Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Princezin hram u Indiji


Hram Meenakshi u Maduraiu

Princeza Meenakshi, družica hinduističkog boga Šive, ima svoj vlastiti hram. Ova je princeza zemaljski lik hinduističke boginje Parvati, i jedna od rijetkih ženskih osoba kojoj su hinduisti posvetili cijeli hram! I to ne običan hram! Radi se o jednom od najljepših hramova u cijeloj južnoj Indiji, koji se smjestio u centru 2.500 godina starog grada Maduraia. Hram leži uz južnu obalu rijeke Vaigai i svake godine privuče brojne hinduističke vjernike.

madurai_1_flickr
Grad Madurai

madurai_4_flickr

madurai_5_flickr
Tržnica u Maduraiu

madurai_3_flickr

Spektakularni ulazni tornjevi (gopurami)

Oko hrama nalazi se čak 12 visokih ulaznih tornjeva (gopurama) koji su bogato ukrašeni nebrojenim isklesanim likovima. Likovi većinom predstavljaju životinje, bogove i demone. Neki od tornjeva visoki su čak 50 metara! Istočni toranj, koji je najstariji, datira iz 13. stoljeća. Kompleks hrama Meenakshi okružen je visokim zidinama. Unutar zidina smjestilo se još tornjeva koji čuvaju prilaz dvama centralnim svetištima.

meenakshi_1_flickr

meenakshi_juzni_toranj_flickr meenakshi_2_flickr

madurai_2_flickr

meenakshi_8_flickr

meenakshi_5_flickr

meenakshi_6_flickr

Dvorana tisuću stupova

U najvišem se tornju smjestila Dvorana tisuću stupova u kojoj se nalazi 985 umjetnički izrezbarenih stupova, kao i brojne slike bogova i božica. U ovoj se čarobnoj dvorani smjestio muzej u kojem upoznajete 1200. godina dugu povijest! 

Festival u hramu Meenakshi

Svakog se travnja cijeli mjesec u hramu i oko njega održava veliki festival, "Meenakshi Thirukalyanam", koji slavi vjenčanje božanskog para. Prema legendi princeza Meenakshi se na ovom mjestu udala za Šivu.

U kompleksu oko hrama smjestio se bazen u kojem se hodočasnici kupaju u svetoj vodi. Svaki dan ovaj prekrasni Šivin hram posjeti preko 15.000 ljudi, a petkom ih dođe čak 25.000! Zašto ne bi i vi za vrijeme vašeg putovanja u Indiju posjetili hram Meenakshi u kojem se nalazi čak 33.000 skulptura?

cekanje_da_se_hram_otvori_flickr
Hodočasnici čekaju da se vrata hrama otvore

meenakshi_10_flickr
Ulaz u kompleks hrama kroz jedan od tornjeva

meenakshi_3_flickr meenakshi_4_flickr

meenakshi_7_flickr


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila