Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tvrđava koju su izgradili divovi


Palača Mehrangarh u Indiji

Tvrđava Mehrangarh smjestila se u indijskom gradu Jodhpuru, na vrhu 122 metra visokog i prilično strmog brda. Do tvrđave iz grada Jodhpura vodi šarmantna zavojita cestica. Zidine ove najveće tvrđave u Indiji visoke su 36 i široke 21 metar, a da bi došli do same tvrđave morate proći kroz sedam gradskih vrata! Najstariji dijelovi tvrđave datiraju iz 15. stoljeća.

uspon_do_tvrdjave_flickr
Zavojita i strma cestica vodi do tvrđave Mehrangarh

Skrivene i dobro zaštićene iza ovih impresivnih zidina, smjestile su se brojne palače i prostrana dvorišta, bogato dekorirane neprocjenjivim ornamentima. U kompleksu tvrđave Mehrangarh smjestio se i jedan od najbolje opremljenih muzeja u Indiji, u kojem ćete moći dobro upoznati povijest ovoga kraja i cijele Indije. 

mehrangarh_4_flickr

mehrangarh_6_flickr

mehrangarh_11_flickr

glazbenici_u_tvrdjavi_flickr
Glazbenici u tvrđavi Mehrangarh

mehrangarh_14_flickr
Gospodin s kojim se možete uslikati :)

Sukob s pustinjakom

Za izgradnju ove veličanstvene tvrđave odlučio se Rao Jodha, 15. vladar klana Rathore. Jodha je odlučio na ovom mjestu stvoriti i novi glavni grad. Brdo na kojem je odlučeno graditi tvrđavu bilo je poznato po imenu Planina ptica i jedini čovjek koji je na njemu tada živio bio je pustinjak Cheeria Nathji, zvan i Gospodar ptica.

I danas je ova tvrđava dom tisućama ptica, osobito jastrebima, koji su i svete ptice Rathorea. Uznemireni je pustinjak nezadovoljan odlukom o gradnji tvrđave u blizini njegova osamljenog doma, bacio na osvajače kletvu koju i danas pamte. Osudio ih je na budućnost u kojoj će stanovnici tvrđave patiti zbog nestašice vode.

Kako bi Jodha udobrovoljio bogove pustinjaku je izgradio kuću i hram u blizini pećine u kojoj je pustinjak meditirao. Danas su pećina i hram glavno odredište turista koji posjećuju tvrđavu Mehrangarh. I sada se svako jutro u hram donosi svježe cvijeće kako bi se udobrovoljilo pustinjaka!

Kako bi Jodha učinio ovo mjesto još pogodnijim, u temelje dvorca uzidan je živ čovjek, Rajiya Bambi, kojem je obećano kako će klan Rathore vječno brinuti za njegovu obitelj. I dan danas njegova ponosna obitelj ima vrlo poseban odnos s maharadžom!

mehrangarh_15_flickr mehrangarh_16_flickr
U tvrđavi se kriju prekrasne palače

mehrangarh_13_flickr mehrangarh_8_flickr

Grad Jodhpur

Popularno odredište brojnih turista koji putuju u Indiju upravo je grad Jodhpur. Ovaj šarmantni indijski grad nazivaju i Sunčani grad, jer ga veći dio godine obasjava sunce. Drugi mu je naziv Plavi grad zbog plavih kuća smještenih oko tvrđave Mehrangarh. U Jodhpuru su se smjestile mnoge palače, tvrđave i hramovi.

mehrangarh_12_flickr
Pogled iz tvrđave na plavi grad

mehrangarh_10_flickr mehrangarh_9_flickr

jodhpur_1_flickr jodhpur_2_flickr
Jodhpur

trznica_jodhpur_flickr
Tržnica u Jodhpuru

Tvrđava  Mehrangarh nikada nije osvojena i uz jak osjećaj divljenja u njoj ćete moći osjetiti i duh klana Rathore, čija je svaka pobjeda, avantura i hrabri čin zapisan u kamenu od kojeg je tvrđava sagrađena. Ovu dugu i veličanstvenu povijest nećete zapravo moći pojmiti čitajući knjige... Potrebno je posjetiti mjesto na kojem je povijest ovog kraja stvarana!


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila