Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Egzotični Bali, 1. dio


Putovanje na Bali

Magična privlačnost tropa oduvijek mami i poput magneta privlači ostatak svijeta, pa tako i nas. Uplatili smo aranžman, obavili sve formalnosti, ali i dalje nismo bile svjesne da putujemo na Bali...

Mama, sestra i ja krenule smo u avanturu iz Zagreba. Doletjeli smo u Amsterdam gdje smo cijeli dan čekale let za Denpasar. Vrijeme je doslovce proletjelo, a kratile smo ga s prijateljicom Nizozemkom koju nismo vidjele par godina. Tek slijedeću večer sletjele smo u Denpasar, glavni grad Balija, na nevjerojatan aerodrom s pistom doslovce u moru.

bali_2

Prvi dojam nakon klimatiziranog aviona i aerodroma zapuh vlažnog i toplog zraka, to je Bali...

Bali je jedan od 17.000 indonežanskih otoka, a iako je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska država, Balinežansko stanovništvo je pretežno hinduističko (oko 90%). Naravno, kako su daleko od Indije, njihov hinduizam se drastično razlikuje od indijskog.

Bali je smješten u blizini ekvatora, na prijelazu iz Indijskog u Tihi ocean pa je klima tijekom cijele godine idealna - temperatura između 20 i 35 stupnjeva.

Hotel u gradu Kuti

S aerodroma smo se taksijem odvezli do hotela u Kuti. Naš hotel bio je doslovce u centru, u glavnoj ulici prepunoj trgovinica sa koječime i samo deset minuta od dugačke pješčane plaže. Pet kilometara dugačka pjeskovita plaža vjerojatno je najbolja na čitavom Baliju. Sigurna je i čista iako prepuna prodavača koji dosađuju nudeći masaže, voće, cigarete i daske za surfanje.

bali_35

Smještaj idealan, manji hotel s bazenom, restoranom na otvorenom i jutarnjim buđenjem uz zvuke Beatlesa i zveckanje pribora za jelo.

bali_4

Kuta, turistički grad na Baliju

Kuta je najpoznatije i najrazvijenije turističko odredište na Baliju, idealna polazna točka za sve izlete i obilaske otoka. Iako je najposjećenija i dalje je puna neuglednih naselja i kuća. Nekada je kaotična i zagušena, međutim, uprkos svim manama, ovo mjesto jako dobro funkcionira, a mase turista ovdje uživaju svake godine.

Putevi su uglavnom pretrpani motociklima, taksijima i automobilima, vozi se lijevom stranom, a umjesto da koriste signalizaciju lokalno stanovništvo i turisti trube da bi vam dali naslutiti kuda će krenuti i skrenuti. Nerijetko jure motociklima u svim smjerovima, a nije ništa čudno da ih se vozi po troje, četvero odjednom, uključujući djecu, bebe, stare i mlade, naravno bez kaciga.

Gorivo se prodaje u bocama od litru svuda uz cestu jer većina skutera nema pokazivač razine goriva i često ostanu bez njega.

bali_6

bali_5

bali_7

Kuta vrvi turistima unatoč brojnim problemima i opetovanim napadima na mir. Turista je svake godine sve više, a strani kapital oblikuje prestižna zdanja na obali i u unutrašnjosti. U terorističkom napadu 2002. godine poginulo je čak 202 ljudi. U spomen na taj nemili događaj podignut je spomenik na mjestu diskoteke koja je bila metom bombaškog napada. Danas su najmnogobrojniji turisti Australci, njima je Bali drugi dom i raj za surfanje.

bali_8

Noćni život u Kuti

Kada sunce zađe, Kuta se pretvara u zonu zabave. Najpoznatija je ulica Legian prepuna kafića i disko klubova, a pravo ludilo počinje poslije ponoći. Glasna muzika trešti iz svakog lokala i pokušava privući ljude. I većina trgovina radi gotovo cijelu noć, a klima uređaji tako jako hlade da vam je zapravo hladno kada uđete.

Suveniri s Balija

Najbolji šoping centar je u ulici Kuta, stariji je ali zato ima svega. Izbor suvenira i raznih drugih stvarčica koje možete kupiti za kuću ili stan je odličan. Drvene maske s likovima iz indonezijske mitologije, batik -tehnika oslikavanja svile, srebrni nakit, sarong, kožna galanterija, sušeno voće, bambusovi zvučni mobili koji na vjetru proizvode smirujuće zvuke. Cjenkanje je obavezno i stvarno se može dobro proći.

Zanimljivo je da Balinežani umjesto glasa F izgovaraju P, tako ako vas upute da idete lijevo onda to zvuči LEPT, i neke jednostavne riječi tada vam zadaju glavobolje.

bali_11

bali_9

bali_10 bali_1O autoru

Irma Podoreški

Irma Podoreški

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila