Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Spomenik vječnoj ljubavi


Biser Indije

Taj Mahal smjestio se na desnoj obali rijeke Yamuna, južno od gradskih zidina grada Agre, u sjevernoj Indiji. Na ranom jutarnjem suncu se može  uživati u odrazu blistave bijele građevine na površini rijeke. Ovo remek djelo svjetskog graditeljstva napravljeno je od bijelog mramora i crvenog pješčenjaka, a ukrašeno je motivima biljaka i stihovima iz Kurana. Dekoracije građevine su od raznih skupocjenih materijala kao što su žad i kristal iz Kine, tirkiz s Tibeta, lazurni kamen iz Afganistana i krizolit iz Egipta.

taj_mahal_7_flickr

Grobnica za voljenu ženu

Mauzolej je dao izgraditi mogulski car Šah Jahan kao posljednju počast svojoj trećoj i najdražoj ženi Mumtaz Mahal. Ona je preminula dok je rađala njihovo četrnaesto dijete, a poželjela je mauzolej kakav svijet nije vidio! I dobila ga je!

Gradnja Taj Mahala započela je 1632. godine, godinu dana nakon Mumtazine smrti, i trajala je do 1653. godine. Vjeruje se da je na mauzoleju radilo oko 20.000 radnika, kipara i raznih umjetnika! Jedna legenda kaže da je Šah Jahan nakon završetka gradnje dao odsjeći glave ili ruke radnicima te palce arhitektima kako ne bi mogli ponovno sagraditi nešto toliko veličanstveno!

Izgled Taj Mahala

Taj Mahal smjestio se na sedam metara visokoj platformi, na sjevernom dijelu velikog ograđenog četverodijelnog vrta (charbagh). Takav oblik vrta prema islamskoj umjetnosti predstavlja savršenstvo i simbolizira rajski vrt. Vrt je simetrično oblikovan, a sastoji se od četverokuta različitih veličina koji su ograđeni kanalima i pod pravim se kutovima ulijevaju u središnje pravokutno jezerce. Na toj se središnjoj vodenoj površini ogleda prekrasno pročelje mauzoleja.

taj_mahal_8_flickr
Sedam metara visoka platforma na kojoj leži mauzolej

taj_mahal_5_flickr

Na svakom kutu vrta oko mauzoleja nalaze se jednaki osmerokutni paviljoni koji su u osnovi crveni i bogato su dekorirani. Nasuprot bočnim stranama mauzoleja nalaze se dvije džamije od mramora i crvenog pješčenjaka, svaka s tri kupole. U zapadno smještenoj džamiji su se vršile molitve, dok je istočna sagrađena samo zbog održavanja simetrije, i nikada nije korištena!

taj_mahal_9_flickr
Jedan od osmerokutnih paviljona

taj_mahal_6_flickr
Džamija

taj_mahal_1_flickr

Mauzolej ima četiri kutna minareta i veliku središnju kupolu. Kupola Taj Mahala se uzdiže iznad velike otvorene površine u čijem se središtu nalazi Mumtazin grobni spomenik. Pored njega se nalazi i Šahov spomenik, dodan protiv njegove želje nakon njegove smrti. Šah Jahan je imao druge planove. Prema legendi planirao je izgraditi vlastiti mauzolej od crnog mramora koji bi bio potpuno simetričan Taj Mahalu. Njegov mauzolej trebao je biti smješten na suprotnoj obali rijeke, a mauzoleji su trebali biti povezani srebrnim mostom!

taj_mahal_2_flickr

taj_mahal_10_flickr

taj_mahal_4_flickr

Iz Taj Magala su kroz stoljeća opljačkani brojni dragocjeni predmeti. Navodno je cijela kupola bila prekrivena zlatom i ukrašena dijamantima. Zna se da su Britanci ukrali zlatni vršak i drago kamenje kojima su zidovi mauzoleja bili optočeni. Unatoč tome Taj Mahal i dalje impresionira svojom pojavom, geometrijskom simetrijom i raskošnom arhitekturom. Kao i velikom ljubavnom pričom. Mjesto je koje se ne propušta posjetiti prilikom putovanja u Indiju!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila