Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Let zrakoplovom - prvi dio


Priprema, pozor, polijećemo!

Što treba znati prije putovanja avionom

Postoji puno sitnica koje se treba sjetiti prije polaska na let avionom. Prije svega, provjerite do kad vam vrijedi putovnica. Ne zaboravite uzeti potvrdu o rezervaciji leta koja će vam trebati prilikom podizanja karte. Ako putujete u državu za koju je potrebna viza, to je stvar koju ne smijete zaboraviti.

U slučaju da ste bolesni (osobito plućni i srčani bolesnici, osobe s težom anemijom ili problemima s ušima), ako ste nedavno bili na operaciji ili ste trudnica u visokom stadiju trudnoće, obavezno se prije leta posavjetujte s liječnikom!

Pobrinite se da na vrijeme uzmete lijek protiv mučnine, u slučaju da vam on inače treba kod putovanja. Protiv mučnine u zrakoplovu pomaže čvrsto zategnut pojas, kako bi se tijelo što manje kretalo. Najmirnije je sjedalo odmah iza krila i uz prolaz. Provjerite sa svojim prijevoznikom da li je moguće birati mjesto sjedenja u zrakoplovu.

avionska_sjedala_flickr_580


Ručna prtljaga

Svakom je putniku dozvoljen jedan komad ručne prtljage. Prije putovanja provjerite kod svog prijevoznika propisanu dozvoljenu dimenziju ručne prtljage. Ručna prtljaga drži se za vrijeme leta u zatvorenom pretincu iznad sjedala ili ispod sjedala.

pretinci_za_rucnu_prtljagu_flickr

Dozvoljena težina putne torbe

Putnici avionom obično imaju tri najveće brige: strah od leta, nabava jeftine aviokarte i kolika je maksimalna dozvoljena težina putne torbe. Obratite pozornost kako većina lowbudget prijevoznika dozvoljava težinu torbe do cca 15 kilograma, redoviti avioprijevoznici i do 20 kilograma.

Ako putujete prvi put, trebate znati da se svaki prekomjerni kilogram prtljage skupo naplaćuje, i do 10 eura po kilogramu.

Tekućine u avionu

Tekućine koje unosite u zrakoplov u ručnoj prtljazi moraju biti upakirane u bočice (tube ili slično) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve bočice moraju biti zapakirane zajedno u prozirnoj vrećici ili prozirnoj torbici sa višenamjenskim zatvaračem čiji je kapacitet do jedne litre (otprilike 20 x 20 cm). Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.

Količina tekućine koju kupujete u trgovinama nakon što ste prošli provjeru karte (odnosno boarding pass) nije ograničena. U slučaju da na putu morate presjedati u drugi zrakoplov, tada tekućina koju ste kupili u duty free trgovinama nakon boarding passa ili u avionu mora biti upakirana u posebne zatvorene prozirne plastične vrećice. Vrećicu nemojte otvarati, inače vam njen sadržaj mogu oduzeti u transfernoj zračnoj luci.

U slučaju da redovito uzimate lijekove, nosite ih u ručnoj prtljazi kako bi bili uz vas. To se posebno odnosi na srčane bolesnike i osobe koje boluju od šećerne bolesti.

U ručnoj prtljazi smijete nositi dijetetske pripravke (npr. dječju hranu) koji će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda mogu vas pitati da dokažete njihovu neškodljivost.

Foto aparate i laptope nosite kao ručnu prtljagu. Na većini letova dozvoljeno je fotografiranje. Ako niste sigurni provjerite. Mobiteli moraju za vrijeme leta biti ugašeni, na što će vas podsjetiti i prije uzlijetanja.

nebo_iz_aviona_2_580
Prekrasni prizori neba fotografirani za vrijeme leta avionom

nebo_iz_aviona_580

Predmeti koje ne smijete unijeti u avion

ulazak_u_avion_flickr_580

U zrakoplov je zabranjeno unijeti eksploziv bilo koje vrste, plinove propan i butan, zapaljive tekućine uključujući benzin i metanol, zapaljive krute i reaktivne supstance uključujući magnezij, upaljače, vatrometne rakete i rakete. Ne smijete unositi oksidacijska sredstva, organske perokside, otrovne ili zarazne supstance uključujući otrov za štakore i krv, radioaktivni materijal, korozive, živu i akumulatore iz vozila. Ne smijete unijeti ni dijelove sustava za gorivo u vozilima, koji su sadržavali gorivo.SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila