Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Ako niste, posjetite Korčulu


Prekrasan otok i mjesto - za svaku preporuku

Kako sam ovo ljeto putovao po našim otocima, sljedeći otok koji u redu za putovanje bila je Korčula. Glavni nedostatak (a možda i nije) je što nedjeljom poslijepodne od Vele Luke (gdje dolazi trajekt) prema Blatu i Korčuli ne vozi gradski autobus. Cijena autobusne karte je prava sitnica. 50kn po osobi /a 50km putovanja. Taksist (valjda se zove Duje) nam je svesrdno htio pomoći za samo 400kn na nas četvero + prtljaga. Novci su se osjećali sigurno u našim novčanicima pa smo odlučili naći neki drugi prijevoz. Krenuli smo putem Korčule pješice (nemaš gdje fulat, samo ravno sljedećih 50km) i pokušavali stopati.

Muke po prijevozu

Nakon 15 minuta hoda konačno smo napravili pauzu pored Keruma, a jedna od cura je uspjela zaustaviti Slavonca koji je bio s kombijem. Nudio je prijevoz za 150 kuna u zadnjem dijelu kombija, ali ako bi smo ga htjeli sačekati do ponoći (sad je oko 20 sati u priči), onda će nas odvesti za 100kn, jer u Veloj Luci do ponoći. Vidjet ćemo malo Vele Luke, pokušati naći tetu J. Zlo (za neupućene Jasna Zlokić) ili se intimno družiti sa Meri Cetinić. Zadnje dvoje nije pošlo za rukom, al' smo vidjeli Vele Luke.

Što smo vidjeli u Vela Luci?

Kad pristajete u Velu Luku, prvo vam za oko zapadnu ribarske barke koje naravno simboliziraju jedno lučko ribarsko mjesto te brodogradilište Greben. Uz brodogradilište se nadovezuje i pjesma "Dođi na morski Greben, tamo ću da te jeeednom...."

Korčula - Greben, Vela Luka Korčula - Osnovna Škola Vela Luka - da li vam je poznat ovaj sat? Korčula - Spomenik NOB-u Korčula - Pipi - piće naše mladosti


U samom centru gradu se nalazi osnovna škola. Velolučani k'o Velolučani su jako vezani uz povijest te su uspjeli nekako nabaviti ovaj prastari sat iz razdoblja Divljeg zapada, tamo preko bare. Pažljiviji gledatelj može uočiti da je to sat jako sličan, ako ne identičan, onome iz filma Povratak u budućnost.Koliko god mala bila, Vela Luka je jako lijepo mjesto za vikend odmor ili jednodnevni izlet.

Moram biti malo zločest
prema Dalmatincima


Imam osjećaj kako je u
Dalmaciji sve nastalo 1911-te.
Eto ta škola, pa Splitski Hajduk,
pa ovo ono. Slobodno dodajte
svoje komentare :)

Kako sam ranije odmarao se na Lastovu, primjetio sam da i Korčulani, odnosno Velolučani, otvoreno pokazuju ponos na narodno oslobodilačku borbu te se spomenici NOB-u mogu vidjeti po gradu.

Zanimljiv je i kafić u pozadini u kojem sam nakon sto godina ponovno probao ... PIPI !!! Piće moje mladosti. To je valjda prva reklama koje se sjećam (muško sam). Ana Sasso izlazi iz mora sa mokrom majicom,uf.

Noćna vožnja prema Korčuli

Uspjeli smo dočekati našeg prijevoznika, mog Slavonca, te smo se smjestivši u elitni stražnji dio krenuli na sat vremena dugu vožnju do grada Korčule. U Korčuli smo prespavali na jeftinom mjestu za 0kn/noći u šumici neke galerije i ostavili cijeli idući dan za upoznavanje grada. I stvarno smo imali lipih stvari za vidjeti.

Malo o povijesti Korčule

U samoj Korčuli se jako vidi mješavina grčkolatinske i slavenske kulture, kao i na većini otoka, te ih tim obilježjem lako možete razlikovati po arhitekturi u odnosu na gradove na kopnu Hrvatske. Zanimljiv je i podatak da je još davne neke 1214. godine (da li se netko sjeća tog razdoblja), Korčula kao prvo mjesto na svijetu zabranila robovlasništvo.

Korčula - Stari grad Korčula - Osnovna Škola Vela Luka - da li vam je poznat ovaj sat? Korčula - Stari grad - autor Stewart Morris Korčula - Korčula danju - autor Stewart Morris

Okosnica Korčule je sam stari grad koji je bio zidina izgrađena davnih davnih godina (zapravo stoljeća), u 12. i 13. stoljeću i bio je glavna fortifikacijska utvrda prema unutrašnjosti. Sve do početka 18. stoljeća je bilo zabranjeno graditi bilo kakve građevine izvan utvrde. To su ulazi u stari dio.

Korčula - Prozori u uličicama Korčula - Uličice Korčula - Stari grad - uličice Korčula - Katedrala Svetog Marka

Gradske ulice Korčule

Ulice grada su izgrađene po principu riblje kosti kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati te je u njima i za vrijeme najvećih vrućina bila ugodna temperatura. Svaka kuća je smještena točno na određenoj lokaciji i u točno određenim gabaritima. Dakle, gradnja je bila planska (da ponovim, to se dogodilo u 13-on stoljeću).

U glavnoj ulici Korčule smještena je predivna katedrala Svetog Marka, građena u renesansno-gotičkom stilu od 1301. pa do 1806. godine. Zvonik je fotografiran s vidikovca kuće za koju se vjeruje da se u njoj rodio i živio Marco Polo, jedne od glavnih atrakcija Korčule.

Korčula je bila utvrda pa je bilo logično da je imala oružje na zidinama. Ovaj top je jedno od oružja al ga stavljam čisto iz sentimentalnih razloga. Na njemu sam se slikao kad sam imao punih pet godina. Prošlo je narednih 20 godina kad sam ga eto imao prilike ponovno vidjeti.

Evo i jedne slike, jedne spontane slike, koju u prvi čas ne bi mogli staviti u turističku ponudu, jer je ova slika udaljena od očiju javnosti. Tu se varate. Samo pravi fanovi Mate Miše Kovača mogu doći do ovako unikatnih njegovih slika i dotičnu smatrati pravim biserom turističke ponude Korčule. I samo će je pravi fanovi čuvati i dalje od očiju javnosti i s koljena na koljeno usmenim putem prenositi drugim fanovima.

Korčula - Top na utvrdi Korčula - institucija Dalmacije - the Mate Mišo Kovač Korčula - Briškula, igra s Korčule

Gradski muzej Korčule

Definitivno vrijedi posjetiti gradski muzej grada Korčule koji je smješten na četiri etaže. Karta za muzej toji oko 15 kuna po osobi, ali budući imam predivne oči i neodoljiv osmijeh, žena nam je naplatila samo tri karte za nas četvero . Izdvojio sam jedan detalj - pismo koje krije tragove prošlosti. Na kraju teksta umjesto napisa "Unaprijed zahvaljujem", "Srdačan pozdrav" ili tako nekakve fraze stoji "Smrt fašizmu sloboda narodu". To je pismo iz 1947. godine.

Moreška za kraj

Jedna od posebnosti Korčule je viteška igra Moreška. U njoj se bijeli i crni kralj, Osman i Moro, bore za naklonost djevojke iliti bule. Prije se ta igra održavala širom mediteranskih gradova, a danas je ostala samo u Korčuli, iako podrijetlo igre nije iz tog kraja.

Korčula - Moreška Korčula - pogled pred odlazak

I za kraj slike cijelog starog grada Korčule koje ostavljaju jako lijepi dojam. Stara narodna kaže da slika vrijedi više od tisuću riječi, ali vrijedi da i posjet mjestu vrijedi više od tisuću slika. Stoga nagodinu definitivno posjetite Korčulu, a meni se javite da vam sredim smještaj za 0kn/noći.O autoru

Nikola Bucić

Nikola Bucić
Lokalni Svjetski Putnik
Nikola će se na ovom portalu istaknuti ležernim načinom pisanja svojih doživljaja i zbog toga će vam sigurno upasti u oči. Voli iskoristiti vikend za kratko putovanje te se bavi fotografiranjem pivske ambalaže.


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila