Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Croatian Travel Festival ispunio očekivanja


Putovanja brodom, po prašumi, biciklom...

Nakon tri ugodna dana provedena u Šibeniku ne možemo ništa drugo reći osim da smo uživali u atmosferi Croatian Travel Festivala, zanimljivom društvu, pričama te lijepom Šibeniku. Za one koji nisu bili tamo pripremili smo sažetak događanja koji će vas motivirati da sljedeće godine posjetite CTF!

U petak je započeo program, a organizatori su pametno kao početnog predavača odabrali Domagoja Jakopovića Ribafisha koji je svojim šaljivim i ležernim monolozima razbio led i podignuo atmosferu na Trgu 4 bunara u Šibeniku. Zanimljivim pričama kako je doživio Kubu, kako putuje svijetom, kako se bira rent-a-car na Islandu i kako se gura auto iz kratera ugašenog vulkana te kako gastronomija i dobro pivo daju putovanju dodatnu čar Ribafish je otvorio zanimljivi festival ljubitelja putovanja.

Boris Veličan je nastavio s dizanjem dobre atmosfere pričama o putovanju Beringovim morem i Aljaskom. Budući je početak programa naknadno pomaknut za sat kasnije, Borisovo predavanje je završilo oko 21 sat, a dobre vibracije su se prebacile s Trga bunara u jezgru starog grada Šibenika.

Domagoj Jakopović Ribafish, Croatian Travel Festival, SvjetskiPutnik.hr
Domagoj Jakopović Ribafish - putovanje, hrana, pivo i doživljaji

Da li ste ikada crtali zastavu radi ulaska u luku?

Možda bi netko tko ne voli predavanja rekao kako nema teorije da netko okupi ljude subotom u 10 ujutro i to još one koji su odlučili provesti vikend na Jadranu, no Nenad Vlahović, Leo Lemešić i Držislav Markovina su to demantirali. Dok su se u gradskoj knjižnici održavale radionice volontiranja, svahilija i predavanja o jeftinom načinu putovanja, Nenad je jutro posvetio svojem putovanju na jedrilici vlastite izrade koju je kroz deset godina radio u svom domu.

Nitko od navedenih nije mogao ostati ravnodušan na priče s pučine, morske trikove izrade zastava karipskih otoka kako bi lakše ušli u lokalne luke, hvatanje mladog krokodila i briga za njega, prolazak kroz Orinoco te upoznavanje lokalnih stanovnika Južne Amerike i Azije.

Leo Lemešić i Držislav Markovina su predstavili pomorski projekt Sharedreams - Sail the World te pokazali kako i vi možete putovati svijetom.

Nema više fast food kuhanja u vlakovima Indije

Juraj Bubalo je predstavio svoju knjigu "Sto dana Azije", a svoje predavanje je posvetio pričama o Indiji, zemlji prema kojoj nijedan ljubitelj putovanja nije ravnodušan.

Osim priča s putovanja, zanimljivi su bili i odgovori na pitanja znatiželjne publike, primjerice mogli ste saznati kako je odnedavno u Indiji zabranjeno kuhanje u vlakovima. Mnogima se zbog ovakvih anegdota Indija čini kao Divlji Zapad, no za razliku od drugih država, nakon uvođenja zabrana odluke se odmah počinju provoditi.

Goran Milić ispunio centar Šibenika

Goran Milić, svjetski putnik, Croatian Travel Festival, Šibenik

Goran Milić, svjetski putnik, Croatian Travel Festival, Šibenik

Večernji dio programa otvorio je uvijek dobro raspoloženi Hrvoje Ivančić, novinar i spisatelj koji je svojim ležernim pristupom i zafrkancijom osvojio simpatije ljubitelja putovanja tijekom Croatian Travel Festivala. Ipak, po očekivanjima onih su pratili najave festivala, zvijezda večeri i festivala ispao je iskusni hrvatski i svjetski ljubitelj putovanja Goran Milić koji je svojim nastupom i dogodovštinama ispunio cijeli Trg Republike Hrvatske.

Uistinu je bilo lijepo vidjeti Gorana Milića i publiku koja ga je pozorno slušala, a osim sjedećih mjesta g. Milić je popunio okolne ulice i zidiće. Fotografija ovog predavanja značila je samo jedno - Croatian Travel Festival je pogodak i pol te ne sumnjamo kako ćemo sljedeće godine imati još bolji CTF!

Odličnu atmosferu nakon predavanja začinio je Capoeira Amazonas Šibenik, klub koji je ritmom bubnjeva i pokretima poznate plesno-borilačke vještine zagrijao atmosferu u centru grada, a nakon 21 sata atmosferu su zagrijali odlični i žestoki nastupi lokalnog rock benda Kost i koža te standardno dobar TBF.

capoeira_amazonas_sibenik_croatian_travel_festival_580

Nedjelja je tek početak lijepe priče CTF-a

Nažalost, najavljena promjena vremena, vjetar i kiša omeli su program pa su se posjetitelji Šibenika razbježali, no 60-tak agilnih posjetitelja došlo je u nedjelju ujutro u 10 sati pratiti avanture Petra Rikića u čije je ime Erika Katačić Kožić predstavila njegovu knjigu "Oko svijeta". Iako Petar nije bio na predavanju (jer trenutno putuje svijetom), slideshow njegovih putovanja, fotografije Grand Canyona, južnoameričkih pejzaža mogle su svima dočarati s kojom strašću Petar uživa u putovanjima.

Teško je ukratko prepričati sve što smo mogli čuti tijekom nedjelje. Dvina Meler, Nevena Rendeli, Siniša Glogoški, Kalman Žiha, Ankica Cicvarić te Davor Rostuhar kao posljednji predavač pokazali su nam kako putovati divljinom, pustinjom, džunglama Gvajane, koje su ljepote Hrvatske i sigurno su sve nazočne natjerali na razmišljanje: "Joooj, kad ću ja na sljedeće putovanje???".

Snježana Frketić predstavila je svoje veliko putovanje biciklom koje će trajati tri do pet godina, a provest će ga sa svojim psom Onnijem koji je tijekom ova tri dana šarmirao sve nazočne, pogotovo djecu. Hrvoje Jurić je jučerašnjim danom započeo svoje novo putovanje - biciklom planira proći 7.000 kilometara preko cijele Europe,  a plan je krenuti prema Barceloni, zatim na sjever prema La Mancheu i Belgiji i napraviti krug do Hrvatske.

Uživajte u putovanjima 

Čini nam se da je to bila poruka svih predavača i gostiju festivala. Odlična atmosfera, zafrkancija i razmjena iskustava obilježili su ovaj jako lijep i ugodan vikend.

Što reći na kraju nego da jedva čekamo sljedeći Croatian Travel Festival. Moramo istaknuti i pohvaliti organizaciju festivala. Bilo bi šteta ne istaknuti s kolikom predanošću i koliko strasti su voditelji Hrvatskog Kluba Putnika ovih dana radili na ovom projektu. Šibeniku su ovaj vikend donijeli puno dobre energije, smijeha, posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske te im želimo čestitati na tome. A vama želimo da sljedeće godine svi posjetite Šibenik i uvjerite se kako će se i tog budućeg vikenda održati jedan odličan CTF!

sibenska_katedrala_580


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila