Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Istarski vampir


Najstariji europski vampir

U eri zgodnog vampira Edwarda došli smo do informacije da i Istra ima svoga vampira! I to ne bilo kakvog. Radi se o prvom vampiru o kojem se ikada pisalo na svijetu! Ime tog najstarijeg europskog vampira je Jure Grando.

Jure je bio seljak iz Kringe, malog sela u središnjoj Istri. Umro je 1656. godine, ali nije dugo mirovao. Vratio se kao vampir i terorizirao svoje selo noćima, posebno svoju udovicu, sve dok nije ostao bez glave 16 godina kasnije! Po legendi, kada su mu devetorica hrabrih mještana otvorila grob bio je rumen i naceren, pravi ironični vampir!

Vjeruje se da je Grando bio ideja vodilja za irskog pisca Bram Stokera i njegovog slavnog Drakulu!

Kringa

Kringa je slikovito selo s tipičnim istarskim kamenim kućama, koje se smjestilo pet kilometara južno od Tinjana, 12 kilometara jugozapadno od Pazina. Selo je izgrađeno na ostacima pretpovijesnog naselja i na kasnijoj rimskoj utvrdi. I danas se na nekim kućama mogu naći kamene ploče s antičkim natpisima. U srednjem vijeku Kringa je bila opasana bedemima koji se do danas nisu održali. U središtu mjesta je crkva Sv. Petra i Pavla iz 1787. godine.

kringa3_580_300

kringa4_580_300

kringa2_580_300

Danas u selu Kringa postoje kafić i muzej s naravno vampirskom tematikom. Nekoliko puta na godinu se održavaju Vampirske večeri. Možete posjetiti i Festival fantastične književnosti u Pazinu kao i Večeri horor književnosti.

Danas se mještani entuzijasti trude oko razvoja vampirskog turizma, nudi se najam soba uređenih vampirskim stilom, prodaju se tematski suveniri kao što su svijeće s aromom češnjaka, crveno vino Jure Grando, brendi Grandina, posebno osmišljeni kokteli maštovitih imena. Može se obići i mjesto gdje se prije nalazilo imanje obitelji Grando, danas zvano Grandova stancija. Danas se tu nalazi stol i stolice i služi kao odmorište na pješačkoj stazi.

Da li je Jure stvarno bio vampir ili je sam sebe prikazao mrtvim kako bi mogao nesmetano završiti neke svoje poslove? Ili je udovica izmislila priču kako bi zataškala svog ljubavnika? To ne znam... Postoje stvari koje nikada neće biti objašnjene. Bitno je da legenda i dalje živi i da Istra ima svoga vampira!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila