Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Godišnji odmor - Split


Posjet Splitu na jedan dan

Zadnji dan godišnjeg odmora je završio tamo gdje je i počeo - u trajektnoj luci Split. Imao sam vremena između katamarana i vlaka za Zagreb pa sam odlučio malo upoznati i taj grad, Spalato.

U svojih 25+ godina nisam imao prilike vidjeti Split. Najbliže Splitu sambio za 1. Maj kada sam bio u Trogiru. Ovo je bio prvi put da sam u Splitu. Da bi stvar još bila bolje, deset dana poslije sam opet došao u Split. Ne dođem 25+ godina vidjeti taj grad i onda ga dva put dođem vidjeti u deset dana.

Posjet Grguru Ninskom i Dioklecijanu

Obilazak je počeo sa sjeverne strane Dioklecijanove palače, iz parka u kojem je kip Grgura Ninskog. Praznovjerni ljudi i vjernici polakome se za nožnim palcem, jer će se putniku, turistu i lokalnom stanovniku ispuniti svaka želja koju zaželiš kada držiš palac. Ja sam jedino ispunio pore na svojoj ruci sa raznoraznim bakterijama koje su bile na tom palcu.

I sad logičkim slijedom obilaska turističkih atrakcija po Splitu, ulazite jel'te u Dioklecijanovu palaču i kroz te "kale" dolazite do Peristila, koji se po nekima nagrđuje (kako sam čitao sa različitim kulturnim performansima). Isto tako sam čuo da je daleko ljepše kad Torcidaši pjevaju tamo pred kakvu utakmicu Hajduka nego kad su gore navedeni performansi. O ukusima je bolje ne raspravljati.

Split - Sveti Grgur Ninski Split - Crkva Svetog Dujma Split - Crkva Svetog Dujma Split - The ljevak


Na istom tom Peristilu se nalazi i crkva Sv. Dujma koji je ujedno i zaštitnik grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. O crkvi nemam što puno pisati, jer se puno o njoj zna. Vjerojatno manje zapaženija, ali daleko interesantnija je egipatska Sfinga. Moj prijatelj mi je pričao mi je da ju je donio Napoleon koji je donosio Sfinge po gradovima u kojima je boravio, ali sam kasnije došao do saznanja da ta (odnosno te, jer ih je sve zajedno bilo osam) Sfinga potiče još od doba Dioklecijana. Sama palača je osim sa Sfingama prožeta i s drugim obilježjima istočne kulture, kao i dva natpisa o graditeljima palače koji također potječu sa istoka.

Ova Sfinga, iako oštećena po sredini, je najočuvanija Sfinga ove vrste. Porte-vase ili tip Sfinge koje nose vazu kao što je ta na Peristilu, karakteristična je po tome što između prednjih udova drži vazu. Isto tako, prednji udovi ne završavaju sa lavljim pandžama (Sfinga je ponajprije lav s faraonskom glavom, simbol suverene snage) nego sa ljudskim rukama koje drže vazu prinoseći je božanstvu. Time se simbolizira kralja u zavjetu bogovima.

Posjet Dioklecijanovim podrumima

Osim te očuvane Sfinge, postoji još jedna u dijelovima u podrumima Dioklecijanove palače koji su preuređeni u muzej (ponesite iksicu i za 10 kn uđite unutra, svakako vrijedi pogledati). Ovo je jedna od rijetkih slika koja mi je uspjela u podrumima-muzeju. To je lijes jednog od vladara koji je boravio u Dioklecijani.

Po izlasku iz podruma dolazimo do splitske rive. Slike ne treba pokazivati, jer sam u uvjerenju da je svatko vidio novu Splitsku rivu barem jedanput - kroz novine, TV, uživo, Internet, snove ili kroz neki drugi medij poput čarobne kugle. Mislim da ta riva može poslužiti za snimanje kakvog novog StarTreka ili StarWarsa :) Izgleda svemirski.

Još jedna zanimljivost koja je ostala zapažena kod mene je odljev starog grada, po načinu izrade identičan onome u Ljubljani. S rive lagano do Prokurativa, mjesta kojeg sam jedino vidio u izvedbama Splitskih ljeta koja su se prenosila na televiziji.

Sugerirano mi da još vidim glavno splitsko sastajalište, od milja nazvano "Ispod ure".

Još malo detalja iz Splita

Malo me podsjeća na zagrebačko sastajalište "Ispod sata", samo mi je nekako starije i mnogo ljepše. Sat je valjda jedini razlog zbog kojeg vučem poveznice. No kako opet ne bi ostalo na kulturi Splita koja je poznata širokim masama, u oko mi je zapala jedna umjetnička instalacija, nekako smještena između Pjace i Marmontove ulice (ja se duboko ispričavam ako sam krivo opisao gdje se nalazi),  a to je ovaj ljevak i ruka iznad drvenih vrata (da, i mene podsjeća na neku zmiju).

To je zapravo skupljena šaka iz koje viri palac, a u kojem se nalazi mlaznica sa vodom. Ideja kulturnjaka koji je osmislio ovu instalaciju je da svakih nekoliko vremena iz tog palca pišne mlaz vode u taj lijevak. Teorija je super samo što nisu računali na jednu stvar. Bura. Ona malo pokvari stvar pa palac ne piški u ljevak, nego malo okolo, po nenamjernim ili namjernim prolaznicima.

Kad su to uvidjeli, postavili su nekakav senzor vjetra koji je trebao isključivati ili uključivati tu instalaciju, ali se ni to nije pokazalo kako treba. Sad ta umjetnost ne radi, a naš narod u svijetu poznat po civiliziranosti i uređenosti baca u taj lijevak smeće misleći da je to zamjena za kantu za smeće koja se nalazi pa brat bratu ni 10m od lijevka. I to čak 2 (slovima: dvije). Volim živjeti u ovako kulturno-ekološko osviješćenom narodu.

Na kraju puta, kao šlag na tortu, kao točka na i, dolazi objekt kojeg ako niste vidjeli i uslikali, ne možete reći da ste bili u Splitu. Glavom i bradom.

Poljud

POLJUD - najljepši stadion u Hrvatskoj. Nisu me pustili unutra, ali i ovako sam uspio uslikati bit stadiona. Grb Hajduka. Nije da sam neki fan ili navijač, ali mislim da stadion spada u kulturu Splita i kao takvog ga treba promatrati.

Ima još dosta lipih stvari za obići po Splitu - predložio bi stari grad Salonu kraj Solina, zatim utvrdu Klis, obilazak Marjana, posjet Bačvicama ... ali ima i onih ne tako lijepih nego naprotiv - žalosnih - gradski ZOO i botanički vrt gdje će te vidjeti više starih peći, štednjaka i građevinskog materijala nego pojedinih primjeraka iz flore i faune.

Vlak me nije htio čekati pa nisam imao prilike da pogledam i te znamenitosti Splita pa ću ih ostaviti za drugi puta. Sad bar znam gdje je Split i kako do njega doći :)

Split - Peristil Split - Prokurative Split - Dioklecijanova palača - sfinga
Split - Dioklecijanova palača - lijes Split - Odljev grada Split - Poljud na crnoO autoru

Nikola Bucić

Nikola Bucić
Lokalni Svjetski Putnik
Nikola će se na ovom portalu istaknuti ležernim načinom pisanja svojih doživljaja i zbog toga će vam sigurno upasti u oči. Voli iskoristiti vikend za kratko putovanje te se bavi fotografiranjem pivske ambalaže.
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila