Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Engleski grad duhova u Šangaju


Thames town, engleska oaza u srcu Kine

Znate li da danas Kinezi u Kini rade kopije zapadnjačkih gradova? Tako se 30 kilometara od centra Šangaja nalazi replika malog engleskog grada u kojoj su do detalja razrađene sve pojedinosti originala. Sve se tu nalazi osim ljudi koji u gradu žive. Ovdje ćete naći popločane ulice, ciglene kuće, tipične britanske telefonske govornice, gotičku katedralu pa čak i umjetno napravljenu rijeku Temzu. Pravo malo englesko selo.

thames_6_flickr

thames_7_flickr

Grad Thames nazvan je po rijeci Temzi koja prolazi Londonom. Svoja je vrata otvorio 2006. godine kao dio Šangaja u kojem se može u apartmanima i klasičnim engleskim kućama nastaniti 10.000 ljudi. Želja je bila odvući ljude iz prenapučenog centra Šangaja na periferiju, no uz vrlo visoku cijenu najma. Slična su naselja-gradovi napravljeni i na drugim mjestima u okolici Šangaja, njih devet, od kojih je šest u temi raznih europskih gradova.

thames_10_flickr

thames_5_flickr

thames_2_flickr thames_8_flickr

Unatoč vrlo vjernom prikazu engleskog grada, ovaj vrlo ambiciozan i skup projekt nije uspio impresionirati mnogo Kineza i danas ga samo mali broj turista posjećuje. Ako ništa drugo, ovaj je grad popularan kao mjesto fotografiranja mladenaca...

thames_3_flickr thames_1_flickr_shineofleo

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila