Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najveća pješčana dina u Europi


Dune du Pyla, francuska dina na obali Atlantika

Afrika, Azija, to su kontinenti s pustinjama i veličanstvenim pješčanim dinama... No jeste li svjesni da se dina, čudesan prirodni fenomen može naći i u Europi? Kao da je izgubljena u prostoru i na krivom kontinentu, u Francuskoj se nalazi najveća europska pješčana dina! Veličanstvena pješčana dina Dune du Pyla smjestila se u zaljevu Arcachon u jugozapadnoj Francuskoj, 60 kilometara od Bordeauxa. Najbliži grad je Pyla-sur-Mer.

Borova šuma posađena je iza dine kako bi zaustavila njeno širenje i pomicanje na kopno. Unatoč tome dina se polako kreće sve više prema unutrašnjosti zemlje prekrivajući šumu, a kod jakog vjetra i ceste u blizini! 

dune_du_pyla_4_flickr

dune_du_pyla_5_flickr

dune_du_pyla_12_flickr dune_du_pyla_13_flickr

dune_du_pyla_6_flickr dune_du_pyla_7_flickr

dune_du_pyla_3_flickr

Pješčana dina visoka čak 108 metara ima volumen 60.000.000 kubičnih metara, široka je 500 metara i duga 2,7 kilometara. Dina se zbog svoje veličine vidi i iz svemira, odakle izgleda kao bijeli pravokutnik. Pogled s vrha dine je prekrasan, na jednoj strani vidite zaljev i Atlanski ocean, a na drugoj gustu borovu šumu. A cijelo vrijeme imate nevjerojatan osjećaj da ste u pustinji. Svake godine ovu dinu posjeti više od milijun turista! Jasno nam je zašto...

dune_du_pyla_9_flickr

dune_du_pyla_1_flickr

dune_du_pyla_10_flickr

dune_du_pyla_11_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila