Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Egzotični Bali, 2. dio


Što jesti i piti na Baliju?

U Kuti, i općenito na Baliju cijene su jako niske i za malo novca može se jako dobro jesti i piti. Od indonezijskih specijaliteta fenomenalan je Nasi goreng, u prijevodu "pržena riža" kojoj jednostavno ne možete odoljeti. Postoje i razne varijacije temeljnog recepta pa se mogu dodati i komadići piletine ili sušene ribe. Riža je na Baliju osnovna prehrambena namirnica i konzumiraju je za doručak, ručak i večeru.

Još jedno jako ukusno jelo, Sate lilit, neka vrsta ražnjića na limunovoj travi, od sjeckanog mesa ili ribe s dodatkom kokosa i umakom od kikirikija. Najbolje je jesti po malim restoranima, a naučila sam sa svojih putovanja da je najbolja i najsvježija hrana tamo gdje jedu lokalci, to pravilo nikad ne prevari.

bali_12

Svakako treba otići na večeru u Jimbaran. Malo ribarsko mjesto gdje birate svježu ribu ili rakove koju vam potom kuhari pripremaju i serviraju na plaži dok su vam noge u pijesku, valovi zapljuskuju obalu, a pogled privlači aerodrom gdje se avioni uporno smjenjuju u slijetanju i polijetanju. Jedni donose one koji žele pronaći tropski raj, a drugi odnose one koji su možda u tome i uspjeli.

Svuda po Baliju možete piti sokove od svježe izmiksanog tropskog voća koji su jako ukusni i osvježavajući, a ako želite nešto alkoholno neizostavno je pivo Bintang ili kokteli servirani u mladim kokosima.

bali_13

bali_14

Na Baliju možete popiti i najskuplju kavu na svijetu popularnog naziva Kopi luwak, koja se dobije kada azijski cibeti, životinje slične mački pojedu sirove i rijetke bobice kave u indonezijskim džunglama.

Nakon što pojedu plodove i probave njihov mesnati dio koji podsjeća na trešnje, koštice izbacuju u izmetu. Unutarnji dio zrnaca kave ne probavlja se u potpunosti, a vjeruje se kako enzimi u želucu ovih životinja daju okus kavi, razbijajući bjelančevine koje inače jakoj kavi daju gorčinu. Posebno obučeni tragači zatim pronalaze izmet i iz njega izdvajaju zrnca, isperu ih i kratko prže kako ne bi uništili kompleksnu aromu koja se dobije kroz ovaj proces.

bali_15
Kava Kopi luvak

Za desert obično su tu pohane banane, palačinke punjene vanilijom, palminim šećerom i mrvicama kokosa i raznoliko tropsko voće, banane svih veličina i boja, puno slađe nego ove na koje smo mi naučeni.

bali_16

bali_17
Durian

Daleko najpoznatije voće je durian. Užasnog mirisa, ali božanstvenog okusa. Teži 2-3 kg, izvana hrapava kora, a iznutra ukusna mekana pulpa svijetle boje. Zbog nesnosnog mirisa zabranjeno je njegovo unošenje u avion, a čak i u pojedine hotele.

Bogata vjerska i kulturna tradicija na Baliju

Osim prirodnih ljepota Bali ima i bogato povijesno-vjersko naslijede, a njegovi stanovnici osobito su ponosni što su uspjeli sačuvati vjersku tradiciju koja se očituje u svakodnevnom životu i u arhitekturi - veličanstvenim hramovima i palačama.

Bali je prepun hramova i ne znaš koji je ljepši od kojeg, svaki je posvećen određenom božanstvu u čast kojeg se održavaju vrlo raskošne ceremonije, a bogovi se štuju prinoseći im darove, plesom i glazbom. Vrh glave smatraju najsvetijim dijelom tijela tako treba izbjegavati bezazleno tapšanje djece po glavi.

bali_31

bali_32

Religija je na Baliju prisutna i vidljiva na svakom koraku. Što više, kad izađeš na pločnik, oduševiš se njegovim izgledom. Naime, Balinežani imaju običaj pravljenja košarica od palminih listova i pruća, veličine spojenih dlanova, koje pune cvijećem, voćem, mirišljavim štapićima i novčićima, a koje prinose kao dar bogovima. Te košarice stavljaju u automobile, kafiće, hotele i stvarno su mala umjetnička djela sama za sebe koja očima daju boju i radost.

Osim tih košarica bilo mi je zanimljivo vidjeti kako kipove i drveće zamataju u crno bijele marame zvane poleng koje predstavljaju njihov pogleda na svijet, dualizam, igru vječitih suprotnosti.

bali_22

bali_1
Poleng

Prekrasna rižina polja 

Stanovnici žive uglavnom od poljoprivrede, glavna žitarica im je riža, a terasasta rižina polja protežu se na sve strane. Mehanizam dopremanja vode iz udaljenih predjela zbilja fascinira. Još uvijek se sadi i žanje ručno, baš zbog tih terasa gdje je nemoguće dopremiti strojeve. Zrele stabljike režu se srpovima i potom na licu mjesta, na raširenim prekrivačima, stabljikama se lupa u pod kako bi zrnca ispala.

bali_24

Obilazak Balija

Cijeli otok prešli smo uzduž i poprijeko u samo par dana, od Sanura na jugu, do Lovine na sjeveru - malog mjestašca sa plažama prekrivenim crnim vulkanskim pijeskom. Bali nas je oduševio ne samo svojim prirodnim ljepotama nego i jako ljubaznim i srdačnim ljudima. Iako nisu bogati jako su sretni i vesele se malim stvarima.

bali_18

bali_19

bali_20

bali_21

Majmuni iz Svete šume 

Vozeći se prema hramu Tanah Lot da ispratimo sunce, stajemo u Svetoj šumi da pogledamo majmune. Majmuni su do neke mjere simpatični. Naviknuli su se na turiste, pa kad im dosadi češkanje napadaju džepove na hlačama i doslovce skaču na ljude, nije baš ugodno, ali kad shvate da su džepovi prazni prelaze na slijedeću žrtvu. Izdaleka su baš slatki i neodoljivi.

bali_25

Palača pravde 

Nastavljamo naš put dalje i svraćamo u Palaču pravde, ukratko, živiš ovaj život, umreš i ideš pred strašni sud. Tamo preispituju tvoj život i prema tome kako si živio odlaziš u stanje blaženstva ili te ne očekuje nešto lijepo u slijedećem životu.

Slike demona u Palači pravde su ružne, što je i očekivano, ali Balinežani veruju i u dobrog duha Baronga koji je još ružniji. Izgleda kao čudovišna kombinacija kokoši, zmaja, vepra i pekinezera. I onda kad odeš pogledati tradicionalni "Barong Dance" ako prethodno ne pročitaš o čemu se radi nema šanse da shvatiš tko je dobar, tko loš i tko je na kraju pobijedio.

bali_26

bali_27

bali_28

Hram Tanah Lot 

Napokon stižemo u hram Tanah Lot, smješten na stijeni u vodi, kako mu i ime kaže Tanah (zemlja), Lot (more). Ovdje zna biti poprilična gužva budući svi dolaze prije zalaska sunca jer je tada prizor fascinantan i uistinu ostavlja bez daha.

bali_29
Hram Tanah Lot

Iako nije najveći, zasigurno najaktivniji vulkan je Gunung Batur čija erupcija je napravila padine, i formirala u svom podnožju jezero Batur. Prizor za divljenje.

Slijedeći dan zaokružili smo posjetom najvećeg kompleksa hramova Besakih koji se nalazi u podnožju najvećeg svetog vulkana Agung. Ovaj kompleks hramova sastoji se od 22 hrama koji su sagrađeni na 3 kvadratna kilometra.

bali_30

Niti jedna priča o Baliju koju sam čula, koliko god živo ispričana, niti jedna fotografija, film ili bilo što drugo ne mogu vam dočarati Bali, baš ga morate doživjeti. Srećom svako moje putovanje doživim tri puta, dok ga pripremam, dok sam tamo i na kraju kad se vratim i pregledavam fotografije...

bali_34O autoru

Irma Podoreški

Irma Podoreški

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila