Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Priče hrvatskih putopisaca


Hrvatski putopisci sa svih strana svijeta

U četvrtak je održana tribina "Skitam - pišem - slikam" na kojoj se okupilo oko 500 posjetitelja u kinu Europa. Vjerujemo kako su okupljeni uživali u iskustvima putopisaca koji su prenijeli svoja iskustva putovanja biciklom, brodom, avionom. Još zanimljivije priče očekujte na festivalu putnika u Šibeniku...

Voditeljica Nevena Rendeli otvorila je tribinu najavom Croatian Travel Festivala, najavila program festivala i zanimljive goste. Na tribini je gostovalo osam hrvatskih putopisaca koji su ispričali svoje priče. Prvi putopisac Domagoj Jakopović Ribafish, ljubitelj putovanja i poznati kolumnist, prokomentirao je svoje zadnje putovanje na Kubu.

Po njemu, Kuba je vrlo zanimljiva i egzotična zemlja koja je proteklih godina izgubila na šarmu zbog okretanja na profit i zaradu od stranih turista. Domagoj je prokomentirao kako je očekivao crnkinje koje motaju kubanke na svojim bedrima na ulici, no na njegovu žalost nije mogao doživjeti taj trenutak. Kubanci žive od niskih primanja i ono na čemu im mnogi mogu pozavidjeti je odlična fizička sprema, a pohvalio je kako su Kubanke i Kubanci vrlo zgodni.

Miro Aščić je poznati hrvatski putopisac koji obožava Afriku te se svakim dolaskom u Afriku osjeća kao da se vratio kući. Miro dosta svog vremena u Africi provodi s hrvatskim misionarima i afričkim plemenima. Ispričao je svoje doživljaje plemena Masai koje usprkos napretku civilizacije i tehnologije i dalje tvrdoglavo čuva tradiciju, običaje, korištenje koplja za svakodnevni život, dok je svahili jedini razumni odabir za učenje jezika u centralnoj i južnoj Africi. Ako se odlučite učiti jezik jednog plemena, vožnja 200 kilometara dalje će vas iznenaditi - vaši sugovornici će govoriti potpuno drugačijim jezikom.

IMG_9781

putopisna_tribina_u_zagrebu_2

IMG_9780

Siniša Glogoški, naš dragi putopisac i avanturist, govorio je o svojoj želji za putovanje biciklom, kako je putovao biciklom u Siriju te što je sve doživio na svom putovanju u Gvajanu i u pokušajima osvajanja vodopada Kaieteur. Ako odlučite noćiti u prašumi, onda se obavezno javite Siniši, jer će vam moći dati korisne savjete o postavljanju šatora.

Hrvoje Ivančić je pričao o svojim doživljajima i plovidbi Dunavom u gumenjaku prema Crnom moru. Hrvoje je poznati putopisac koji je izdao knjigu o toj pustolovini, a sve nazočne je još jednom oduševio svojim ležernim i simpatičnim nastupom. Njegova posljednja destinacija bio je Egipat koji po njemu nudi jedan orijentalni šarm ulica, piramida, kuhinje, no orijentiranost na turizam i izvlačenje eura iz turista mogu nekima biti poprilično naporni. Kako je Hrvoje izjavio, možda će vas izluditi činjenica da se nekada trebate cjenkati i za jednu šalicu kave!

Jedna od zanimljivijih priča koja je nazočne posebno dirnula bilo je predstavljanje projekta Hrvoja Jurića iz Osijeka. Hrvoje će sljedeći mjesec gostovati u Šibeniku na festivalu putnika, a nakon toga će krenuti na putovanje biciklom po Europi. Hrvoje obožava putovati biciklom, a planirano putovanje ima humanitarnu notu - želja mu je na tom putovanju naglasiti probleme koje imaju djeca s trajnim problemima u razvoju te borave u ustanovama u kojima su ih obitelji ostavile, a svijet ih je pomalo i zaboravio.

Kako jeftino ploviti svijetom 

Nenad Vlahović, morski vuk koji je oplovio svijet u jedrilici vlastite izrade ispričao je kako mu je bilo teško otići s putovanja nakon što je upoznao ljubazne stanovnike Južne Amerike, a na svom putovanju oko svijeta napisao je oko 2.700 stranica dnevnika. Planirani materijali bit će objavljeni u tri knjige, a jedna je već objavljena.

Držislav Markovina i Nenad Vlahović su ljudi koji vole putovati brodom odnosno morem te su ispričali kako se jeftino može putovati oko svijeta. Možete honorarno raditi kao ispomoć na brodu u zamjenu za smještaj i obrok, a svake godine u drugom mjesecu iz Las Palmasa u Španjolskoj krene flota od 300 brodica i jedrilica koja plovi preko Atlantika. 

Na kraju tribine predstavila se Snježana Frketić, jedina ljubiteljcima među putopiscima na tribini koja planira jedan vrlo zanimljiv i ambiciozan avanturistički projekt - put oko svijeta na biciklu, a putovat će sa svojim vjernim psom! Planirano trajanje putovanja je minimalno tri godine! Vrlo hrabar i zanimlijv projekt, zar ne?

Na kraju smo se svi mogli družiti u predvorju kina Europa, a odlična pozitivna energija i otvorenost putopisaca na kraju dana su nam ostavili samo jedan zaključak - jedva čekamo odlazak u Šibenik na festival putnika. 

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila