Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Prošetajmo Francuskom


Turistička odredišta u Francuskoj

Francuska je uistinu fascinantna zemlja! Čega se sve možete sjetiti kada pomislite na Francusku? Šampanjca, dobrog vina i sira? Ili prekrasne Azurne obale i njenih šarmantnih gradova? Jedni će od vas odmah pomisliti na Alpe i skijanje, a drugi na romantičan Pariz... Prošetajte s nama Francuskom i otkrijte neka mjesta za koja možda još niste ni čuli! Što dakle treba posjetiti u Francuskoj

Eiffelov toranj u Parizu

Na stotu godišnjicu Francuske revolucije, 1889. godine, izgrađen je Eiffelov toranj, danas svjetski poznati simbol Pariza i Francuske. U proljeće i ljeto je red turista koji čekaju uspon na ovu najvišu građevinu u Parizu prilično dug.

Toranj je visok 300 metara, što je otprilike 75 katova. Do prve (360 stepenica) i druge (700 stepenica) razine tornja može se doći pješice. S druge razine do staklenog vidikovca na vrhu tornja vozi lift. S ovog se vidikovca pruža spektakularan pogled na Pariz, u svim smjerovima. No ako vam se ne da čekati u dugom redu za lift, pogled koji se pruža s druge razine tornja jednako je veličanstven. Možete vidjeti sve bitne spomenike i poznate građevine Pariza.

Na drugoj se razini smjestio restoran, jedan od najboljih i najskupljih u Parizu. Na dnu tornja nalazi se turistički ured.

eiffel_tower_1_flickr eiffel_tower_2_flickr

eiffel_tower_3_flickr

Akvadukt Pont du Gard

Remek djelo rimske arhitekture, akvadukt Pont du Gard, izgrađen je oko 19. godine prije Krista. Njime je izvorska voda dopremana u grad Nimes. Ovaj je akvadukt svakodnevno u grad dopremao 4,4 milijuna galona vode, i to na svojoj najvišoj razini, a u njegovoj izgradnji nije korištena žbuka! Akvadukt je dug 269 metara i sastoji se od tri horizontalna pojasa lukova nejednake veličine

Niži nivoi akvadukta koristili su se kao most iznad rijeke Gardon. U srednjem su vijeku središnju razinu akvadukta koristili pješaci i vozila. Akvadukt je obnovljen u 19. stoljeću. Danas je moguće prošetati i gornjim nivoima.

pont_du_gard_1_flickr

pont_du_gard_2_flickr pont_du_gard_3_flickr

Mont-St-Michele

Samostan svetog Mihovila smješten na stijeni/otoku Mont-St-Michele (Planina Svetog Mihovila) izgrađen je u 11. stoljeću, i diže se kao dvorac iznad promjenjivog mora. Tek je 1877. godine mostom povezan s kopnom. More je oko otoka vrlo nepredvidljivo. Za vrijeme oseke otok postane poluotokom. Plima dolazi vrlo brzo i silovito, i svi su posjetitelji pozvani na oprez.  

Inspiriran ukazanjem svetog Mihovila, biskup od Tombe je izgradio svetište na otoku. Slijedila je gradnja sve veličanstvenijih građevina, crkvi i klaustra, sve u čast ovog sveca. Ovaj je otok danas prava klopka za turiste jer su se na njegovoj maloj površini stisnule brojne suvenirnice, cijelim usponom do samostana na samom vrhu. Pogled iz samostana na more je prekrasan. No najljepši je pogled na ovu građevinu u svitanje ili sumrak, i to s veće udaljenosti.

mont_st_michele_1_flickr

mont_st_michele_2_flickr

Dvorac Chateau de Chenonceau

Prekrasan dvorac Chenonceau, jedan od mnogih dvoraca u Francuskoj, smestio se na mjestu starog mlina iznad rijeke Cher, u dolini rijeke Loire. Dvorac je jedan od najposjećenijih dvoraca u Francuskoj, kako zbog svoje fascinantne povijesti, tako i zbog prekrasnih francuskih vrtova koji ga okružuju. 

U francuskim povijesnim knjigama dvorac je nazivan i Château des Dames, jer velik dio svoga šarma duguje ženama. Dvorac je 1513. godine dala izgraditi Katherine Briçonnet, a kasnije su ga dodatno uljepšale Diane de Poitiers i Catherine de Médicis. Još jedna dama, gospođa Dupin spasila je dvorac od uništenja za vrijeme Francuske revolucije.

Prilikom obilaska dvorca moći ćete vidjeti mnogo renesansnog pokućstva, tapiserije iz 16. i 17. stoljeća kao i brojna remek djela brojnih svjetski poznatih slikara.

chateau_de_chenonceau_1_flickr

chateau_de_chenonceau_2_flickr

Carcassonne

Carcassonne, prekrasan srednjovjekovni grad, danas je najveći utvrđeni europski grad. Tvrđava u Carcassonneu danas izgleda jednako kao u vrijeme izgradnje u 13. stoljeću. Veći dio grada datira iz Srednjeg vijeka, no mogu se naći i druge starije građevine.

carcassone_13_flickr

carcassone_14_flickr

Katedrala Notre Dame

Sve do 19. stoljeća katedrala Notre Dame bila je mjesto gdje su okrunjeni mnogi francuski kraljevi. Katedrala je izgrađena na otoku na rijeci Seini u Parizu. Građena je od 12. do 14. stoljeća. Najupečatljiviji dio ove najpopularnije crkve u Francuskoj njeni su prozori, kao Great Rose Window iz 13. stoljeća na kojem je  prikazana Djevica okružena anđelima i apostolima, i Chagall window na kojem je prikazano raspeće.

Vrlo bogata fasada katedrale svjetski je poznata po svojoj ljepoti i skladu. Na zapadnom pročelju smjestila se galerija kraljeva s više od 2.000 statua, što je vrhunski primjer neponovljive elegancije gotike!

notre_dame_1_flickr notre_dame_2_flickr

notre_dame_3_flickr

Katedrala u Chartresu

Katedrala u Chartresu je izgrađena u 12. stoljeću. Požar koji se dogodio 1194. godine prilično ju je oštetio, no lokalno stanovništvo ju je ubrzo obnovilo. Ova se katedrala smatra za jedno od najljepših arhitektonskih radova u zapadnoj civilizaciji. Katedrala je i najspektakularnija gotička katedrala u Europi. Ovaj podatak ni malo ne čudi ako uzmete u obzir da se na fasadi katedrale u Chartresu nalazi toliko kiparskih detalja da bi samo oni mogli ispuniti cijelu knjigu...

chartres_1_flickr chartres_2_flickr

chartres_3_flickr

Pretpovijesni megaliti u Carnacu

Znanstvenici su procijenili da je granitno kamenje složeno u ravnim linijama postavljeno oko 4000. godine prije Krista! Ovo je najveća kolekcija megalita na svijetu! Zagonetni megaliti nalaze se u okolici sela Carnac u Francuskoj. I danas nije jasan razlog njihova postavljana. Mogućeje da je kamenje na ovom mjestu postavljeno u religiozne ili astronomske svrhe.

Prema lokalnoj legendi kamenovi su zapravo rimski vojnici koje  je u kamen pretvorio Merlin! Možda zato stoje u tako besprijekornim redovima... Druga je narodna priča da se radi o nevjernicima koje je u kamen pretvorio papa Kornelije.

Na ovom je dijelu Francuske u prošlosti bilo puno više megalita. No brojna su mjesta zanemarena, brojni megaliti su završili pod zemljom ili su srušeni i pomaknuti prilikom gradnje prometnica. Korišteni su i kao građevni materijal, a neki od njih čak i danas služe kao sklonište za ovce. A tajna megalita i dalje ostaje tajnom...

carnac_1_flickr

carnac_2_flickr

Litice Calanques

Prekrasne bijele litice duge oko 20 kilometara smjestile su se na jugu Francuske, na obali Sredozemnog mora, u blizini Marseillesa. Ove je litice nabolje promotriti s broda. U okolici postoji nekoliko mjesta s kojih kreću turistički obilasci litica brodom. Na izlete je najlakše ići iz gradova Cassis ili Marseilles.

calanques_1_flickr

calanques_2_flickr

Dvorac Versailles

Dom Kralja sunca, Luja XIV, njegovog sina Luja XV i unuka Luja XVI (čija je supruga bila poznata Maria Antoinetta), Versailles, pravi je prikaz imućnosti i bogatstva. U vrijeme kada je sagrađen bio je najveća palača u Europi. Nakon Francuske revolucije dvorac je pretvoren u nacionalni povijesni muzej Francuske. Ulaz se naplaćuje, a dodatna je naplata ako želite s vodičem obići kraljev apartman i njegove raskošne privatne sobe, kao i operu. Vođena tura traje oko sat i pol. Dvorac Versailles je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Europe.

Prilikom obilaska Versaillesa obavezno posjetite i prošetajte njegovim vrtovima (naravno, i taj dio ide uz nadoplatu). Možete se tramvajem odvesti do manjih dvoraca Trianona i Petit Trianona, smještenim na zemljištu koje pripada Versaillesu. Trianon je kralj koristio kao mjesto za maknuti se iz dvorca Versaillesa. Tu se nalazi i farma le Hameau, na kojoj se Maria Antoinette igrala pretvarajući se da je jednostavna seoska djevojka.

Između svibnja i listopada muzej svake nedjelje nudi prekrasan show fontana. Svake subote navečer u srpnju, kolovozu i rujnu, dočekat će vas i živa glazba kao i vatromet.

versailles_2_flickr

versailles_1_flickr


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila