Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Lastovo, otok glazbe


Otok s raznim pričama

Na jednom spontanom druženju sam dobio poziv na Lastovo, uz informacije kako i zašto tamo. U Lastovu se svake godine, već desetak godina zaredom održava priredba "Lastovo - otok glazbe". Posjetitelji vole reći - hrvatski Woodstock. Ne boravi se u apartmanima ili hotelima, već u šatoru i vreći za spavanje. Kako nikad nisam kampirao na ljetovanju, odlučio sam se da je i tome došao red.

Kako doći do Lastova?

Do Lastova se dolazi trajektom iz Splita, a vožnja traje oko pet sati. Jedino otočko pristanište za trajekte je mjesto Ubli. Od Ublija vozi lokalni autobus nekih desetak kilometara do samog mjesta Lastovo, gdje se i održava priredba. Po dolasku do Lastova, nastavili smo put nekih 20-ak minuta pješice do maslinika u kojem su smješteni šatori, u uvali Sv. Mihovil. Pri smještanju i kratkom kupanju, valjalo se uputiti natrag u Lastovo, gdje se održava priredba.

Odličan program festivala

Sama priredba je počela dan ranije, ali tako nekako je ispao dogovor da dođemo dan kasnije. Priredba se inače održava na ljetnoj Bašti, tik do lastovske osnovne škole i crkve Sv. Damjana i Kuzme.

Prva večer našeg dolaska, naznačena kao etno dan, svirao je slovenački band Kontrabant. Sami prozvani KUD Kontrabant, sviraju etno-rock, koji mi se, moram priznati, jako svidio. Sljedeći dan (rock dan), uz upoznavanje samog mjesta, cjelodnevnog kupanja i sunčanja, na red su došli bendovi Stampedo i Skarbone. Zadnji dan, kao šećer na kraju, svirali su Mazguni i Hladno Pivo.

Nešto o otoku - bitan je broj 46

Da ponovimo gradivo - gdje se nalazi Lastovo i kako doći do Lastova. Otok je udaljen nekih pet sati vožnje trajektom od Splita i zajedno sa ostalim otocima i grebenima oko sebe čini Park prirode Lastovo.

Za samo otočje je značajan broj 46. Naime, otočje sadrži 46 otoka i grebena, sam otok Lastovo je površine 46 km2, ima 46 brda, 46 polja za obrađivanje i 46 crkvi i kapelica. Samo mjesto Lastovo je udaljeno od kopna, što ga čini drugačijim od ostalih otoka, čija su mjesto uglavnom lučka. U samom mjestu je jedna velika crkva, Sv. Damjana i Kuzme, te tri manje crkvice i osnovna škola.

Lastovo i Napoleon

Oko Lastova postoje puno objekata
koji su izgrađeni za vrijeme
Napoleona
,a koristile su u vojne svrhe.

Ti objekti su se koristili i za vrijeme
Jugoslavije, kad je otok Lastovo,
zajedno sa otokom Vis, bio zabranjen
za strance
zbog velikog značaja
za nacionalnu sigurnost.
Između crkve i škole je smješten veliki prostor na kojem se održava ljetna priredba "Lastovo - otok glazbe". Danas se na jednoj od tih utvrda nalazi meteorološki centar. Od samog mjesta je na 20 minuta hoda udaljena uvala Sv. Mihovil, a isto tako i mjesto Lučica.

Lučica je turističko mjesto namijenjeno nautičkom turizmu, dok uvala Sv. Mihovil nema objekata osim jednog kafića i stare napola srušene uljare. Sv. Mihovil je poznat među turistima i kamperima jer se  tamo tokom priredbe okupljaju u obližnjem masliniku i tamo ljetuju.

Idealno mjesto za nautički turizam

U relativnoj blizini (7km, odnosno 3km) se nalaze mjesta Skrivena Luka te uvala Zaklopatica. Zaklopatica je od mora odvojena malim otočićem tako da se do uvale može doći preko dva mala morska prolaza. Time je uvala Zaklopatica idealno mjesto za nautički turizam i ne čudi zašto je tamo smješteno većina od vrhunskih i elitnih konoba na otoku Lastovo.

Trajektna luka, Rimljani i bunkeri

Nadalje, na otoku se nalazi i mjesto Ubli udaljeno 11km od Lastova koje je i jedino trajektno i katamaransko pristanište na cijelom otoku. Samo mjesto ne nudi puno toga. Iako ima kafića i konoba, benzinsku postaju (jedinu na otoku) te iskopine iz doba Rimljana, nije turističko mjesto i nije bogato smještajem. Sjeverozapadno od Ublija je i mjesto Pasadur što na lokalnom narječju znači prolaz.

U Pasaduru se nalazi jedini hotel (Solitudo) te most koji povezuje susjedni otok Prežba, a koji područje između Lastova i Prežbe dijeli na sjevernu i južnu uvalu. Kako smo zadnji dan imali (ne)sreću pa nam je pobjegao trajekt u 11:30, a idući je kretao u 17:30, odlučio sam otići do Pasadura i Prežbe, udaljenih nekih tri kilometra.

Upoznavajući se sa Lastovom na Internetu, našao sam informacije kako se u južnoj uvali između Pasadura i Prežbe nalazi bunker za podmornice. Postoji i još jedan sa zapadne strane otoka, između Prežbe i Mrčare za koji znam, ali nisam ga imao prilike vidjeti niti fotografirati.

Bunker se nalazi na otoku Prežba, a kako nisam imao dovoljno vremena otići tamo, slikao sam ga iz daljine i popričao s mještanima o njemu. Danas je to centar za nautički turizam i ronjenje. U toj uvali se nalazi mali otočić Makarac na kojem je ostao toranj iz doba Jugoslavije, koji je bio osmatračnica s koje se nadgledao ulazak u samu uvalu. Nije razjašnjeno da li postoji podzemni prolaz između Makarca i Prežbe ili se tamo dolazilo motornim čamcem.

Došlo je vrijeme vratiti se u Ubli, popiti još jedno piće i otisnuti se dalje, prema Korčuli.

Lastovo - Škoj u splitskim vratima Lastovo Lastovo - Uvala Lučica
Lastovo - Uvala Sv. Mihovil Lastovo - Poznati dimnjak sa Lastova Lastovo - Crkva Sv. Kuzma i Damjana
Lastovo - Na zidu piše: Živjeli saveznici: SSSR, Engleska i Amerika Lastovo - Ponosan narod Lastovo - Utvrda iz doba Napoleona, meteorološka stanica
Lastovo - Jedna od malih crkvica u Lastovu Lastovo - Jedna spontana za zalazak sunca u uvali Sv. Mihovila Lastovo - Mjesec i odsjaj u uvali Sv. Mihovila
Lastovo - Kaponir za podmornice Lastovo - Otočić Makarc sa osmatračnicom Lastovo - Pauk plete mrižu svoju Lastovo - Starac i moreO autoru

Nikola Bucić

Nikola Bucić
Lokalni Svjetski Putnik
Nikola će se na ovom portalu istaknuti ležernim načinom pisanja svojih doživljaja i zbog toga će vam sigurno upasti u oči. Voli iskoristiti vikend za kratko putovanje te se bavi fotografiranjem pivske ambalaže.
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila