Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Planirate putovanje u Kinu? Evo što trebate znati


Priprema za putovanje u Kinu

Prije putovanja u Kinu bitno je napraviti raspored vremena i atrakcija koje želite vidjeti. Tim više ako putujete u vlastitoj organizaciji, kako smo mi putovali. Naš je plan bio sedmodnevni boravak u Pekingu, potom odlazak vlakom do Šangaja u kojem ostajemo sljedećih sedam dana. Mnogi kažu prekratko vrijeme za obići tako velike gradove, no sada kada je putovanje prošlo mogu sa sigurnošću reći da je bilo više nego dovoljno dana, naročito za obilazak Pekinga.

Kina je potpuno drugačiji svijet od onog na kakvog smo naviknuli. Iz tog se razloga nekima možda i neće svidjeti te im se odmor može pretvoriti u vrlo napornu i stresnu avanturu. Želja mi je budućim putnicima skrenuti pozornost na stvari koje se rijetko spominju, a koje je bitno da turisti znaju prilikom putovanja u Kinu.

Hrana u Kini

Jedna od glavnih poteškoća za strane turiste u Kini je prehrana. Izrazito je velika ponuda jela za koja ne samo da nikada niste čuli i niste sigurni što sadrže, već je upitno može li to vaš europski metabolizam probaviti. Za osobe osjetljivijeg želuca srećom postoje restorani s europski orijentiranom kuhinjom, kao i brojni fast food restorani (iako je 14 dana takve prehrane malo nezgodno).

izvor_flickr izvor_flickr_2

Jet lag i kako ga pobijediti

Sljedeći problem je jet lag, prolazni poremećaj u organizmu nastao kao odgovor na let zrakoplovom kroz vremenske zone. Simptomi jet laga su raznovrsni i ovise o broju vremenskih zona kroz koje ste prošli. Najčešći su simptomi probavne tegobe, jak umor praćen glavoboljom, dezorijentacija, pad motivacije i razdražljivost. Simptomi jat laga su jače izraženi kada putujete na istok.

Problem je kad izgubite energiju i motivaciju, a bezbrojne su atrakcije koje ste unaprijed isplanirali da želite posjetiti. Još ste ograničeni sa samo nekoliko dana koje provodite u tom mjestu. Kako dakle pobijedili ili barem ublažili jet lag?

meditacija

Kroz nekoliko tjedana prije putovanja možete postepeno mijenjati vrijeme buđenja i odlaska na spavanje i to tempom od jedan sat na tjedan. Za vrijeme leta avionom budite u udobnoj odjeći kako bi se što više odmorili i po mogućnosti što duže odspavali. Prilikom leta pijte puno vode i izbjegavajte alkohol i kofein. Kada stignete na vaše odredište ako je moguće provedite barem 15 minuta na suncu i to bez sunčanih naočala. Kako bi ostali budni jedite hranu s puno proteina i izbjegavajte ugljikohidrate koji će vas vrlo vjerojatno dodatno uspavati.

Sporazumijevanje u Kini

U Kini je velik problem i slaba moć komunikacije s lokalnim stanovništvom. U Pekingu je to iznimno izraženo dok je u Šangaju nešto bolja situacija. Kinezi ovdje slabo ili nikako ne govore strane jezike, a iznenađujuće je što strane jezike slabo govore i osobe koje dolaze u kontakt s turistima. Obavezno sa sobom nosite mali riječnik najčešće korištenih fraza.

kineski_zid
Na Kineskom zidu

Ulaznice za sve atrakcije

Još jedna stvar koja otežava obilazak atrakcija u Kini je naplata ulaznica za sve što postoji, od parkova, zoloških vrtova, muzeja do budističkih hramova. Unutar jednog parka se možete susresti s više od 4 tipa ulaznica. Ulaznice se prodaju na svakom koraku, većinom nisu skupe (od oko 5 kuna pa najviše do 40 kuna), ali je naporno vaditi novčanik svakih par minuta i nadati se uspješnom sporazumijevanju prilikom kupnje.

Ako navedene poteškoće imate na umu i na njih računate, moći ćete na najbolji mogući način doživjeti sve ljepote i raznolikosti koje vam Kina pruža. Svojim vas fotografijama želim potaknuti da posjetite zemlju izlazećeg sunca, a moguće probleme na koje u njoj možete naići doživite kao dio nezaboravne avanture u jedan drugačiji svijet.

DSC01793

gate_jianlou
Gate Jianlou

oriental_pearl_tv_tower
Oriental Pearl TV tower

summer_palace_ulaz_1
Summer palace

zabranjeni_grad
Zabranjeni grad u Pekingu

yuyuan_garden
Vrtovi Yu Yuan u Šangaju

yuyuan_garden_2
Vrtovi Yu Yuan u Šangaju

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila