Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Sirijski dvorac vitezova križara


Krak des Chevaliers

Da li ste čuli za Lawrenca od Arabije? E pa ovaj poznati britanski časnik i pisac iz 19. i početka 20. stoljeća ovu je prekrasnu tvrđavu opisao kao najbolje očuvan i najveličanstveniji dvorac na svijetu. Radi se o tvrđavi Krak des Chevaliers (u prijevodu to znači viteška utvrda) iz 12. i 13. stoljeća, koji se nalazi u Qalat al-Hisnu u Siriji, u blizini granice s Libanonom. Tvrđava je izgrađena na vrhu brda, na mjestu gdje se ranije nalazila muslimanska tvrđava.

krak_des_chevaliers_1_flickr

krak_des_chevaliers_5_flickr

Dvorac vitezova križara

Tvrđavu je na vrhuncu moći branilo čak 2.000 ljudi, a nastanjivali su ju vitezovi križari koji su pokušavali osvojiti Svetu Zemlju. Krak des Chevaliers je jedna od najvažnijih sačuvanih tvrđava srednjeg vijeka. I najveća križarska utvrda na svijetu.

krak_des_chevaliers_2_flickr krak_des_chevaliers_7_flickr

krak_des_chevaliers_3_flickr krak_des_chevaliers_10_flickr

Dvorac je opasan s dva prstena debelih zidova i opkopom, što je olakšavalo njegovom stanovništvu obranu od neprijatelja. Vanjske zidine debele su oko tri metra, i na njima se nalazi 13 stražarskih tornjeva. Zidovi tornjeva debeli su 8 do 10 metara! Između vanjskih i unutarnjih zidna nalazi se veliki opkop koji se punio vodom iz akvedukta smještenog izvan utvrde. Tu vodu su pili konji i koristili ljudi u tvrđavi. 

krak_des_chevaliers_11_flickr

krak_des_chevaliers_12_flickr

krak_des_chevaliers_4_flickr

krak_des_chevaliers_6_flickr

krak_des_chevaliers_8_flickr

Podatak da su štale u ovoj tvrđavi mogle primiti nekoliko stotina konja nevjerovatan je! Unatoč tome što je danas ova povijesti puna tvrđava u prilično lošem stanju, u kapelici u tvrđavi i danas možete vidjeti prave srednjovjekovne freske i križarsku umjetnost. Ovo je jedno od rijetkih mjesta na svijetu na kojem možete osjetiti prisutnost vitezova križara i njihovog vremena! Zašto ne bi posjetili Siriju i ovu tvrđavu?

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila