Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Što sve trebate vidjeti u Beču?


Odakle krenuti u Beču

Napokon sam skupio sve slike iz Beča koje želim pokazati svijetu. Bile su razbacane na pet fotoaparata u tri države, Ali sad su sve tu. Ako planirate putovati u Beč, nadam se da će vam ovaj kratki pregled Beča pomoći u snalaženju.

Kako bi vam olakšao snalaženje po Beču, odlučio sam postaviti Google mapu s mjestima gdje smo bili. Beč nudi stvarno puno lijepih lokacija, a osim toga nudi jako dobro povezan i lako je doći bilo gdje, tako da se lakše izgubiti u vlastitom džepu nego tamo. A i sam grad je tako prelijep da bi bilo bezveze napisati jako dugački post o njemu u kojem bi se izgubili zanimljivi detalji.

Informacije o gradskom prijevozu

Za 10€ koliko stoji 48-satna karta za WienerLinien (njihov pandan ZET-u ili GPP-u) možete se voziti do mile volje u metrou, busu, tramvaju i prigradskom vlaku. Izuzetak je jedino vlak prema aerodromu. Prijatelji s kojima sam došao u Beč predlagali su da odemo na hop-on / hop-off tour po Beču koji košta 13-16-20€ (1-2 sata ili cijeli dan), ali sam imao kartu Beča i znao sam gdje su većina (ako ne i sva) mjesta sa te ture pa smo se odlučili na standardno lutanje po gradu u potrazi za kulturnim znamenitostima, a vidjeli smo i pregršt ostalih zanimljivosti. A ona mjesta koja nismo obišli, ostaju nam da ih obiđemo idući puta.

Da ne duljim dalje, krenimo na put po Beču.

Bec na Google karti - što sve posjetiti


Donaufeld Studenthaus

Ovdje je počinjao i završavao svaki dan te smo tu uspjeli pronaći povoljan smještaj u Beču. To je dom u kojem je smještena moja sestra te nam je ona dogovorila smještaj. Prijatelji su spavali u svojoj sobi (20€/dan), a ja sam spavao u sobi s Bugarinom u sobi preko puta sestrine.

Donauturm

Radio i telekomunikacijski toranj. Iako većina misli da je to TVtoranj, on to zapravo i nije. TV toranj je smješten na brdu sjeverno od Beča. Donauturm je smješten na umjetnom otoku usred Dunava, 62. na listi najviših svjetskih tornjeva. Visok je 252 metra, a lift koji vozi do vidikovca vozi brzinom do 6.5 m/s (ili 776 stepenica ako se nekome da penjati). Vidikovac se nalazi na visini od 150 metara i prostire se na četiri kata. Najviši kat se nalazi na 170-om metru i na toj visini ste za jedan metar višlji od cijelog tv tornja na Sljemenu (169 m). Pogled je savršen i za cijenu od cca 5€ morate to vidjeti.

Donaucity

Najnoviji dio 22. bečkog distrikta (Donaustadt) u kojem je gradnja nebodera počela ne tako davne 1995. godine. Obilježava ga hrpa poslovnih i stambenih nebodera, kao i gore opisani Donauturm. U Donaucity su smješteni VIC (Vienna International Center), UNO City (United Nations Office), zgrade u kojoj su razne međunarodne agencije, od kojih je najpoznatija IAEA (Međunarodna agencija za nuklearnu energiju).

IAEA zgrada je odijeljena bodljikavom žicom od ostatka Donaucitya i kao na sve međunarodne građevine te razne ambasade i veleposlanstva, ne primjenjuju se zakoni Beča i/ili Austrije. Na slici dolje možete vidjeti (s lijeva na desno: IZD tower, UNO city, Saturn tower (toranj s gornje slike), Hochhaus Neue Donau, Andromeda tower, Mischek tower.

Crkva Franje Asirškog

Crkva Svetog Franje Asirškog, smještena je na Mexikoplatzu pa je još poznata i kao Mexikokirche. Turiste privlači svojim povijesnim religioznim, ali i političkim značajem. Izgrađena je 1898. godine, na 50-godišnjicu vladavine cara Franje Josipa. Poznata je po tome što je u lijevom krilu uređena Elizabetina kapelica sva u zlatu, kao sjećanje na ubojstvo žene cara Franje Josipa 1889. godine u Genovi od strane talijanskog anarhista Luigi Luchenia.

Prater

Ovisi na šta mislite pod Prater, da li na Praterstern kao park ili na Wurstelprater, zabavni park koji je smješten u dijelu parka, nećete pogriješiti ako nekog pitate gdje je Prater. Prvi pisani trag o Prateru dolazi iz 1162. godine kada je car Friedrich I. dao zemljište plemićkoj obitelji zvanoj de Prato. Vjeruje se da ime dolazi od stare latinske riječi pratum, što znači livada, koja je do Beča došla vjerojatno preko španjolske riječi prado.

Uglavnom, u parku je smješten zabavni park za koji vjerojatno svi znaju koji su ikada čuli za Beč i koji se obilazi u svim turističkim turama. E mi ga ovaj put nismo obišli. Htjeli smo vidjeti pogled sa kotača,ali nas je prvi dan put odveo na Donauturm i kad smo od tamo vidjeli pogled, onda više nismo ni mislili na Prater.

Šteta što ga nismo obišli, ali nije šteta što se nismo provozali jer karta košta 8€ za taj vražji kotač. Pih, a 4.70€ studentska karta za Donauturm. Pa si ti misli. Imam slike što je sestra poslikala pa čisto da se vidi. Ne Prater, nego Wurstelprater.


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila