Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Zakoračimo u toskansku prošlost


Pitigliano, slikoviti talijanski gradić

Talijanska Toskana uz prekrasne prirodne ljepote čuva i brojne šarmantne gradove i sela. Jedan od gradova koje nikako ne bi smjeli propustiti posjetiti prilikom putovanja u Italiju, poseban je mali grad pod nazivom Pitigliano. Južno od Firence i sjeverno od Rima, kao kruna na vrhu strmih litica iznad tri rijeke, nalazi se gradić Pitigliano. Uđimo zajedno u bajku iz srednjeg vijeka.

Prvi pisani dokazi o postojanju Pitigliana potječu iz 11. stoljeća, iako je grad bio nastanjen i u vrijeme Etrušćana. U kamenoj planini ispod grada urezani su brojni tuneli, čija nekadašnja svrha nije poznata. Pretpostavlja se da su služili kao ceste, kamenolomi ili kanali za vodu. Ovi se kanali na mjestima spuštaju skroz do rijeke. U nekima od njih pronađeni su stari etrušćanski natpisi. Podzemlje Pitigliana moguće je posjetiti u sklopu organiziranog turističkog obilaska. Više o ovom neobičnom načinu upoznavanja prošlosti grada možete saznati u turističkom uredu smještenom u blizini glavnog trga u ulici Via Roma.

etruscanska_ulica pitigliano_13_flickr
Lijevo je  stara etrušćanska ulica

pitigliano_11_flickr pitigliano_6_flickr

pitigliano_8_flickr

pitigliano_10_flickr

pitigliano_5_flickr

Mali Jeruzalem 

Pitigliano nazivaju "mali Jeruzalem" zbog nekada brojne židovske zajednice čija je kultura ovdje cvjetala u 16. stoljeću. Grad koji je nekad bio poznat kao mjesto s najživljom židovskom zajednicom u Italiji, Židovi su napustili početkom Drugog svjetskog rata. Danas možete posjetiti staru židovsku četvrt i sinagogu s kraja 16. stoljeća, kao i staro židovsko groblje. Tu su i podrumi urezani u stijeni u kojima su proizvodili vino. I danas je ovaj kraj poznat po dobrom vinu, kao i po jedinstvenom načinu na koji se vino skladišti.

Pitigliano je mali gradić i možete ga upoznati pješice. Do grada je moguće doći autobusom iz Siene i Firence. Najbolje sačuvana stara gradska vrata su Porta Sovana. Na samom se vrhu brda mogu vidjeti i ostaci starog akvadukta iz 16. stoljeća. Najljepši pogled iz grada na okolne doline pruža se s trga Piazza Becherini.

pitigliano_15_flickr_MakeNmakE
Stube koje vode do gradskih vrata Porta Sovana 

porta_sovana_flickr_Boldinos_Enkel
Porta Sovana

U blizini glavnog ulaza u grad smjestila se tvrđava iz 14. stoljeća, Palazzo Orsini, u kojoj se danas nalazi muzej. Prekrasne gradske zidine iz 15. stoljeća dio su ove tvrđave. Najstarija crkva u gradu je Chiesa di San Rocco, koja datira iz 12. stoljeća. U gradu se nalazi i katedrala svetog Petra i Pavla. Što mislite, isplati li se posjetiti Pitigliano?

palazzo_orsini_1_flickr
Palazzo Orsini

pitigliano_4_flickr
Palazzo Orsini

pitigliano_2_flickr

pitigliano_1_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila