Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Motovun, kraljevstvo tartufa


Jedan dan u Motovunu

Prilikom putovanja u Rovinj u rujnu 2013. godine odlučili smo posjetiti Motovun. Izrazito slikovit srednjovjekovni istarski gradić dočekao nas je ponosno se uzdižući na vrhu brda ispod tamnih i teških oblaka nošenih vjetrom.

Auto je moguće besplatno ostaviti na parkingu na dnu brda i uputiti se vijugavom cestom oko brda pješke prema gradu. Obzirom na moguće vremenske neprilike (i dvoje vrlo male djece) gospodski smo se nakon 20 kuna naplate dovezli do vrha i parkirali u podnožju motovunskih zidina.

S ceste se pružaju prekrasni vidici na okolne vinograde, dolinu rijeke Mirne i Motovunsku šumu, svjetski poznatu po tartufima. Kilogram ove delicije moguće je u Motovunu kupiti za oko 2000 kuna. Sezona tartufa traje od rujna do prosinca. 

IMG_6861
Pogled na dolinu rijeke Mirne

U ovom je rujnu Motovun bio prepun Njemaca. A na dan naše posjete i vrlo jakog i hladnog vjetra pa su svi turisti bili u neobičnim ljetnim odjevnim kombinacijama s jesensko zimskim dodacima, ovisno tko je što imao pri ruci. Grupica Japanaca je bila najspremnija, u gumenim čizmama i kabanicama... 

U Motovunu živi oko 550 stanovnika. Nismo ni jednog upoznali, ali obzirom na neopisivu gužvu turista na uskim kamenim prekrasnim i strmim motovunskim ulicama mogu zaključiti da su stanovnici Motovuna strpljivi i spretni vozači jer do samog centra automobilom mogu proći samo oni. Na nekim je dijelovima cesta toliko uska da za prolazak auta pješaci trebaju ući u neku od trgovina.

IMG_6829 IMG_6826

Suveniri iz Motovuna

Kad smo kod trgovina, u Motovunu postoje brojne vrlo slikovite prodavaonice domaćeg voća i povrća, raznih rakija i vina, ručno rađenih odjevnih i dekorativnih predmeta. Naravno, tu su i već spomenuti tartufi pripremljeni na razne načine.

IMG_6820

IMG_6827 IMG_6877

Hotel Kaštel u Motovunu 

Uspjeli smo obići veći dio grada prije nego je kiša ozbiljno zaprijetila te smo se gladni sklonili u hotel Kaštel u samom centru grada. Ovdje je moguće probati razne istarske specijalitete kao i jela s tartufima, neka od njih i po razumnim cijenama.

Zanimljiv događaj koji ću uvijek pamtiti i s osmijehom prepričavati bio je taj što hotel nema prostoriju za presvlačenje male djece... Vrlo ljubazno osoblje me je uputilo da svog malog sina presvučem ni više ni manje nego u sali za bankete i to na samom stolu na čijem se središtu dizao prekrasan cvijetno svileni aranžman (imali smo podlogu za presvlačenje naravno :) ). Tad mi je stvarno nedostajao foto aparat...

IMG_6841
Kamena motovunska idila... Ovdje se teško nađe slobodan stol...

IMG_6848 IMG_6824
Na slici lijevo je zvonik iz 13. stoljeća i crkva svetog Stjepana iz 17. stoljeća

IMG_6864

IMG_6867

IMG_6862

Nakon neka 4 sata obilaska Motovuna krenuli smo prema autu i to trčeći zadnjih stotinjak metara jer je počelo pravo nevrijeme. I ovako odlazeći, kroz kišna stakla automobila Motovun je prekrasan i tajnovit i zaslužuje da ga opet posjetimo, po nekom ljepšem vremenu naravno.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila