Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Nyhavn, šareni centar Kopenhagena


Kanal Nyhavn u Kopenhagenu

Nyhavn ili Nova luka, u prošlosti ozloglašeni dio Kopenhagena prepun bordela, alkohola, mornara i čestih tučnjava, danas je nezaobilazno turističko odredište u Kopenhagenu, kao i vrhunac turističkog obilaska gradskih kanala brodom. Šetalište ispred niza šarenih drvenih i ciglenih kuća iz 17. i ranog 18. stoljeća u svako je, pa i najhladnije doba godine prepuno turista i lokalnog stanovništva.

nyhavn_8_flickr

nyhavn_4_flickr

nyhavn_2_flickr

nyhavn_9_flickr

Druženje na danski način

U većini šarenih kuća koje se ogledaju u slikovitom kanalu glavnog danskog grada, smjestili su se prilično skupi kafići i restorani koji poslužuju tradicionalna danska jela. Sjeverna i sunčanija strana kanala uvijek je preplavljena turistima koji i u hladnije dane na terasi nekog od kafića piju pivo, nogu sigurno zamotanih u dekicu.

Oni koji ne žele platiti visoke cijene pića u kafićima snađu se kupovinom piva u nekoj od trgovina te sjednu na klupu ili sam rub kanala jednako uživajući u bogatoj atmosferi prekrasnog centra Kopenhagena. Na ovaj se način druže ne samo turisti već i brojni Danci.

nyhavn_10_flickr

Pomorski muzej na otvorenom

Dok šetate uz kanal u slikovitoj ćete luci uočiti uspavane stare drvene brodove koji se lagano ljuljaju na valovima i živi su dokaz nekadašnje bogate pomorske tradicije. Danas je ovo pravi pomorski muzej na otvorenom.

Na kućnom broju 20 je slavni Hans Christian Andersen napisao neke od svojih priča. Živio je i u kućama broj 67 i 18. A najstarija je kuća uz kanal na broju 9, izgrađena 1661. godine.

nyhavn_5_flickr

nyhavn_6_flickr

300 metara dug kanal Nyhavn u 17. su stoljeću prokopali i dokove na njemu izgradili Šveđani, ratni zatvorenici iz dansko-švedskog rata. Kanal vodi od mora do Kraljevog trga (Kongens Nytorv) i luke u starom centru grada gdje se nekada istovarao ribarski ulov i teret s brodova pristiglih sa svih strana svijeta. Sredinom 20. stoljeća kanal je izgubio na svojoj pomorskoj važnosti jer su brodovi postali sve veći i trebali su veće luke.

nyhavn_7_flickr

nyhavn_3_flickr

nyhavn_1_flickr

Nyhavn, najživlji dio Kopenhagena, oduševit će vas prizorima koji kao da su sišli s razglednica, opuštenom atmosferom i ljudima koji se ovdje dolaze družiti. Mjesto je kojim ćete sigurno više puta prošetati prilikom boravka u Kopenhagenu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila