Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Loreto - gradić u Italiji i poznato svetište


Što sve treba vidjeti u Loretu?

Mali gradić Loreto sa svojih 11.000 stanovnika smjestio se 22 km od Ancone, glavnog grada istoimene pokrajine, u istočnom dijelu središnje Italije. Ovaj živopisni gradić nalazi se na prijelazu iz Jadranskog priobalja na Apenine. Leži na brežuljku iznad rijeke Musone, s kojega se puca izvrstan pogled prema Jadranskom moru.

Talijansko svetište Loreto

Loreto je jedno od 2 najvažnija talijanska svetišta. Legenda kaže da su u Loreto u noći 10. prosinca 1294. godine anđeli na svojim krilima iz Palestine donijeli Svetu kuću, odnosno rodnu kuću Djevice Marije. Isusova je majka u ovoj kući rođena i odgojena, i u njoj joj se se objavio anđeo Gabrijel. Sveta kuća danas je smještena u Bazilici svetišta (Chiesa della Santa Casa).

DSCF0007 DSCF0009
Santuario della Santa Casa

DSCF0004 DSCF0005

Centar Loreta

U staru jezgru Loreta ulazi se kroz haustor Apostolske palače. Apostolska palača danas je muzej (Museo Pinacoteca della Santa Casa) koji, uz brojne druge umjetnine, posjeduje i najveću svjetsku zbirku keremičkih posuda. Kada prođete kroz haustor palače naći ćete se na veličanstvenom središnjem trgu koji je sa dvije strane opasan arkadama. Po ulazu na trg otvara se pogled na prekrasnu baziliku Svete kuće. Pred bazilikom stoji kip pape Siksta V., koji je bio porijeklom iz Hrvatske, a poznat je jer je dao slobodu Loretu.

DSCF0006
Muzej - Museo Pinacoteca della Santa Casa

Sama bazilika vrvi umjetninama slavnih umjetnika. U ovoj prelijepoj crkvi sve su kršćanske zemlje željele imati svoje kapele te su se natjecale koja će svoju učiniti većom i ukrašenijom. Uz kapele brojnih svjetskih velesila ponosno stoji i hrvatska kapela.

U središtu bazilike nalazi se izvana veličanstvena, a iznutra skromna Sveta kućica. Naime, fasadu kuće nakon njenog preseljenja u Loreto, uredio je poznati kipar Giovanni Boccalini. Iznutra je kućica skromna, a sadrži freske sa samih početaka krščanstva.

Loreto je posebno omiljeno svetište za aviatičare. Tamo se nalazi i talijanska vojna škola za pilote, a pred ulazim u staru jezgru grada stoji vojni avion.

DSCF0002

Hrvatsko sveučilište u Loretu

U Loretu se nekada nalazilo hrvatsko sveučilište koje je iznjedrilo brojne hrvatske velikane, kao na primjer Bartola Kašića. Danas se u zgradi sveučilišta nalazi misionarska bolnica u kojoj volonteri iz cijelog svijeta pomažu bolesnim osobama.

Uz baziliku i Apostolsku palaču u Loretu se nalaze i druge znamenitosti. Među njima su i veličanstvene obrambene zidine Loreta iz 16. stoljeća koje su grad branile od Turaka, Isusovačka škola i bogat povijesni arhiv.

DSCF0001

DSCF0010

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila