Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Strasbourg u jednom danu


Odlična preporuka za jednodnevni izlet

Kada vam padne na pamet putovanje u Francusku, onda su vam često prvo na pameti Pariz, Marseille, Lyon, Nica, a u Francuskoj ima toliko lijepih mjesta koja se moraju posjetiti. Jedan grad koji trebate obići je Strasbourg.

Korisni savjeti za posjet Strasbourgu

Strasbourg je grad koji će vas vratiti u prošlost, ima stvarno prekrasan centar. Grad je stvarno lako za obići u jednom danu, pa evo par savjeta kako to napraviti i što treba vidjeti u Strasbourgu.

Za jednodnevni izlet i obilazak grada isplati se kupiti 24-satnu kartu za prijevoz, kosta 4 eura i najisplativiji je način prijevoza po gradu. Može se kupiti na svakoj tramvajskoj stanici na automatu.

Posjetite Grand Ile. Tamo je katedrala i turistički ured, gdje možete kupiti kartu grada za jedan euro. Od trgova treba posjetiti Kléber trg, Place Guttenberg. I obavezno prođite kroz ulice: Rue des Juifs, Rue des Hallebardes, Rue des Freres, Grand Rue te okolne uličice.

Trg Place Marché Gayot je predivan i pomalo skriven, ali ulazi se u njega iz Rue des Freres.

place_du_marche_gayot_strasbourg

U Rue Vieux Seigle (odmah do Guttenberg trga) se nalazi L'epicerie, predivan lokalni kafić u kojem možete ručati. Jeftin je i ima finih specijaliteta.

strasbourg_tartines_de_l_epicerie

strasbourg_lepicerie

Potom otiđite u Petit France - najpoznatiji dio Strasbourga. Malo je komplicirano naći lokaciju ako niste upoznati s gradom, jer su ulice malo čudne na tom mjestu, ali ako uđete iz Grand Rue u Rue du Fossé des Tanneurs, hodate njom dok ne dođete do vode.

Alsace_Strasbourg

Odavde prošetajte do Quai des Bateliers i hodajte tom stranom. Vidjet ćete par brodića, jedan, tj. dva od njih su kafić Atlantico, divno mjesto za popiti pivo i napraviti malu pauzu. Nakon pauze nastavite hodati u istom smjeru dok ne dođete do mosta s kojeg idu tramvaji (prije crkve).

Stanica se mozda zove Gallia, nisam bas sigurna. Tu sjednite na tramvaj E (pravac Robertsau Boecklin) koji vozi kroz grad i prolazi pored dosta lijepih zgrada (kazaliste, Trg republike, sinagoga), znamenitosti, kroz široke bulevare. Izgled zgrada i ulica je nešto posve drukčije od onog u starom gradu. Tramvaj će vas odvesti do zgrade europskog parlamenta. Vožnja traje oko 15 minuta.

Istim se tramvajem vraćate nazad, eventualno se možete provozati 3-4 stanice dalje od mjesta s kojeg te prvotno krenuli tramvaj, do stanice Observatoire. Tramvaji voze jako često (svakih 5-7 minuta) i veoma su udobni, a doslovno klize po cesti. Obavezno vidjeti glavni kolodvor! Do tamo vozi tramvaj A (1-2 stanice od grada).

strasbourg_vlak

strasbourg_kolodvor

Još par savjeta gdje ručati, večerati i doručkovati: za lokalnu večeru, u veoma interesantnom winstubu, preporučam Chez Yvonne u Rue du Sanglier. Kod Kleber trga je Paul, gdje možete kupiti fine croissante, sendviče i dobru kavu.

Ako ste malo veći gourmet, odmah iza ugla je Au Crocodille, gdje nude odličan ručak za francusku prihvatljivih 39 eura.

Nadam se da će vam ovi savjeti biti korisni i da ćete razmisliti o tome kada posjetiti Strasbourg.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila