Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Posebni europski trgovi


Trgovi u Sieni i Krakowu koje trebate posjetiti

Svaki grad ima svoj glavni trg, koji je u večini slučajeva mjesto okupljanja i druženja ljudi. Većinom su se na njemu smjestili kafići, restorani i trgovine. Naravno, tu je i fontana ili spomenik poznatoj osobi iz tog grada ili države. Osim ovih stvari koje su zajedničke većini gradskih trgova, neki se trgovi uistinu ističu svojom poviješću i ljepotom.

Za usporedbu smo odabrali dva, po nama najposebnija europska srednjovjekovna trga. Ako vam ovi trgovi i nisu najljepši, morate priznati da su u svakom slučaju posebni!

Piazza del Campo u Sieni

U prelijepoj Toskani, gradu Sieni, nalazi se jedan od najljepših europskih srednjovjekovnih trgova, Piazza del Campo. Ovaj je trg poznat u cijelom svijetu po svojoj jedinstvenoj arhitekturi. Trg napravljen u neobičnom obliku (izgleda kao školjka) okružen je palačama bogatih obitelji iz Siene (palazzi signorili).

piazza_del_campo_5_flickr

Na ovom se trgu dva puta u godini (2. srpnja i 16. kolovoza) održavaju utrke konja, Palio di Siena. Za ovu se prigodu trg prekrije zemljom. Deset jahača jaše bez sedla i utrkuju se tri kruga. Ova utrka ne traje duže od 90 sekundi. :) Na trgu su se u prošlosti održavale brojne igre, borbena natjecanja, a u 16. stoljeću i borbe bikova.

palio_di_siena_2_flickr palio_di_siena_flickr
Palio di Siena

Na prostoru Piazze del Campo se još u 13. stoljeću nalazila tržnica. Danas je na trgu smještena Fontana radosti (Fonte Gaia) izgrađena 1419. godine. Vodu iz fontane su u prošlosti koristili stanovnici grada.

piazza_del_campo_8_flickr

piazza_del_campo_12_flickr
Fonte Gaia

Na trgu se nalazi i gradska vijećnica (Palazzo Pubblico) iz 13. stoljeća, na kojoj je prizemlje obloženo kamenom dok su katovi prekriveni ciglom. Tu je i zvonik (Torre del Mangia) izgrađen sredinom 14. stoljeća. Toranj je izgrađen kako bi nadvisio onaj u susjednoj Firenzi. I u svoje je vrijeme bio najviši toranj u Italiji.

piazza_del_campo_11_flickr piazza_del_campo_13_flickr
Trg je neobično nagnut...

piazza_del_campo_6_flickr piazza_del_campo_7_flickr
Lijevo je gradska vijećnica

piazza_del_campo_4_flickr

Trg Rynek Główny u Krakowu

Rynek Główny je najveći europski srednjovjekovni gradski trg. S površinom od 200x200 metara najveći je i najpopularniji trg u Krakowu, smješten u centru staroga grada. Prostrani je trg izgrađen u 13. stoljeću. Okružuju ga brojne povijesne građevine, palače i crkve.

Na trgu se smjestio spomenik Adamu Mickiewiczu, poljskom pjesniku iz 19. stoljeća. Tu su i nebrojeni kafići, pubovi i restorani. Trg Rynek Główny, društveni centar Krakowa, centralno je mjesto brojnih događanja u Krakowu, na kojem se kroz godinu održavaju brojni festivali.

rynek_glowny_7_flickr

rynek_glowny_2_flickr rynek_glowny_3_flickr

Na centru trga dominira renesansna Sukiennice, građevina koja je postala jedan od simbola Krakowa. Izgrađena je u 16. stoljeću, a služila je kao glavno mjesto međunarodne razmjene roba i prodaje. U njoj ste još onda mogli naći razne egzorične stvari sa Istoka, kao začine, svilu ili vosak. Ovdje su se održavali balovi i ugošćeni su brojni poznati gosti.

Ispod trga postoje podzemni tuneli. Jedan od njih povezuje zvonik gradske vijećnice (zvonik je jedini preostao od stare gradske vijećnice koja je planirano uništena 1820. godine kako bi se  trg otvorio i proširio) i Sukiennice.

rynek_glowny_4_flickr

rynek_glowny_5_flickr
Sukiennice

rynek_glowny_6_flickr
Unutrašnjost Sukiennice

bazilika_svete_marije_krakow_flickr toranj_gradske_vijecnice_krakow_flickr
Lijevo je bazilika svete Marije, desno toranj gradske vijećnice

rynek_glowny_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila