Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Grad na kraju svijeta


Ushuaia, najjužniji grad na svijetu

Prekrasna i velika Argentina može se pohvaliti činjenicom da se u njoj smjestio najjužniji grad na svijetu. Danas jedna od poznatijih turističkih destinacija Argentine, grad Ushuaia s ponosom nosi titulu grada na kraja svijeta. Zbog jedinstvene lokacije grada ovdje se na maloj udaljenosti nalaze more, skijališta i šume.

Grad Ushuaia smjestio se na otoku Isla Grande de Tierra del Fuego i glavna je i vrlo užurbana luka na kanalu Beagle. Sjeverno od grada nalazi se veličanstvena planina i lednjak Martial.

Prvi ljudi koji su ovdje živjeli još prije 10.000 godina, bili su Indijanci Yamana. Sredinom 19. stoljeća na otok stižu britanski misionari, koji su do tad izoliranom stanovništvu otoka donijeli nove bolesti, te ovih Indijanaca danas više gotovo i nema. Njihov jezik ostao je sačuvan samo u pisanom obliku. Grad je osnovala argentinska ekspedicija 1884. godine.

ushuaia_1_flickr
Glavna ulica

ushuaia_3_flickr ushuaia_6_flickr

ushuaia_2_flickr
Pogled na grad s kruzera

ushuaia_7_flickr

Kako bi osigurali svoju prevlast u Ushuaiu, Argentinci su početkom 20. stoljeća u gradu otvorili kaznionicu za opasne i višestruke prijestupnike, koji su ovdje prebačeni iz Buenos Airesa. Danas se bivši zatvor koristi kao pomorski muzej.

zatvor_2_flickr
Bivši zatvor

Izleti iz Ushuaia 

Zadnjih se desetak godina grad užurbano razvija zahvaljujući razvoju turizma. Ushuaia ima svoj međunarodni aerodrom. Danas se u Ushuaiju nalaze brojni hoteli, kasina i restorani. Grad je i polazišno mjesto za mnoge izlete na Antarktiku, kao i odredište velikih kruzera. Brojni otoci oko grada prepuni su životinja, ptica, pingvina i tuljana, a ako ste sretni u moru možete vidjeti kitove ubojice (orke). Sve to možete vidjeti prilikom krstarenja brodom po kanalu Beagle. Za vrijeme krstarenja obići ćete neke od otoka u okolici grada. 

ushuaia_11_flickr

ledenjak_uz_kanal_flickr
Ledenjak uz kanal Beagle

ushuaia_12_flickr
Prekrasni prizori koje vidite dok plovite kanalom

ushuaia_8_flickr

Najjužnije skijalište na svijetu 

U neposrednoj blizini Ushuaia smjestilo se nekoliko skijališta. Tu se nalazi i najjužnije skijalište na svijetu, Cerro Castor, na kojem je moguće skijati samo 200 metara iznad razine mora. To je i mjesto s najdužom skijaškom sezonom u Južnoj Americi, koja traje od lipnja do listopada. 

cerro_castor_flickr
Cerro Castor

Vlak za kraj svijeta

Najjužniju prugu na svijetu izgradili su zatvorenici kako bi povezali zatvor sa šumom u kojoj su sjekli drvo. Danas se svim turistima pruža mogućnost vožnje u replikama starih engleskih vagona koje vuče parna lokomotiva. Za vrijeme vožnje "vlakom do kraja svijeta" možete čuti zanimljivu priču vodiča (na engleskom ili španjolskom jeziku) o prošlosti ovog "osuđeničkog vlaka".

Vlak staje na nekoliko stanica. Na stanici De la Macarena Cascade možete obići rekonstruirano indijansko naselje i pogledati vodopad Macarena. Vlak vas dalje vozi kroz subantarktičku šumu koju su kroz 50 godina svakodnevno eksploatirali zatvorenici.

vlak_2_flickr
"Vlak do kraja svijeta"

vlak_1_flickr
Vlak koji je prevozio zatvorenike danas je muzejski primjerak

ushuaia_10_flickr ushuaia_9_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila