Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Sana, raskošna prijestolnica Jemena


Sana, grad starih nebodera u Jemenu

Prekrasne i jedinstvene ružičasto smeđe kuće tornjevi u glavnom gradu Jemena, Sani, jedna su od najvažnijih arhitektonskih odlika Bliskog Istoka. Stari dio ovog najstarijeg kontinuirano naseljenog grada na svijetu pod zaštitom je UNESCO-a. Sana leži na nadmorskoj visini od 2.300 metara čime je i najviše položen glavni grad na svijetu. Putovanje u Sanu, kao i općenito u Jemen, trenutno se ne preporučuje zbog brojnih nemira u zemlji.

Grad Sana leži u dolini među planinama. Grad je naseljen više od 2.500 godina. U gradu se nalazi više od 100 džamija i preko 6.000 višekatnica koje su sve izgrađene prije 11. stoljeća. Velika džamija iz 7. stoljeća, Jami al-Kabir jedna je od najstarijih na svijetu. Sana privlači turiste svojim živopisnim tržnicama i kućama tornjevima izgrađenima od zemlje koje izgledaju kao drevni neboderi.

sana_6_flickr

sana_2_flickr

sana_1_flickr sana_3_flickr

sana_8_flickr sana_4_flickr

Stari grad okružuju debele obrambene zidine visoke 9 do 14 metara. Kroz njih vode brojna gradska vrata od kojih su najstarija i najpoznatija jemenska vrata, Bab al-Yemen, starija od 1000 godina. Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Sani je slana tržnica, Suq al-Milh na kojoj je uz sol moguće kupiti kruh, začine, grožđice, pamuk, svilu i razne antikvitete.

sana_7_flickr
Jemenska gradska vrata

sana_10_flickr

Život u starom gradu teče polako i pravi užitak pruža upravo promatranje života koji prolazi ispred vas dok sjedite u kafiću. Grad je idealno mjesto za proučavanje i upoznavanje jemenske kulture i ljudi koji u njemu žive.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila