Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Znate li kako su nastali morčići?


Izvorni hrvatski nakit

Riječki morčić

Riječki morčić ili mori je naušnica koja prikazuje glavu crne osobe s bijelim turbanom. Nastao je po uzoru na raskošnijeg venecijanskog morčića, pod nazivom moretto, koji je bio zlatan i ukrašen draguljima. U 17. i 18. stoljeću venecijanske patricije služili su crno obojeni paževi i sluge. Tada je započela proizvodnja raznih vrsta nakita s motivom morčića. 

venecijanski_maretto

Venecijanski moretto

Narod koji je živio na području Rijeke je prvi put došao u kontakt s crncima u vrijeme saracenskih napada na jadransku obalu. Po uzoru na islamske ratnike Maure ili More nastala je emajlirana glava crnca s turbanom kao simbolom islama. Kasnije, za vrijeme turskih napada, glava crnca s turbanom se identificirala s likom Turčina, kako zbog turbana koje su Turci nosili tako i zbog grubog izgleda azijskih ratnika. Žene hrvatskog primorja počele su nositi naušnice s likom crnca kao amajliju, zbog velikog straha od ratnika s istoka poznatih po svojoj okrutnosti. Kasnije su i ribari i pomorci počeli nositi morčića u jednom uhu kao zaštitu od zla.

Legenda o nastanku morčića

Legenda kaže da se u 16. stoljeću turska vojska utaborila na Grobničkom polju s ciljem da napadnu Rijeku. Tada je hrvatski vojskovođa Zrinski strelicom pogodio turskog pašu u sljepoočnicu nakon čega su se Turci dali u bijeg.

Za cijelog trajanja opsade Riječani su u velikom strahu molili da kamenje s neba pobije Turke. Molitva im se ispunila. Pri bijegu Turaka počelo je s neba padati kamenje. Nakon toga su po poljima ostali razbacani njihovi turbani. Kao uspomenu na taj događaj Riječani su svojim ženama dali izraditi naušnice s glavom pokrivenom turbanom.

Navodno je i austrijska carica Marija-Ana, supruga Ferdinanda II. naručila 1845. godine kolekciju nakita od morčića od riječkih zlatara.

Današnji morčić

Danas se osim na naušnicama lik crnca s bijelim turbanom može naći i na ogrlicama, prstenju i broševima. Osim u Rijeci i Hrvatskom primorju popularan je na cijeloj jadranskoj obali. Naušnice danas najčešće nose Riječanke i druge žene iz primorskog kraja.

Morčić je danas zaštitni znak Rijeke i Riječkog karnevala, simbol pripadnosti Rijeci i primorskom kraju.

Danas se morčić smatra izvornim hrvatskim nakitom.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila