Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Fantastični kratki godišnji u Irskoj


Uskršnji godišnji u Irskoj

Još prije godinu dana pala je odluka da ove godine idemo za Uskrs u Irsku. Prvotni plan je bio otići na tjedan dana, uzeti rent-a-car i obići što više. Nažalost, ovo naše putovanje u Irsku se svelo samo na četiri dana, ali nas je Irska oduševila tako da ćemo se sigurno u neko prikladno vrijeme opet se zaletjeti i posjetiti Irsku na dulji period. 

Već prije puta, čitajući putopise i vodiče o Irskoj, shvatila sam da četiri dana nikako neće biti dosta da vidimo ni ono osnovno u toj prekrasnoj zelenoj zemlji. Bila sam skeptična u vezi Irske radi stereotipa da su Irci jako veseli i da je zemlja prekrasna. To konstantno ponavljanje gostoljubljivosti Iraca mi je pomalo išlo na živce, ali nakon povratka iz Dublina shvatila sam da su stereotipi opravdani. Irska je uistinu prekrasna i pruža neki dobar, prijateljski osjećaj, a Irci su točno onakvi kakve priče kruže o njima – veseli, pozitivni i jako ljubazni.

Irska u brojkama i ovcama 

Irska, zeleni otok, zemlja djeteline, ovaca i krava, po veličini treći otok u Europi. Republika Irska zauzima oko 4/5 irskog otoka. Glavni grad je Dublin, službena valuta euro, službeni jezik irski i engleski, a ograničenja u km/h. Sjeverni dio otoka pripada Ujedinjenom Kraljevstvu. U Sjevernoj Irskoj se plaća u funtama, službeni jezik je engleski. Cijelim otokom se vozi po lijevoj strani. Republika Irska broji oko 4.5 milijuna stanovnika i približno toliko ovaca i goveda.

Prvi dan: Zadar - Dublin

U Dublin smo letjeli smo zrakoplovom Ryanaira iz Zadra u 11 sati ujutro. U Dublin smo sletili oko 14 sati, jer je let malo kasnio. Irska je vremenski jedan sat iza nas, tako da smo mobitele odmah prilagodili irskom vremenu. Od zračne luke do glavne ulice u Dublinu, O'Connell Street, prevezli smo se javnim gradskim prijevozom. Autobusi br. 16 i 41 voze direktno za 2,20 €. To je ujedno i najjeftiniji način dolaska do grada. Vožnja traje ugodnih pola sata gdje se vidi predgrađe Dublina. Već ovdje smo ostali impresionirani arhitekturom, sve kuće su građene istim stilom – čak i na selu.

Na O'Connell Street se nalazi najviši spomenik u Dublinu, Spire of Dublin i on je prvo što smo ugledali kad smo izašli iz busa. Spire of Dublin je špica visoka 121.2 metra napravljena od nehrđajučeg čelika i nismo uspjeli saznati što predstavlja. Kasnije smo se pomoću nje orijentirali gdje nam je hotel. 

Smještaj u Dublinu

Što se tiče smještaja, tu smo imali sreće. Uspjeli smo nabasati na neku akciju prije puta i jeftino dobiti hotel na samoj O'Connell Street. Smještaj u Dublinu nije pretjerano skup, osim ako ne idete u doba Nove godine ili blagdana Svetog Patrika. Dublin nije poput mnogih metropola velik i rasprostranjen, već je manji grad koji je lako razgledavati, tako da ako ste smješteni u centralnom dijelu Dublina, većinu znamenitosti glavnog grada Irske možete obići pješke. 

Nakon smještaja u hotelu i malog osvježenja krenuli smo u šetnju Dublinom. Vrijeme je bilo idealno, sunce i ugodnih 20 stupnjeva. Karta u ruke i u razgledavanje. Spustili smo se do rijeke Liffey i lagano uz Temple Bar (o kojem ću nešto više kasnije) krenuli prema Christ Church Cathedral. To je jedna od dvije katedrale u Dublinu. U dvorištu katedrale sa nalazi lijepi mali vrt koji te zove da prilegneš i odmoriš, što smo i napravili.

Dvije katedrale Dublina

Usput smo malo fotografirali crkvu i krenuli prema drugoj - St. Patrick's Cathedral. Kako se ulaz naplaćuje u obje katedrale, plan je bio ući samo u St. Patrick's Cathedral, jer je veća i nosi ime irskog zaštitnika. Ispred St. Patrick's Cathedral smo saznali da je ulaz u katedralu dozvoljen do 17 sati, tako da na kraju nismo bili niti u jednoj. St. Patrick's Cathedral je najviša crkva u Irskoj i pored nje se nalazi prekrasan park. Naravno i tu smo malo legli i odmorili, ipak smo na putu od 7 sati ujutro.

Dublin Castle 

Nastavili smo naše razgledavanje Dublina. Dalje smo nastavili do Dublin Castlea u koji nismo imali plan ulaziti, samo ga malo fotografirati izvana. Dvorac je slabo uočljiv, jer uopće ne izgleda kao dvorac već kao kakva obična, malo starija zgrada, tako da ga nismo našli od prve već smo se morali vraćati, ali tu su još noge bile odmorne pa nije bilo teško. Meni osobno dvorac i nije nešto posebno, barem izvana, ali iza dvorca se nalazi dobro skriveni mali park koji smo slučajno otkrili, i koji vrijedi pogledati. Okrugla livada/park, prošarana malim puteljcima od cigle, izgleda super i nije bilo gužve tako da smo se tu lijepo naslikavali do mile volje. 

Irska šarena vrata

Isprva nam je bilo čudno što su sva ulazna vrata u Dublinu obojana u neku boju. Ima crvenih, plavih, žutih, ljubičastih, zelenih, zapravo nema boje koju nismo vidjeli. Onda smo na razglednicama primijetili, a kasnije i pročitali, da je to jedan od zaštitnih znakova Dublina. Grad izgleda još veselije zbog tih vrata i mene su skroz oduševila.

Laganini smo se uputili u hotel na mali odmor i večeru. Da ne bi bilo zabune, nismo imali večeru u hotelu nego preko puta hotela u Burger Kingu! To je uvijek sigurna i jeftina opcija, tako da smo na putovanjima često gosti fast fooda. Nakon večere, noćna šetnja uz rijeku Liffey. Tu smo napravili stvarno dobre fotke poznatog Ha'penny mosta, željeznog, pješačkog mosta zanimljive arhitekture, koji je dobio ime po iznosu mostarine koja se plaćala sto godina, a iznosila je pola penija. On direktno vodi u Temple Bar, kvart, odnosno ulicu koja je najpoznatija po mnoštvu pubova, žive svirke i općenito zabave.

Guinness uz Guinness pa natrag u hotel, jer sutra idemo opet na put. Još samo da napomenem, iako je popiti Guinness u irskom pubu svakako „must do“, cijena jedne pinte (0.47L) kreće se od 5 € na više.


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila