Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Carcassonne, društvena igra ili grad?


Najveći utvrđeni europski grad

Vjerovatno ste čuli za društvenu igru Carcassonne?! Možda ste ju i igrali! Da li ste znali da je inspiracija za stvaranje ove odlične i zanimljive igre bio danas najveći utvrđeni europski grad?

carcassone_14_flickr

carcassone_4_flickr

Carcassone, grad u južnoj Francuskoj

Francuski grad Carcassonne jedan je od najočuvanijih svjetskih gradova koji su okruženi neuništivim zidinama. Oko grada idu dva prstena zidina u koje su se uklopili brojni tornjevi. Veći dio grada datira iz Srednjeg vijeka, no mogu se naći i druge starije građevine. Neki od tornjeva na unutarnjem prstenu obrambenih zidina potječu iz razdoblja Rimskog carstva i rimske vladavine na ovom području. Zidine čuvaju prekrasan dvorac iz 12. stoljeća.

carcassone_11_flickr

carcassone_10_flickr carcassone_17_flickr

carcassone_6_flickr carcassone_7_flickr

Na gradskim zidinama jasno je vidljiva razlika u gradnji između dva perioda u kojima su nastajali. Jedan dio potječe od Rimljana dok je drugi srednjovjekovni dio građen od crvene cigle. Jedan od tornjeva poslužio je katoličkoj inkviziciji stoga se i danas naziva "Toranj inkvizicije". Danas se u ovom tornju smjestio muzej "Musée de la Torture".

Canal du Midi u Carcassonneu

U podnožju zidina prolazi umjetni kanal, Canal du Midi, na kojem su danas organizirani brojni izleti brodom uz pratnju vodiča. Šetnica oko kanala je vrlo lijepo uređena i možete ju sami istražiti pješke ili unajmljenim biciklom. Grad je moguće istražiti i na iznimno romantičan način... u unajmljenoj kočiji! Krajem prošlog stoljeća stari grad Carcassonne i Canal du Midi stavljeni su na Popis mjesta svjetske baštine. Velika je stvar da jedan grad ima čak dvije znamenitosti na ovoj listi!

canal_du_midi

canal_du_midi2

Festival u Carcassonneu

Od sredine lipnja do sredine kolovoza svake se godine u Carcassonneu održava veličanstven festival (Carcassonne Festival), koji je zadnjih godina postao glavni kulturni događaj u cijeloj južnoj Francuskoj! Puna se dva mjeseca u gradu izmjenjuju razni koncerti popularnih i manje popularnih izvođača, kao i brojna druga kulturna i zabavna zbivanja. Koncerti se izvode na raznim mjestima u gradu, a većina ih je besplatna!

carcassone_13_flickr

carcassone_1_flickr

carcassone_2_flickr

carcassone_5_flickr

carcassone_3_flickr

Dijelovi ovog prekrasnog grada poslužili su 1991. godine kao scena na snimanju filma "Robin Hood, princ lopova", kao i brojnih drugih filmova sa srednjovjekovnom tematikom. Svake godine ovaj bajkoviti grad posjeti više od 3 milijuna turista iz cijelog svijeta. Zašto ne bi i vi posjetili Carcassonne i istražili njegovu više od 2000 godina dugu povijest?


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila