Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Posjet Ljubljani


Jednodnevni izlet u Ljubljanu

Jučer sam po prvi put imao priliku posjetiti Ljubljanu. Kolega je tražio nekoga da zgubidani s njim dok njegove cimerice manično pljačkaju H&M. Prolazio sam po Ljubljanskom ringu, ali nisam posjetio centar Ljubljane pa je to bio jedan razlog više zašto otputovati u Sloveniju Dok su cure išle u šoping, mene je više zanimala sama Ljubljana. Iako mali grad, ima se dosta toga za vidjeti.

Što posjetiti na kratkom izletu u Ljubljani

Parkirali smo manje više u strogom centru i krenuli prema središtu Ljubljane. To je jedan veliki trg smješten uz rijeku Ljubljanicu (odakle joj samo ime). Na trgu se nalazi Franjevačka crkva i samostan, spomenik Francu Prešerenu (poznati slovenski književnik poznat po sonetnom vijencu napisanom Juliji Primicovoj). Uz sam trg je odljev Ljubljanskog središta koje privlači puno turista i okupljalište je Slovencima, baš kao što je Zagrebu sat na Jelačić trgu.

Ljubljana - centar i rijeka Ljubljanica Ljubljana - centar i odljev središta grada - mjesto za nalaženje Ljubljana - centar i odljev središta starog grada

Nastavili smo obilazak uz rijeku i prešli Slovensku cestu. S te druge strane ceste nazire se slovenski parlament. Začudo, socijalistički izgleda. Mene je iznenadilo što se oko parlamenta vozi bez problema, postoje parkirališta (čak i besplatna) i sve se to ne čini nama turistima poput neke utvrde kao što je parlament u Hrvatskoj.

Prošavši slovenski parlament nastavili smo šetnju Ljubljanom i došli do trga Republike s dva nebodera koja izgledaju loše. Kao da nije uložen ni euro u izgled zgrada od kada su izgrađene. Stari prozori sa roletama, kroz njih se vide hrpe papira koje govore da se radi o birokratskom centru. U jednoj zgradi je smještena Nova Ljubljanska banka, u drugoj razne ambasade i veleposlanstva. Po kamenu, mramoru, granitu ili što već, s kojim je obložena zgrada, vidi se kamenac i sve to daje jako loš izgled.

Ljubljana centar - Franjevačka crkva Ljubljana centar - spomenik Franzu Prešerenu Ljubljana - spomenik revoluciji

U blizini zgrada je spomenik Revoluciji, koji bi me možda i dojmio da nisam vidio te zgrade. Da, u pravu ste. Iza tog spomenika je praktički kraj Ljubljane. Ali stvarno. Brdo Tivoli na kojem je veterinarski fakultet i Ljubljanski ZOO i to je manje više to, gledajući prema zapadu).

Ljubljana centar - Trg Republike Ljubljana - poziciranje na Trgu Republike Ljubljana - slovenski parlament

Vratili smo se u stari gradski dio Ljubljane da nešto popijemo i pojedemo, a na putu prema starom gradu smo prošli kraj u krajnju ruku neobične građevine (pomalo i nakaradne ). To je bila slovenska nacionalna i sveučilišna biblioteka. Kao da je na brzinu sklepana, da se radnicima ne plaća prekovremeno.

Ljubljana - sveučilišna biblioteka Ljubljana - sveučilišna biblioteka Ljubljana - tvrđava Bežigrad

Prozujavši kroz Ljubljanu, napokon smo sjeli odmoriti noge i popiti nešto. Sjeli smo u prvi kafić (ništa posebno) na središnjem trgu i naručili piće. Razmatrali smo ideju da se popnemo na Ljubljansku tvrđavu (bilo kako, samo ne pješke) te da nakon toga odemo na kebap koji smo zamijetili, ali je vrijeme odlučilo da tvrđavu posjetimo koji drugi put.

Krenuli smo lagano po kebap, naručili ga i u to se složilo nevrijeme nad Ljubljanom. Počeo je padati led, nastala je nova rijeka koliko je to padalo, a ulice su opustile kao da nitko ne živi u tom gradu. Osim par budala koji su biciklom pravile akrobacije po centru. Uistinu se pokvario naš izlet u Ljubljanu.

Ljubljana centar - sprema se kiša Ljubljana - kiša u centru grada Ljubljana - kebab u centru grada

Kiša je prestala, pokupili smo cure i bilo je vrijeme da krenemo kući. I sad dokaz da je Slovenija mala. Nalazite se u centru Ljubljane. Upalite auto. Skrenete desno. Na semaforu opet desno. Prijeđete Ljubljanicu i ulazite u tunel ispod Ljubljanske tvrđave. Nakon tunela skrenete lijevo (sve to traje kilometar i pol). I više nema Ljubljanje. Kućice, kućice, kućice. I tako 5km i izlazite na Ring. Zastrašujuće.

Iza nas ostaje Ljubljana. Slijedi nas autocesta do Hrvatske koja nije dovršena (kao ni jedna prema Hrvatskoj) i misli kako proći bez carinjenja robe koje su ženske kupile. A vas slijede fotografije koje prikazuju Ljubljanu.

Ljubljana centar - Izložba na obali rijeke Ljubljanice

I za kraj evo još jedne opaske, ako se slučajno nađete u situaciji da morate završiti u bolnici u Ljubljani. Ako imate imalo svijesti (ne dao Bog da je tako strašno), tražite da vas odvezu bilo gdje, samo ne u Klinički centar. Od tamo nitko nije izašao živ. Ni Tito. Toliko od mene.O autoru

Nikola Bucić

Nikola Bucić
Lokalni Svjetski Putnik
Nikola će se na ovom portalu istaknuti ležernim načinom pisanja svojih doživljaja i zbog toga će vam sigurno upasti u oči. Voli iskoristiti vikend za kratko putovanje te se bavi fotografiranjem pivske ambalaže.


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila