Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Nepal - na kraju svijeta


Putovanje po Nepalu

Resham Firiri, Resham Firiri!! Pjevaju Šerpe na sav glas nepalsku narodnu pjesmu. Dok ih gledam u nevjerici, obučene u natikače i kratke majice na par tisuća metara visine, ugledam pekarnicu. Pravu pravcatu pekarnicu! Kupim lisnato sa sirom i odem do caffea koji ima wifi. Zapad je došao na Istok, mislim si dok surfam i pijem crni čaj s mlijekom.

Put za Annapurnu je u listopadu prekrasan, prolazi se kroz polja bambusa, prašumu (opasnost od krvožednih pijavica), rižina polja, a uspjeli smo čak nabasat i na polje marihuane!

PA270188
U trenucima odmora. Pogled na svetu planinu Machapuchare (6.933 m).

PA220178

Riža je u Nepalu svetinja. 90% Nepalaca živi na selu i bavi se poljoprivredom. U zemlji gdje je polovica stanovništva nepismena, gdje se živi s manje od dva dolara dnevno, glavni je problem kako preživjeti.

PA220170

PA200134
Na ulici možete vidjeti muškarce kako se drže za ruke ili zagrljeni hodaju. Nije neobično vidjeti ni policajce koji se drže za ruke.

Hrana i piće u Nepalu 

Prehrana u Nepalu se svodi uglavnom na rižu, a najpopularnije jelo je dal bhat, juha od leće i kuhana riža (uz to ponekad serviraju i pirjano povrće), koju dobijete u neograničenom refillu. Jede se prstima, bez korištenja žlice. Cijena solidnog ručka je desetak kuna. Lokalno piće se zove chaang, nešto slično pivu koje se dobiva od prosa ili riže, dok flaširano pivo npr. Everest ima enormnu cijenu od 20-25 kuna. Nepalska vlada je donijela takvu odluku zbog prevencije alkoholizma.

Nakon sedam dana treka uzbrdo nizbrdo po milijun stepenica, odlazimo u Pokharu na rehabilitaciju. To je drugi grad po veličini u Nepalu. Vožnja lokalnim busom je bila nezaboravna. Vozač drži kipić Bude i Ganeša kod volana za sreću, a kako vozi trebalo bi mu 1000 kipića hindu bogova...

Kathmandu, povijesno i kulturno srce Nepala

Put od Pokhare do Kathmandu dug je 200 kilometara i u prosjeku traje 6-7 sati. Naš je put trajao 9 sati jer je vozilo odbijalo poslušnost.

Glavni nepalski grad Kathmadu zbog trošnih kuća arhaičnog izgleda ostavlja dojam siromašnog naselja, dok većina zgrada izgleda kao da će se srušiti svakog trenutka. Odmah se primjećuje kaotični saobračaj u kojem se trubi na sve strane, brzo vozi i nekim čudom svi uspjevaju da se izbjegnu. Gomila motora, automobila, rikši, tuk-tuka, pješaka i to sve u jednom oblaku prašine, u uskim ulicama, bez nogostupa ili zebre.

PA190036
5. avenija u Kathmandu

PA190018

PA190023

PA190025

Kathmandu je povijesno i kulturno srce Nepala te predstavlja nevjerojatan spoj hinduizma, tibetanskog budizma i utjecaja sa zapada. Grad ima povijest staru skoro više od 2000 godina koja se može gotovo opipati na svakom koraku. Dolina Kathmandu se sastoji od tri kraljevska grada: Patan, Bhaktapur i Kathmandu.

PA200060

PA200090
Budistički molitveni kotači

PA200084

PA200065
Puja, ritual u čast bogova, kojih u Hinduizmu ima više od tisuće

PA200133
Kala Bhairava, bog destrukcije. Shiva u svom zastrašujućem aspektu.

Boudhananth stupa, budistička stupa u Katmandu 

U gradu se nalazi jedna od najvećih budističkih stupa na svijetu (stupa je vrsta monumentalne budističke relikvije) Boudhananth stupa. Na sve četiri strane tornja koji se uzdižu iznad stupe naslikane su oči Buddhe. Između očiju je naslikan nepalski broj 1 kao simbol jedinstva, a iznad očiju je treće oko koje simbolizira mudrost. Oko stupe se vijore šarene budističke molitvene zastave koje vjetrom nose molitve ispisane na njima.

PA200098

Paljenje mrtvih uz svetu rijeku 

U hramu Pashupatinath Hindusi obavljaju svoje religijske obrede i spaljuju preminule. Uz samu svetu rijeku Bagmati izgrađene su omanje platforme na koje se slažu cjepanice i aranžiraju slamnati pokrivači. Na ovako pripremljene lomače postavljaju se umotana tijela umrlih koja se potom zapale. Stupovi bijelog dima sukljaju visoko prema nebu... U zraku se osjeća slatkasti miris. Po okončanju obreda skuplja se pepeo i rasipa u rijeku. Ako pokojnik ne izgori u potpunosti to je loš znak.

PA310200

PA310205

Kumari Ghar 

Jedna od neobičnijih atrakcija u Nepalu je Kumari Ghar. U ovoj drevnoj kući neobičnog izgleda obitava Kumari Devi, djevojčica za koju vjeruju da je živuća božica i utjelovljenje hindu božice Durga. Djevojčica ostaje božanstvo do prve menstruacije, kada se vraća normalnom životu.

PA200123
Kumari Ghar, dom živuće božice Kumari Devi

Hram majmuna u Katmandu 

Na jedom od brda u blizini centra grada nalazi se i čuveni budistički Hram majmuna. Jedno od hindu božanstava je i Hanuman, čovjek s glavom majmuna, koji je veliki i hrabar ratnik. Možete pretpostaviti da je hram pun "svetih majmuna" koji gnjave turiste pokušavajući im oteti torbicu, flašu ili što već stignu... Kolegi fotić...

PA200099

p.s. Iako je autor ovog teksta zbog visinske bolesti zapeo na 3700 metara nadmorske visine osvajajući himalajske vrhove, na kraju su oni osvojili njega...

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila