Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Kućice za patuljke u Češkoj?


Prag, zlatna prijestolnica Češke

Zlatni grad Prag dati će vam nevjerojatnu mogućnost putovanja u prošlost. Prag je imao veliku sreću za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ostao je većinom netaknut tako da njegove prekrasne građevine već dugo pričaju svoju priču. Otputujte s nama vremeplovom u stari Prag!

Glavni grad Češke zadnjih je godina sve poželjnije turističko odredište, koji privlači sve željne proučavanja umjetnosti i kulture. Ovdje nije teško zamisliti otmjene dame u krinolinama i gospodu kako u kočijama idu na bal...

Karlov most (Karluv Most)

Karlov most u Pragu prelazi rijeku Vltavu i povezuje Stari grad s Malom Stranom. Gradnja mosta završena je 1400. godine. Ovaj svjetski poznati most, čije je prvo ime bilo Kameni most, ukrašen je nizom od 30 kipova postavljenih oko 1700. godine. Neki su od originalnih kipova smješteni u muzeje, a na mostu zamijenjeni kopijama. Jedan od najpoznatijih kipova na mostu je kip svetog Ivana Nepomuka, koji je  zaštitnik Češke i grada Praga. Običaj je da se ovaj spomenik dodirne i zaželi želja.

Karlov most je jedan od najljepših mostova u Europi. Po rijeci Vltavi voze brojni turistički brodovi, te i na ovaj način možete upoznati zlatni grad.

karlov_most_1_flickr

karlov_most_2_flickr

karlov_most_4_flickr

Dvorac u Pragu (Pražsky hrad)

Dvorac u Pragu jedan je od najvećih dvoraca na svijetu! Nalazi se u četvrti Hradčani. Iz njega su od 9. stoljeća vladali brojni češki kraljevi. Danas je tu smjestio ured predsjednika Češke Republike.

Iz dvorca se pruža prekrasan pogled na velik dio Praga. Ovaj dvorac sastoji se od mnogih građevina, koje su razni vladari gradili kroz povijest. Ulaz se naplaćuje. Dvorac je za turističke obilaske otvoren svaki dan od 9 do 18 sati, zimi od 9 do 16 sati. Najljepši pogled na dvorac pruža se s Karlovog mosta i to noću, kada je dvorac prekrasno osvijetljen i ogleda se u Vltavi.

dvorac_i_karlov_most_flickr

dvorac_prag_1_flickr

Starogradski trg (Staroměstské náměstí)

Najljepši trg u Pragu smjestio se u centru Starog grada. Na njemu se nalazi gradska vijećnica s poznatim astronomskim satom, crkva svetog Nikole iz 17. stoljeća, kao i spomenik češkom reformatoru Janu Husu. Jan Hus je na ovom trgu spaljen 1415. godine. 

Prekrasni trg je središte Praga još od 10. stoljeća, kao i mjesto na kojem se sve do početka 20. stoljeća nalazila tržnica. Na ovom se trgu nalazi i turistički ured, kao i brojni restorani, kafići, trgovine i galerije. 

starogradski_trg_1_flickr starogradski_trg_2_flickr

starogradski_trg_3_flickr

Srednjovjekovni astronomski sat (Orloj)

Najstariji astronomski sat na svijetu koji i dalje radi postavljen je na južnom zidu stare gradske vijećnice u Pragu. Sastoji se od tri dijela. Astronomski dio prikazuje položaj sunca i mjeseca na nebu, kao i druge astronomske detalje.

Najpoznatiji dio sata je takozvani Hod apostola, parada figura koje predstavljaju apostole. Na satu se nalazi i kalendar koji prikazuje mjesece u godini. Sat se oglašava na svaki puni sat. Tada se ispod sata nalaze brojni turisti koji pokušavaju uslikati figure apostola u pokretu.

astronomski_sat_1_flickr orloj_2_flickr

orloj_3_flickr
Hod apostola

starogradski_trg_4_flickr

Crkva Naše gospe pod Týnom (Týnský chrám)

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Praga je ova prekrasna crkva s dva crna tornja. Nalazi se na Starogradskom trgu. Gradnja crkve započela je u 14. stoljeću. Moguće je obići i unutrašnjost crkve.

tynsky_chram_1_flickr tynsky_chram_2_flickr

Karlova ulica

Karlova ulica je šarmantna uska srednjovjekovna ulica koja povezuje Starogradski trg s Karlovim mostom. U njoj možete vidjeti brojne gotičke i renesansne kuće i palače, od kojih su mnoge danas pretvorene u suvenirnice.

Barutni toranj

Toranj iz 15. stoljeća visok 65 metara je jedan od 13 ulaza u Stari grad. Svoje ime je dobio četiri stoljeća nakon izgradnje, kada je korišten za skladištenje baruta. Danas je otvoren za turističke obilaske.

powder_tower_1_flickr powder_tower_2_flickr

Ulica Celetna

Šarmantna pješačka ulica koja povezuje Starogradski trg i Barutni toranj poznata je po brojnim pekarama u kojima možete kupiti pleteni kruh i peciva. U njoj su se smjestile brojne povijesno važne kuće.  

ulica_celetna_flickr

Židovska četvrt Josefov

Četvrt Josefov (nazvana po caru Josipu II. koji je reformama želio poboljšati uvijete života Židova) mjesto je gdje se smjestila židovska zajednica u Pragu. Ovdje možete vidjeti najveću sinagogu u Češkoj (Staronová Synagoga), čija je izgradnja završena u 13. stoljeću, kao i brojne druge sinagoge. U ovoj se četvrti nalazi i najstarije europsko židovsko groblje iz 15. stoljeća.

staro_zidovsko_groblje_flickr

Novi grad (Nové město) i trg Václavské náměstí

Prekrasan trg i središte novog dijela Praga je trg Václavské náměstí. Ovaj je veliki trg prepun restorana, kafića, trgovina i hotela. Na trgu se nalaze zgrada Opere i Nacionalni muzej. Trg je centralno mjesto brojnih zbivanja u Pragu, od koncerta pa do raznih javnih okupljanja i demonstracija.

vaclavske_namest___flickr

Lennonov zid

Još od osamdesetih godina 20. stoljeća Lenonov zid u Pragu mjesto je na kojem se nalaze brojni grafiti i stihovi popularnih Beatlesa. Nakon pada komunizma ovaj je zid postao simbol ljubavi, mira, slobode govora i borbe protiv nasilja. Renesansni je zid u vlasništvu Vitezova malteškog križa koji dozvoljavaju nastavak njegovog "oslikavanja". Zid se smjestio na trgu Velkopřevorské náměstí.

lennonov_zid_flickr

Toranj Petrinska rozhledna

Popularna turistička atrakcija Praga je toranj Petrinska rozhledna. Čelični toranj visok je 60 metara i nalikuje minijaturnom Eiffelovom tornju. Toranj je izgrađen 1891. godine. S njega se pruža prekrasan pogled na Prag. U tornju se nalazi i suvenirnica i kafić.

petrinska_rozhledna_flickr

Zlatna ulica (Zlata Ulicka)

Vratimo se našem naslovu. U Pragu postoji vrlo zanimljiva ulica u kojoj su kućice iz 16. stoljeća toliko male da izgledaju kao kućice za patuljke. Ulica se smjestila na sjeveroistočnom dijelu kompleksa dvorca u Pragu. Prema legendi ulica je dobila ime "zlatna" jer je u njoj živio alkemičar koji je želio pretvoriti metal u zlato.

U ovoj su ulici živjeli razni ljudi, od siromašnih, preko umjetnika, svećenika, pa čak i neke svjetski poznate osobe, kao što je Franz Kafka, koji je živio na broju 22.

zlatna_ulica_1_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila