Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Pa gdje je nestao snijeg?


Švedska, Finska i Norveška na čekanju

I dok se mi pitamo kada će veći dio Hrvatske prekriti snježni prekrivač, Šveđani i Finci su u totalnom šoku! Skandinavske zemlje još uvijek čekaju pravi snijeg i niske temperature, a u šali će reći da ga čekaju već sto godina. I to neće reći bez razloga.

Švedska, Finska i Norveška bi ovih dana trebale biti u bijelom. Barem je tako inače, no ova godina je iznenadila sve Skandinavce. Vjerovali ili ne, u nekim krajevima Skandinavije ponovno su počele pupati ruže, a može se čuti i cvrkut ptičica.

Svi ljubitelji sporta prije nekoliko dana mogli su čuti kako naš Ivica Kostelić i njegovi kolege nisu mogli nastupiti u finskom Leviju, jer se umjesto snijega na obroncima planina zelenila trava. Zima je trebala doći u ove krajeve još prije više od mjesec dana. Stanovnici finskog grada Sodankyle prije tjedan dana su ugledali prve prave pahulje snijega, no to su očekivali još prije mjesec i pol dana. Finski meteorološki zavod je dojavio kako je to najkasniji početak padalina u proteklih 100 godina!

Ono što stanovnike Sodankyle još više čudi je to kako i životinje očekuju pravu zimu, ali nje i dalje nema. Recimom neki zečevi i lasice mijenjaju boju krzna i tijekom snježnih mjeseci imaju bijelo odijelo. A sada su se oni već presvukli u bijelo, no snijega nema. Zbunjene su životinje, kao i ljudi.

Švedski meteorološki zavod je objavio kako je studeni ove godini topliji za čak sedam stupnjeva od prosječne temperature u ovo doba godine.

Osim ovog klimatskog šoka, Šveđani i Norvežani se boje kako će ovo utjecati na njihov skijaški turizam. Neke utrke skijaškog trčanja su prebačene tamo gdje je barem temperatura dovoljno niska kako bi se mogao proizvoditi umjetni snijeg. Švedski skijaški centar Åre je trenutno poprilično miran. Žičare ne rade, a trebale su biti aktivirane početkom studenog.

Vjerujemo kako će snijeg uskoro pasti, a za sve one koji vole snijeg, evo par fotografija inače snježnog Årea.

Are - Švedska - pa gdje je snijeg?

aare_svedska_2

aare_svedska_3

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila