Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Luzern ima najstariji drveni europski most


Kapela most, simbol grada Luzerna

Najstariji drveni natkriveni most u Europi, Kapela most (Kapellbrücke), smjestio se u šarmantnom švicarskom gradu Luzernu. Most izgrađen u prvoj polovici 14. stoljeća danas je simbol grada Luzerna kao i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Švicarskoj.

luzern_1_flickr
Drveni most dijagonalno prelazi rijeku Reuss

luzern_2_flickr

luzern_3_flickr
Kapela most je ime dobio po kapeli svetog Petra koja se nalazi u njegovoj blizini

luzern_7_flickr

luzern_8_flickr

Tristotinjak godina nakon gradnje, Kapela most je ukrašen serijom od 158 trokutasto oblikovanih slika smještenih ispod krova mosta. Na ovaj je način oslikano samo nekoliko drvenih mostova na svijetu. Na slikama su prikazani bitni događaji iz povijesti Luzerna. Većina slika je oštećena u požaru, a u potpunosti ih je obnovljeno samo 30. 

luzern_5_flickr

luzern_6_flickr
U vrijeme raznih proslava ili karnevala u Luzernu, originalne se slike pohranjuju i zamjenjuju tematskim slikama

Vodeni toranj u Luzernu

Kapela most se smjestio pokraj osmerokutnog tornja kojeg nazivaju Vodeni toranj (Wasserturm) jer je smješten na vodi. Cigleni toranj je 30 godina stariji od samog mosta i zajedno s mostom bio je dio srednjovjekovnih gradskih zidina. Ovaj je 34 metra visok toranj kroz povijest obavljao razne funkcije. Jedno je vrijeme služio kao tamnica i soba za mučenje, a nakon toga i kao spremište. Danas toranj nije otvoren za javnost.

luzern_10_flickr luzern_9_flickr

1993. godine u velikom su požaru uništene dvije trećine mosta. Iako se smatra da je požar nastao od odbačene cigarete, od tada je zabranjeno vezati brodove za i ispod mosta. Za javnost je most ponovno otvoren nakon restauracije naredne godine. I danas turisti mogu na dijelovima mosta vidjeti pougljene dijelove originalne drvene konstrukcije. Od početnih je 200 metara dužine mosta preostalo 170 metara.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila