Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Navijačka priča iz Poznana


Poznan – Euro 2012

Kao velika obožavateljica nogometa, čim sam na televiziji vidjela reklamu "Come and Join", Uefa Euro 2012, nagradni natječaj na koji treba poslati snimku kako tehnicirate loptu, odmah sam uzela kameru, snimila te isti dan poslala video.

Gradonačelnik Poznana Ryszard Grobelny i grad Poznan osmislili su ovaj natječaj za četiri zemlje, Hrvatsku, Irsku, Italiju i Njemačku. Iz svake su zemlje odabrali pet natjecatelja. Iz Hrvatske su od mnogih poslanih videa izabrali moj, kao i snimke još četiri natjecatelja, Medarde, Hrvoja, Dražena i Dinka.

IMG_4575

Iz Zagreba smo imali let do Splita, iz Splita u Berlin, a u Berlinu su nas dočekali i kombijem nas odvezli do Poznana. Ekipa koja je bila izabrana je bila fenomenalna, put do tamo nam je proletio!

Cijeli boravak u Poznanu pravili su nam društvo volonteri-studenti koji odlično pričaju hrvatski jezik, Agata, Ewa i Szymon. Kada smo došli u hotel dočekali su nas razni pokloni i suveniri za uspomenu na grad Poznan od lopti, majica... i meni najzanimljivije - karta za utakmicu Hrvatska-Irska.

Vip zona "Uefa Euro 2012"

Prvu večer imali smo organizirano gledanje utakmice u samom centru grada na Trgu Slobode (Wolnosci) u navijačkoj Vip zoni "Uefa Euro 2012", a poslije su u Fan Zoni bili koncerti hip-hop, rock, pop, kao i mnogobrojni DJ-i.

Čim smo došli u Vip zonu upoznali smo natjecatelje iz Irske koji su bili u Poznanu u isto vrijeme kada i mi, jer smo s Irskom igrali prvu utakmicu. Njih smo sve i prije vidjeli na snimkama koje su poslali na natječaj kao i mi. Vip navijačka zona me oduševila, hrana presavršena, cuga odlična, gledanje tekme i atmosfera neprocjenjivo.

IMG_4582

IMG_4583

IMG_4585

Zabava na jezeru Malta 

Sutradan ujutro smo išli na jezero Malta. Bili smo u rekreacijskom centru Malta Ski gdje smo se na brdskoj željeznici spuštali niz brdo u bobovima. Odmah pored je skijaška staza koju cijele godine posjećuju skijaši i snowboarderi.

Nakon odlične vožnje išli smo u Park Žičare - adrenalinski park gdje po drveću na velikoj visini prelazite razne prepreke. Nakon toga smo se kupali u Maltanjskim toplicama, aquaparku s unutarnjim i vanjskim bazenima s toboganima. Bilo je fenomenalno. Također ako ste ljubitelj skate-anja u Poznanu se nalazi najveći skatepark u Poljskoj, Otok Skatepark. Nakon ispunjenog dana tek je dolazilo ono najzanimljivije, utakmica.

IMG_4622

IMG_4627

IMG_4629

Stari trg u Poznanu 

Prije utakmice smo imali organiziranu večeru u poznatom restoranu Brovaria na Starom trgu (Stary Rynek). Trg je okružen prekrasnim dvokatnicama u kojima se nalaze restorani i kafići. Ovaj je trg bio okupljalište navijača prije odlaska na stadion.

IMG_4615

Jarići, simbol Poznana 

Najvažniji objekt na Starom trgu bez sumnje je Gradska vijećnica. To je jedan od najpoznatijih spomenika renesansne arhitekture u Poljskoj kojeg je projektirao talijanski majstor iz Lugana, Giovanni Battista di Quadro. Svakog dana točno u podne na tornju se pojave dva metalna jarića koja se sudaraju glavama 12 puta. Jarići ne predstavljaju samo turističku atrakciju, već su također simbol grada Poznana.

IMG_4620

IMG_4621 IMG_4617

Hrana u Poznanu 

Ispred Gradske vijećnice nalazi se nekadašnji stup srama - danas glavno mjesto okupljanja u gradu. Hrana je u Brovaria restoranu bila super, toliko drugačija od naše. Uz meso kombiniraju voće, krumpir sa svježim mladim sirom, sve kombinacije koje do tada nisam vidjela i probala, ali vrlo ukusno i fino.

Zanimljivo je da čim sjednete za stol dobijete pored tanjura drveno postolje za koji nismo znali čemu služi. Prvo nam je konobarica donijela svakome po jedno pivo. Nismo ga niti počeli piti, već je donijela drugo pivo i tek što smo uzeli prvo, već je donijela i treće. Piva su različitih okusa limun, pšenica, hmelj.

IMG_4636

IMG_4642

IMG_4645

Stara pivovara u Poznanu 

U Poznanu je Stara pivovara (Stari Browar) trgovački, umjetnički i poslovni centar nastao na mjestu nekadašnje pivovare Hugger, stoljetna građevina iz 1844. godine. Za gradnju su korištene izvorne cigle s kraja 19. i početka 20 stoljeća. Zahvaljujući tome objekt je postao ikona moderne arhitekture Poznana.

Utakmica Hrvatska-Irska 

Nakon vesele večere krenuli smo na stadion. Tramvaji su bili puni navijača, vozili smo se na drugi kraj grada. Počela je kiša padati, ali stadion je bio natkriven pa nam nije smetalo. Na stadionu su nam, kao i na večeri, društvo pravili i navijači iz Irske za koje mogu reći da su jedni od najstrastvenijih navijača koje sam ikada upoznala. Iako su izgubili od nas 3:1 oni su slavili i sljedećih dana kao da su pobjednici.

IMG_4653

IMG_4658

IMG_4659

IMG_4666

Sutradan ujutro smo imali vremena za shopping i još malo razgledanja grada prije polaska. Poznan ću osim po odličnoj tekmi pamtiti i po njegovim stanovnicima koji su brižni, dosljedni i dobri organizatori. Što su i pokazali u ovoj divnoj organizaciji našega putovanja.O autoru

Jelena Cvijić

Jelena Cvijić
Jelena živi u Zagrebu i radi u banci, a kada je na godišnjem ili ima slobodan dan, Jelena obožava putovati, slikati, crtati, voli sport, a najviše nogomet...
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila