Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Berberska "vrata pustinje"


Ouarzazate, centar južnog Maroka

Grad Ouarzazate u Maroku s pravom nosi titulu "vrata pustinje". Jer južno od grada kreće nepregledna Sahara. Grad nastanjuju Berberi koji su zaslužni za njegovu jedinstvenu arhitekturu. Ouarzazate je bitna turistička destinacija Maroka koja privlači brojne turiste svojim jedinstvenim izgledom, a i mjesto je odakle kreću broji izleti po Sahari i okolici.

ait_benhaddou_6_flickr

Berbersko selo Ait Benhaddou 

Ouarzazate je poznat po posebnim utvrdama pod nazivom kasbah. Radi se o građevinama visokih zidova koje ili nemaju prozore ili ih imaju smještene bliže vrhu. Ovakve su građevine u prošlosti bile ključne za obranu grada. Najbolje očuvane kasbahe možete vidjeti u utvrđenom selu (ili ksar-u što je arapski naziv za dvorac) Ait Benhaddou, koje se nalazi zapadno od grada. Do sela možete lako doći taksijem iz Ouarzazatea.

ait_benhaddou_2_flickr

ait_benhaddou_5_flickr ait_benhaddou_8_flickr

ait_benhaddou_3_flickr ait_benhaddou_11_flickr

ait_benhaddou_7_flickr

ait_benhaddou_9_flickr

Dugo je Ait Benhaddou služilo kao mjesto kroz koje su prolazile karavane na putu između Sahare i Marrakesha. Ait Benhaddou je prepun kasbaha koji su sa svakom olujom sve više oštećeni. U selu živi još desetak obitelji, dok su se ostali preselili u nešto modernija sela. Za obilazak sela nije vam potreban vodič, no unatoč tome očekujte lokalce koji će vam pokušavati pomoći pri obilasku i na kraju tražiti novac. Ovdje su snimljeni brojni filmovi, između ostalih i popularni "Gladijator". UNESCO je zaštitio ovo selo još 1987. godine. 

Grad Ouarzazate

Ouarzazate je prilično tih i miran grad. Noću se centar puni ljudima. Grad ima svoju tržnicu, souk, na kojoj se oko svih proizvoda cjenka, i nekoliko trgovina s fiksnim cijenama. Oko glavne ulice koja prolazi kroz cijeli grad (Avenue Muhammed V) nalaze se mnogi hoteli i nekoliko restorana.

kasbah_de_taourirt_2_flickr

ouarzazate_2_flickr ouarzazate_3_flickr

ouarzazate_4_flickr

ouarzazate_6_flickr

Nešto izvan centra Ouarzazatea smjestio se i veliki filmski studio Atlas Studios, kojeg je moguće obići uz naplatu naravno. U blizini se nalazi i CLA Studios.

cla_studios_1_flickr

filmski_set_1_flickr
Filmski set

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila