivali kroz godinu, a u prošlosti se na njemu nalazila i tržnica.

piazza_della_cisterna_1_flickr

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo mjesto je na kojem ćete naći većinu javnih i privatnih spomenika. Ovaj je trg bio centar političkog i religioznog života u srednjem vijeku. Trgom dominira crkva Collegiata iz 12. stoljeća. Ispred crkve nalazi se prekrasna palača Palazzo Vecchio del Podesta i toranj Rognosa. Toranj je visok 51 metar i ima 17 katova.

piazza_del_duomo_1_flickr

San Gimignano je poznat po vinu rađenom od grožđa iz okolnih vinograda, Vernaccia di San Gimignano, koje je danas priznato kao jedno od najboljih talijanskih bijelih vina.

Ovaj je šarmantni srednjovjekovni grad moguće posjetiti u obliku jednodnevnog izleta iz Siene ili Firence. No noću grad oživi u posebnoj atmosferi i sigurno nećete požaliti ako odlučite prenoćiti.

san_gimignano_8_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila