Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Snježana i Onni kreću na put oko svijeta


Žena i pas zajedno u avanturi života

Posljednjih tjedana predstavili smo vam nekoliko zanimljivih putopisaca i avanturista, a za nekoliko dana Snježana Frketić i njen pas Onni krenut će u svoju avanturu - put oko svijeta biciklom! Upoznajte našu svjetsku putnicu Snježanu i njenu buduću avanturu koja osim užitka putovanja ima i jednu humanitarnu crtu.

Snježana Frketić se nedavno predstavila ljubiteljima putovanja na tribini u kinu Europa i na Croatian Travel Festivalu. Snježana ima 28 godina, rodom je iz Karlovca, živi i radi u Zagrebu te voli putovati i provoditi vrijeme u prirodi, a svog dvogodišnjeg švicarskog ovčara Onnija obožava. Prije par dana smo porazgovarali s njom te nam je opisala što ju je motiviralo za ovakvo putovanje.

Snježana, kako si se odlučila za ovakav projekt i ovakvo putovanje? Zašto put oko svijeta biciklom?
Prije godinu i pol dana shvatila sam kako sam ušla u kolotečinu te sam počela razmišljati što zapravo volim raditi i što me usrećuje. A usrećuju me putovanja. I želja mi je bila proputovati svijet. I onda sam odlučila da ću to napraviti. 

Razmišljala sam o prijevoznom sredstvu. Automobil, avioni su bili preskupa opcija. Motocikl također košta, a i zakonske regulative ulaska motociklom u neku zemlju su previše striktne (za neke je pri ulasku u državu polog carnet de passages. Polog je obično vrijednost vozila, a neke države traže i dvostruku pa čak i trostruku vrijednost.

I onda je ostao bicikl kao opcija, što zapravo ima smisla jer puno vremena provodim na biciklu.

Kako su tvoji prijatelji i bližnji reagirali kada si im rekla za svoju ideju?
Pa prijatelji uopće nisu bili iznenađeni. Neki su samo rekli: "Aha, super. Kad krećeš?". Roditelji su bili iznenađeni, jer nažalost za moj plan nisu čuli od mene već od susjeda, no nakon tipičnog roditeljskog šoka odmah su mi pružili podršku.

Možeš li se sjetiti prvog putovanja nakon kojeg ti se u glavi dogodio "klik" radi kojeg razmišljaš stalno o putovanjima?
Pa nema neko posebno putovanje koje bi izdvojila. Svako putovanje prije je bilo priča za sebe, od putovanja po Istočnoj obali SAD-a, do planinarskih tura.

Kada si počela planirati putovanje i štedjeti za njega te koliko će po tvojim procjenama stajati ovakva avantura? 

Počela sam štedjeti prije cca godinu dana. Računam kako će me putovanje koštati oko 150.000 kuna, a trajat će minimalno tri godine, možda i pet. Na određenim dionicama putovanja se mislim zaustaviti, pronaći neki manji posao preko siteova Workaway ili HelpX kako bih zaradila za ostatak putovanja - pranje čaša, branje voća, konobarenje... A za potrebe smještaja osim šatora planiram koristiti društvene mreže Couchsurfing i Warmshowers. Sve su to mreže koje sam već koristila.

Kako je putovati s Onnijem? Možeš li ugrubo usporediti putovanje s ljudima i putovanje sa psom?
Pa postoje neke osnovne razlike. S Onnijem se puno lakše dogovorim kamo ćemo ići. Kamo ja krenem, tamo ide on i taj dio je lakši nego s većom grupom ljudi. No, s druge strane, Onni zahtjeva više brige, moram paziti kako jede i brinuti se za njegovu higijenu. Taj dio je teži. 

Snjezana_i_Onnie

Dosad ste Onni i ti odradili jedno veće putovanje? Da li si imala problema s praćenjem njegovog ritma ili obrnuto?
Tako je, napravili smo jedan krug po Slavoniji i bilo nam je odlično. Onni ima svoju prikolicu tako da smo imali zajednički tempo.

Koje mjere i uvjete Onni mora zadovoljiti kako bi mogao putovati svijetom?
Prije svega, mora primiti cjepiva (protiv  bjesnoće, parainfluence, parvoviroze, leptospiroze, adenoviroze i koronavirusne infekcije). Ne trebam nikakve posebne papire za njega jer je mikročipiran te ima svoju putovnicu. Druga priča su zemlje koje za životinje traže posebne mjere karantene, no tamo ne planiramo ići. 

Planirana ruta putovanja

Kada kreće tvoja avantura te koji je okvirni plan putovanja? Kojom rutom se planiraš kretati?
Krećem na put 3. lipnja iz Samobora s prvog Festivala biciklizma, a startam u 12.30h neposredno prije starta 19. međunarodne MTB utrke.

Krenut ću prema Zapadu, preko Italije u Španjolsku, a zatim prema sjeveru do Belgije. Tu ću se negdje na putu naći s Hrvojem Jurićem i dio ćemo puta ići zajedno. Nakon toga Hrvoje bi trebao krenuti prema Poljskoj, a ja ću uz Dunav krenuti prema Crnom moru pa sve do Turske.

Budući neke zemlje poput Velike Britanije i Australije imaju poprilično rigorozne mjere karantene za pse, njih ću na ovom putovanju zaobići, jer gdje Onni ne može ići tamo neću ići ni ja :)

Još nisam sigurna da li ću na svom putovanju proći Aziju, zbog toga što ne znam kako će taj put proći žena i pas pa postoji šansa da odmah početkom jeseni krenem iz Turske avionom u Južnu Ameriku. Nakon Južne Amerike planiram krenuti prema sjeveru. Dakle, u najgorem slučaju obići ću tri kontinenta.

Kojim destinacijama se najviše raduješ?
Ima ih puno - Toskana, Normandija, Kapadokija, Ande, jug Južne Amerike, dolina Dunava...

Možeš li nam reći koju opremu sve nosiš?
Budući da je težina Onnija i njegove prikolice 50kg, u svojim bisagama (prednjim i stražnjim) ću nositi samo najosnovnije stvari. Malo odjeće za sve vremenske uvjete, opremu za kampiranje, laptop, kuhalo, medicinske i higijenske potrepštine, hranu i vodu za Onnija i mene.

Snjezana_i_Onnie_4_580

Akcija za pomoć i promociju pasa - čovjekovih najboljih prijatelja

Osim avanturističkog dijela, tvoje putovanje ima i jednu humanitarnu notu?
Tako je. Ovim putovanjem želim pokazati kako pas ne mora i nikada ne smije biti teret svom vlasniku. Svako ljeto velik broj pasa bude izbačen na ulice jer si njihovi vlasnici žele olakšali odlazak na more ili neko drugo putovanje. Ti psi često završe tragično.

Na koji način mi možemo pomoći tebi u tvom naumu?
Osim samog ukazivanja na probleme pasa, želim pomoći i materijalno. Na mojoj web stranici postoji opcija kupovine razglednice za 7€. Svatko tko se odluči na kupovinu, pomaže novčano meni i Onniju, a 1€ od svake kupljene razglednice ja doniram Udruzi Šapica. Kupac određuje iz koje zemlje želi da mu pošaljem razglednicu, bitno je samo da ta zemlja bude na mojoj ruti putovanja.

Kako planiraš bilježiti svoje putovanje?
Tijekom putovanja ću pisati svoj blog "Sreća oko svijeta" te objavljivati slike na Facebook stranici.

Podržite Snježanu i njenu želju da ispuni svoje snove

Koliko god se nekima od nas ova avantura čini ludom i nezamislivom, toliko bi vam jedan razgovor sa Snježanom mogao pokazati kako ponekad čovjek treba samo krenuti na put. Carpe diem, rekli bi neki, jer čekati da se sve kockice poslože znači da vjerojatno nikada nećete ostvariti svoje želje.

Snježani i Onniju želimo sretan i zabavan put, a tijekom njenog putovanja moći ćete pratiti Snježanu i na našem portalu. Veselimo se tekstovima i fotografijama iz cijelog svijeta!

Snjezana_i_Onnie_3_580

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila