Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Malta, raj na Sredozemnom moru


Malta, mala država bogate povijesti

Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bila u mogućnosti da se kao inače pripremim i onako "štreberski" informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo sletjeli na otok. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2.

U svibnju, kada se kod nas sunce još uvijek predomišljalo da li će zasjati u punoj snazi, na otoku nas je dočekalo ugodnih 25 stupnjeva. Na Malti je klima idealna. Rijetko pada kiša, a u zimskom periodu bude negdje od 10 do 15 stupnjeva. Iako nije bilo pretoplo, izgorjeli smo nakon nekoliko sati šetnje po otoku jer je UV zračenje jako i zaštita kremom je obavezna.

Malta ima vrlo bogatu povijest. Njom su vladale mnoge "sile" koje su ostavile trag u bogatoj kulturi. I upravo to daje draž ovoj državi. Otok je jako ugodan i topao ne samo zbog lijepog vremena, nego i zbog bijelo-žutih nijansi u kojima su skoro sve građevine. Osjeća se utjecaj i blizina Italije, na Englesku podsjeća vožnja lijevom stranom i što je pored malteškog službeni jezik i engleski, a arapski utjecaj je vidljiv u arhitekturi. Mediteran se naročito osjeća u kuhinji. Dosta se jede riba i piju malteška ili talijanska vina. Kombinacija svih kultura i karakteristika osvajača kroz godine daje lokalcima posebnu draž.

malta_priroda

malta_putovanje_snova

Malta, raj na zemlji

Malta ima oko 400.000 stanovnika, besplatno i jako dobro zdravstvo, država daje stimulaciju za sve one koji studiraju, nema prosjaka na ulicama, socijalna pomoć je oko 600 eura i nema mnogo kriminala. Uz sve to imaju idealnu klimu, more koje se na suncu presijava u zeleno plavim nijansama, razvijen turizam, predivnu arhitekturu i mnogobrojne spomenike. Djeluje kao raj na zemlji...

Obilazak Malte 

Ako ne budete imali previše vremena za istraživanje otoka preporučujem obilazak Malte turističkim autobusom. Na mnogim lokacijama su polasci i uz audio vodiča saznati ćete dosta zanimljivosti i obići većinu značajnih lokacija. Karta uključuje i obilazak luka, tako da prilikom vožnje brodom od oko sat vremena možete vidjeti i najznačajnija pristaništa ovog otoka. Od ovog vodiča možete saznati mnogo zanimljivih informacija kao što je podatak da na Malti ima 365 crkvi.

malta_levine

malta_luka

malta_putovanje

malta_znamenitosti

malta_znamenitosti_2

Valletta, glavni grad Malte 

Glavni grad Valletta je ujedno i administrativni centar. Vikendom je grad prilično miran jer su sve radnje zatvorene, a i restorani i ulice praznije nego radnim danima. Preporučujem obilazak radnim danom ako želite vidjeti centar u pravom sjaju.

malta_valletta
Valletta

Grad St. Julian na Malti 

Turistički dio Malte s brojnim restoranima, hotelima i barovima je St. Julian. Malta nudi lude noćne provode koji vikendima privlače mnogobrojne posjetitelje, naročito za momačku i djevojačku večer.

Hrana na Malti 

Naravno da smo i ovaj put bili u potrazi za ukusnim specijalitetima. Saznali smo da su malteški specijaliteti tuna, hobotnica, malteški zec i pikantne kobasice. Ako posjetite Maltu i volite slatkiše onda morate probati slatko savršenstvo Cinnabon. Poželjet ćete da se možete svaki dan vratiti po taj ukusni specijalitet...

Ako budete u potrazi za doručkom probajte engleski doručak u restoranu Bocconcino, gdje će vas dočekati izuzetno ljubazan i energičan konobar obučen u nogometni dres i oduševljen zemljama bivše Jugoslavije. Na Malti smo pronašli i neobičan sushi restran Gochi s opuštajućom atmosferom, odličnom muzikom i ukusnim sushijem. Preporučujem kolač od zelenog čaja.

malta_cinnabon
Cinnabon

kolac_od_zelenog_caja
Kolač od zelenog čaja

Dojmovima bogata dva dana na Malti 

S našeg dvodnevnog boravka na Malti vratili smo se puni dojmova i oduševljeni toplinom ljudi i otoka. Fascinantno je kroz što je ta zemlja sve prošla u prošlosti i zadivljujuće kako je kombinacija svih tih utjecaja napravila tako markantnu državu i ponosne i prijatne građane. Malta nije previše osjetila ekonomsku krizu. Na svakom se uglu nešto novo gradi, što je i po malo tužno jer zbog manjka prostora vidjet ćete jednu pored druge predivne stare zgrade uz koje niče novogradnja.

Čini mi se da bi Malta bila zanimljiva i za duži godišnji odmor jer nudi lijepe plaže, divno more, mnoge znamenitosti koje se mogu obilaziti, ukusnu hranu i dobar noćni život.

Bilo je ovo divno, kratko, ali sadržajno i zanimljivo iskustvo.

malta_more

malta_plaze

Više o putovanjima naše Lejle čitajte na blogu Putovanje iz snova.O autoru

Lejla Brčaninović

Lejla Brčaninović
Neprestano redoznala osoba i veliki zaljubljenik u pozitivne ljude. Komunikacijom zaraduje novac koji uglavnom troši na putovanja. Živi za trenutke kada je nešto ili neko ostavi bez daha, a to se dešava uglavnom na putovanjima, kada upoznaje nove kulture, divi se nevjerovatnim umjetnostima, uživa u arhitekturi i beskrajnim predjelima...SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila