Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Jaipur, ružičasta prijestolnica Indije


Kraljevski grad Jaipur u Indiji

Popularni ružičasti grad, drevni kraljevski grad Jaipur, poznato je indijsko turističko odredište, grad bogate povijesti prepun spomenika, kraljevskih palača, trgova i tvrđava. Jaipur je glavni i najveći grad indijske države Rajasthan, smješten u polupustinjskom području.

U ovom velikom gradu danas živi više od tri milijuna stanovnika. Jaipur je indijski poslovni i sveučilišni centar u kojem ćete se osjećati kao u pravoj metropoli, ali onda vas iza ugla dočeka starinski šarm građevina i ulica koji uvijek ponovo iznenadi putnika. Stari dio grada obojan u ružičasto u svakom posjetitelju izaziva divljenje. Ulicama Jaipura nižu se ružičaste kuće stvarajući očaravajuće poglede, posebno čarobne u vrijeme zalaska sunca.

amber_fort_1_flickr jaipur_3_flickr

jaipur_6_flickr jaipur_7_flickr

Prekrasne palače u kraljevskom Jaipuru

Najveći je dio ovog najbolje isplaniranog indijskog grada izgrađen u 18. stoljeću. Arhitektura Jaipura reflektira njegovu bogatu povijest. Kroz grad prolazi nekoliko širokih avenija. Turistički su najposjećenije palače u Jaipuru i njegovoj okolici, mjesta koja odišu romantikom i kavalirstvom davno prošlih vremena. Neke su od palača pretvorene u hotele.

amber_fort_3_flickr
Palača u Ameru, gradu 11 kilometara od Jaipura

amber_fort_2_flickr
Palača u Ameru

city_palace_flickr
Gradska palača, staro sjedište maharadža

hawa_mahal_flickr
Hawa Mahal, palača vjetrova

jal_mahal
Palača na jezeru, Jal Mahal

palaca_na_jezeru
Jal Mahal

Stari dio Jaipura okružuju zidine, no danas se grad proširio daleko izvan njih. Na nekoliko velikih tržnica u gradu moguće je kupiti ručno rađene kožne cipele, plavo posuđe, kravate i marame, ručno rađeni nakit i brojne druge rukotvorine. Na ovim ćete se orjentalnim tržnicama osjećati kao da ste u lovu na blago.

jaipur_5_flickr

Kada posjetiti Jaipur?

Po turističkoj posjećenosti Jaipur je jedan od vodećih gradova u Indiji. Klimatski se u Jaipuru izmjenjuju tri razdoblja, ljeto, razdoblje monsuna i zima. Ljeta traju od travnja do srpnja i obilježena su vrlo visokim temperaturama. U srpnju započinje razdoblje monsuna s čestim i jakim olujnim nevremenima. Najbolje vrijeme za posjetiti Japur je zima, počevši od studenog. Zime su ugodne i nisu jako hladne.

jaigarh_fort_flickr
Majmuni u tvrđavi Jaigarh

jaipur_1_flickr
Tipična ulica u Jaipuru

jaipur_4_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila